DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN: Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE

Peste 4,5 milioane de persoane, adica a cincea parte din populatie, traiesc sub pragul saraciei, semnaleaza Deutsche Wirtschafts Nachrichten, pe fondul avertismentelor ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, asupra valului de saraci care ar putea ajunge in Germania, din Romania si Bulgaria.

Cele doua tari au fost greu lovite de criza economica, iar in Romania, nemultumirea populatiei creste, intrucat este aplicat si un program dur de austeritate, desi UE sustine ca nu ar exista probleme. Pentru tinerii romani, viitorul arata sumbru, astfel ca multi isi indreapta privirile catre vest.
Inca de la inceputul anilor 2000, Romania tocmai iesea din recesiune: se consuma mult si existau investitii, astfel ca a crescut PIB-ul tarii, iar in 2007, Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana. Dezvoltarea unei clase medii sau lupta impotriva saraciei extinse au ramas insa teme nefacute in perioada de prosperitate in Romania, iar acum, coruptia si birocratia sunt la ordinea zilei, cu urmari fatale, comenteaza publicatia mentionata.
Criza economica globala a lovit puternic aceasta tara: in 2008, PIB-ul tarii a scazut cu peste 7 procente, iar Bucurestiul s-a vazut nevoit sa imprumute 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, aminteste sursa citata. Pentru acest credit, Romania a trebuit sa puna in aplicare un program dur de economisire: a crescut TVA si au fost reduse salariile in sistemul public, cu 25%. In cele din urma, masurile dure de austeritate au scos populatia in strada, iar in ianuarie 2012 au avut loc proteste masive si confruntari cu politia. Drept urmare, guvernul premierului Emil Boc si-a dat demisia, la presiunea populatiei. In lunile din urma, Victor Ponta, premierul Romaniei din mai 2012, a iesit in evidenta in presa mai ales ca urmare a luptei sale de putere cu seful statului, Traian Basescu. UE si SUA l-au criticat pe primul in repetate randuri, cu argumente legate de coruptie si nerespectarea legilor, mai noteaza Deutsche Wirtschafts Nachriten.
Iar situatia economica proasta a dus la o plecare masiva a fortei de munca din Romania. Milioane de oameni au plecat in ultimii ani in Europa de vest, in Spania sau Italia, iar intre 2011 si 2012, aproximativ 100.000 de romani au ajuns si in Germania. Iar ministrul conservator de interne, Hans-Peter Friedrich, ar vrea sa opreasca acest aflux, pentru a tine in frau criticile adversarilor politici anul acesta, cand in Germania au loc alegeri legislative generale.
Recent, ministrii de interne din statele UE au amanat din nou aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar UE vrea sa impace spiritele: nu exista motive de temeri pentru statele membre in privinta migratiei saracilor. „Pentru moment, aceasta nu este o problema, ci numai o impresie a statelor membre, care nu are nimic de-a face cu realitatea”, dupa cum a spus la Bruxelles comisarul european pentru afaceri sociale, Lazslo Andor. El a mai aratat ca, dimpotriva, libera circulatie a persoanelor poate fi un mijloc pentru depasirea crizei actuale, iar Comisia Europeana va avea grija ca acest drept de baza sa fie respectat.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.