Cat de greu e sa fii elev sau profesor in Franta. Reguli dure pentru elevi, autoritate in mana cadrului didactic

Auzim tot mai des cum ca elevii romani ar fi printre cei mai chinuiti de pe planeta asta. Auzim cat de greu le este la scoala, cat de mult au de invatat acasa. Dintr-un anumit punct de vedere poate ca nu suntem chiar departe de adevar. Materie multa si prost structurata. Cu programe scolare incarcate si cu ore neatractive, scoala romaneasca poate concura cu succes la locul de care vor sa scape cei mai multi copii si adolescenti.

Cum stam insa la disciplina, la duritatea regulemanetelor scolare: Reprezentantii lor, ai elevilor, cer tot mai multa libertate si putere de decizie, asa s-a si ajuns si aproape de pasul in care elevii ar fi putut sa-i scoata de la clasa pe profesorii care nu le conveneau. Asa e la noi.

O profesoara plecata cu mai multi ani in urma din Romania, si care acum preda la un prestigios liceu din Franta, spune insa ca in materie de regulamente, de restrictii si duritate, la noi e boierie curata pentru elevi, fata de ce se intampla in unitatea de invatamant franceza, acolo unde preda romanca.

Cand vine vorba de reguli, de disciplina, suntem prea departe de scolile franceze. Si la noi a fost odata asa. In anii comunismului. Si acum, tot ce e rau in invatamant este etichetat: „ca in comunism”. Acum la noi s-au cam dus regulamentele scolare dure, uniformele obligatorii si profesorii exigenti.

La liceul francez la care preda romanca de care va spuneam, un liceu general si tehnologic cotat al 4-lea in departament (din 18), si al 4-lea pe tara in specialitatea Hotelarie printre liceele publice de invatamant, promovabilitatea la Bac este de 95 la suta. Si nu se copie, si nu se teme nimeni de camere de supraveghere video. Asta deoarece se tine mult la reputatia scolii, aceasta construindu-se cu mult efort, in ani de truda educationala. Liceul promite ca pregateste angajati ireprosabili in domeniu si de aceea regulile sunt stricte, nu se joaca nimeni cu regulamentul.

Asadar, in acel liceu, toata lumea poarta uniforma. Este obligatorie. La fel si coafura fetelor, un coc micut. Acestea poarta pantofii negri cu toc de trei centimetri. Nu se accepta balerini si nici tocuri mai mari de trei centimetri. Baietii au barba rasa permanent. Daca nu te prezinti asa la intrarea in scoala, esti trimis acasa sa te schimbi si sa vii imbracat corespunzator. Si daca te-ai strecurat la intrare fara sa fii vazut ca ai o mica abatere de la uniforma scolii, nu prea ai sanse sa ramai asa in unitate. Te poate trimite acasa orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care raspunde de Viata Scolara. Te alegi cu absente. Ceea ce nu e bine deloc, pentru ca, semestrial, consiliil claselor analizeaza situatia scolara si disciplinara a tuturor elevilor. In sedinta, de fata cu toti profesorii si cu directorii, absentele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate marunt. Daca exagerezi, poti fi sigur ca n-o sa ai o diploma pe care sa scrie Liceul Hotelier. Ci o diploma oarecare, fara prea multa valoare.

Profesoara romanca povestea si de anii petrecuti in Romania, la catedra, unde sa fii profesor nu e deloc usor. Neluand in calcul aspectul salarial, in Romania pentru rezultatele dezastruoase ale elevilor profesorii sunt vinovati, daca elevii chiuleste, e tot vina profesorilor, ca nu stiu sa tina un curs care sa-i atraga, care sa le mentina interesul treaz, care sa-i tina la scoala si sa nu-i trimita pe strada sau prin baruri. Daca nu se invata e tot vina lor, a profesorilor. Putini ministri ai educatiei recunosc ca e si o problema de continut, ca inca se predau in scoala lucruri care nu au legatura cu realitatea, nefolositoare.

In scoala franceza, daca profesorul este deranjat la ora de un elev care nu are chef de urmarit lectia, cadrul didactic se poate descotorosi usor de acesta ca sa-si poata vedea de treaba cu restul clasei. Elevul galagios este poftit afara. Nu pleaca din scoala pentru ca nu are voie. Ramane intr-o sala de clasa libera, i se noteaza excluderea, si primeste si o pedeapsa: o tema care, de regula, inseamna un eseu legat de greseala facuta. Daca ai fost lipsit de respect, o sa scrii cateva pagini despre respect si nevoia de respect. Daca ai copiat, o sa argumentezi cum dauneaza copiatul disciplinei scolare…

Daca excelezi in greseli o sa faci multe chestii practice. De exemplu, o sa lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mananca elevii, o sa faci curat prin scoala sau la spalatorie. Pedepsele meritate sunt asumate. O pedeapsa sau o excludere pleaca in plic la parinti care o retrimit semnata la scoala. Ele raman in dosarul elevului pentru posteritate.

Absentele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul iti poate arata la orice ora cine nu e prezent la cursuri si din ce motiv. Motiv necunoscut inseamna ca echipa de la Viata Scolara pune mana pe telefon si suna. Te suna pe tine, parinte sau tutore. Parintii pot vedea si ei de acasa daca odrasla e la scoala au ba. Daca parintele e cu copilul acasa, suna la scoala ca sa-i anunte absenta si motivul. Totul e contabilizat.

Daca in Romania vezi frecvent filmari facute cu telefonul la ore, pentru amuzament, in Franta telefoanele mobile nu sunt permise in incinta scolii (si nici in internat intre anumite ore, cum e ora de studiu sau dupa stingere). Orice folosire a gadgeturilor mobile este sanctionata simplu prin confiscare. Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judeca singur daca si cand il returneaza proprietarului. Se poate ajunge la o luna, doua, sau tot anul scolar. In functie de gravitatea faptei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.