Canadienii de la Gabriel Resources isi ascut armele pentru razboiul in instanta cu Romania! Ce se intampla la bursa in acest timp?

Da, scandalul Rosia Montana se muta in instanta, e o adevarata insulta la adresa statului roman din partea companiei care urma sa exploateze cel mai mare zacamant de aur din Europa, cel de la Rosia Montana.

Compania Gabriel Resources a chemat statul roman la judecata. A depus plangere la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii al Bancii Mondiale.
 
Compania canadiana cere compensatii de la statul roman pentru ca nu a putut sa-si puna in aplicare proiectul care s-ar fi tradus prin extractia in cariera deschisa si cu cianura a 314 tone de aur si 1500 de tone de argint, exproprierea a sute de localnici si construirea unui imens iaz de reziduuri cu cianuri, al carui baraj ar fi avut peste 180 de metri inaltime.
 
Anuntul deschiderii actiunii in instanta a fost urmat de cresterea actiunilor companiei la bursa din Toronto, o crestere cu 5,2%, potrivit Bloomberg.
 
Guvernul Romaniei este acuzat ca a incalcat prevederile tratatului de investitii cu Canada. 
 
Compania sustine ca autoritatile din tara noastra „au blocat si impiedicat implementarea proiectului de la Rosia Montana, fara un proces echitabil si fara a oferi despagubiri, Gabriel Resources fiind privata efectiv, in totalitate, de investitiile pe care le-a facut”. Acest lucru ar fi provocat pagube considerabile companiei canadiene, pe care acum vrea sa le recupereze. Nu se precizeaza insa valoarea despagubirilor cerute statului roman. 
 
Campania Salvati Rosia Montana cere Guvernului Romaniei transparenta totala privind acest arbitraj si ca un reprezentant al campaniei sa fie prezent la toate audierile ce vor avea loc.
 
„Ceea ce reiese cel mai evident din acest arbitraj este ca Gabriel Resources considera profitul mai important decat oamenii, ca vointa unor miliardari de pe Wall Street poate fi mai presus de legile unei natiuni. Este culmea tupeului sa vii si sa propui un proiect ilegal, sa-l vezi respins si apoi sa ceri compensatii. Sunt trei lucruri deja foarte bine cunoscute si intelese de toata lumea: numeroase sentinte ale justitiei au declarat proiectul de minerit ilegal de-a lungul timpului, localnicii alaturi de zeci de mii de cetateni mereu s-au opus vehement, iar numerosi politicieni acuzati sau chiar condamnati de coruptie au fost singurii convinsi de interesele companiei. Acesta este inceputul sfarsitului pentru o afacere foarte proasta.”, a adaugat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
 
Romania nu trebuie sa fie penalizata pentru faptul ca este o tara democratica, cu institutii care spun nu solicitarilor absurde de modificare a legislatiei pentru aprobarea proiectelor ilegale.
 
Aceste schimbari legislative vizau inclusiv acordarea dreptului companiilor miniere private de a expropria proietati legal detinute de catre cetateni, potrivit unui comunicat al Alburnus Maior.
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.