CARE ROMANI din STRAINATATE NU vor fi OBLIGATI sa PLATEASCA SANATATEA in Romania

Apar noi informatii despre cine va plati si cine nu asigurarea de sanatate.

CASS este si ramane obligatorie, indiferent daca exista sau nu venituri, explica Finantele, invocand legea sanatatii si Codul fiscal, atat in vechea, cat si in noua forma, scrie capital.ro. 
 
Insa, cand vine vorba de romanii care lucreaza in strainatate, lucrurile se complica. 
 
Este clar doar in cazul celor care si-au mutat domiciliul oficial in alt stat si platesc acolo asigurarile sociale obligatorii. Acestia, cu siguranta, nu vor fi pusi la plata contributiei pentru sanatate. 
 
Vor fi pusi insa la plata, cu siguranta, cei care muncesc la negru si nu pot dovedi plata vreunei taxe in statul unde locuiesc. 
 
In cazul romanilor care nu si-au schimbat domiciliul, oficial, in alt stat european, mai trebuie clarificate niste situatii. Este clar ca s-ar incalca legislatia europeana daca ar fi pusi la plata asigurarilor de sanatate si in tara si in tara in care muncesc temporar.  In UE se aplica reglementari comune tuturor statelor membre (Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala). In baza acestora, contributiile obligatorii de orice fel se datoreaza intr-un singur stat, pe baza anumitor criterii. In cazul cetatenilor romani care muncesc in UE, Regulamentul stabileste ca statul in care sunt desfasurate activitatile va fi si statul in care persoana respectiva trebuie sa fie asigurata. 
 
In aceasta situatie, cetateanul roman va fi exceptat, in mod automat, de la plata oricarei contributii sociale obligatorii in Romania. Un tratament similar se aplica si in cazul statelor cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale in domeniul asigurarilor sociale, precum Turcia, Coreea de Sud etc.
 
Cum se va plati :
 
– Pentru persoanele fara venituri in ultimii cinci ani: se achita CASS lunara pe ultimele sase luni, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii plus majorari de intarziere.
 
– Cei cu venituri in ultimii cinci ani: se achita CASS aferenta acestor venituri, plus accesorii de intarziere.
 
– Fara venituri intr-o ultima perioada mai mare de sase luni: achita CASS aferente veniturilor obtinute in ultimii cinci ani, plus accesorii de intarziere si completeaza cu CASS legala lunara pentru ultimele sase luni.
 
– Fara venituri intr-o ultima perioada mai mica de sase luni: achita CASS aferenta veniturilor obtinute in trecut, plus dobanzi si penalitati de intarziere si completeaza cu contributia legala lu­nara pentru ultimele luni fara venituri.
 

1 COMENTARIU

  1. Dac? am domiciliu ?i în tara ?i în uk ?i lucrez cu acte în regula s-o pl?tesc aici toate toate mai trebuie s? pl?tesc ?i în tara

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.