DONALD TRUMP, al 45-lea presedinte al SUA. Afacerist, vedeta TV si fara experienta in sectorul public

BIRCH RUN, MI - AUGUST 11: Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a press conference before delivering the keynote address at the Genesee and Saginaw Republican Party Lincoln Day Event August 11, 2015 in Birch Run, Michigan. This is Trump's first campaign event since his Republican debate last week. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)

Victoria lui Donald Trump in prezidentialele din SUA a fost o surpriza majora si din cauza „orbirii colective” a caselor de sondare a opiniei publice. O analiza realizata de The Telegraph arata ca, in mod uimitor, doar sondajele realizate de Los Angeles Times si o companie specializata l-au dat constant castigator pe Trump. Situatia e similara cu cea inregistrata in Marea Britanie inainte de votul pentru Brexit.

Potrivit The Telegraph, care citeaza cele 93 de sondaje agregate de-a lungul intregii campanii de site-ul specializat Real Clear Politics, doar zece sondaje l-au dat pe Trump invingator in fata contracandidatei democrate Hillary Clinton. 10 din 93, in perioada 8 octombrie – 8 noiembrie. Ei bine, dintre cele zece corecte, noua apartin LA Times, iar unul a fost facut de Fox News, televiziune de stiri cu vederi conservatoare.

In cele din urma, Trump a castigat 48.2% din votul popular, iar Hillary Clinton – 47.2%.

Mai multe analize publicate de-a lungul campaniei in presa din SUA au atras atentia asupra fenomenului sociologic cunoscut drept „spirala tacerii”; el se manifesta atunci cand segmente semnificative din societate refuza sa-si faca publice intentiile de vot din cauza fricii de excludere sociala.

Donald Trump, care a implinit 70 de ani, dupa cea mai dura campanie electorala din istoria Americii, a devenit cel mai batran presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Raspunsuri simple la probleme dificile

Donald Trump propune solutii simple la toate problemele complexe. A spus ca vrea sa construiasca un zid la granita mexicana, platit de Mexic, pentru a preveni imigratia ilegala. El vorbeste de expulzarea din Statele Unite a milioane de imigranti ilegali. Pentru a-i aduce inapoi pe cei plecati sa munceasca in alte tari, promite renegocierea acordurilor comerciale internationale. Nu prea il intereseaza NATO si are cuvinte de lauda pentru presedintele rus Vladimir Putin. In ceea ce priveste combaterea terorismului, vrea sa interzica intrarea in SUA a celor care provin din tari de risc, dupa ce a spus ca-i va respinge pe toti musulmanii.

Despre taxele platite statului, afaceristul a declarat ca el stie multi oameni care fac o gramada de bani si nu platesc taxe, considerand actualul sistem fiscal ineficient.

Bogat, arogant, prefera insultele

Trump este arogant, carismatic, uneori amuzant. Si-a folosit personalitatea si numele ca brand central pentru mai tot ce a facut, de la imobiliare la emisiuni TV. Pe parcursul campaniei, s-a contrazis singur neincetat, a scandalizat cu opiniile sale, spuse sau dezvaluite de presa, cu privire la afaceri, femei, relatii internationale, politica si presa. Si a devenit, astfel, tinta unor atacuri permanente si a unor dezvaluiri incendiare in media, in fata carora a rezistat cum ii este caracteristic: atacand la randul sau.

Chiar daca s-a contrazis si chiar daca presa l-a declarat invins in cele trei dezbateri din campania prezidentiala, s-a dovedit incomod in timpul acestora, iar sustinatorii lui au crezut ce spune. Mai ales ca Trump, care declara ca a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru campania sa, parea, pentru publicul lui, de-a dreptul incoruptibil comparativ cu Hillary Clinton.

In timpul campaniei, el a insultat femei, musulmani, hispanici, afro-americani. Niciodata adeptul provocarilor, el a refuzat sa spuna daca va recunoaste rezultatul alegerilor prezidentiale.

Cu scoala militara si gust pentru afaceri

Donald Trump s-a nascut pe 14 iunie 1946, in New York. Era cel mai mic dintre cei 4 copii ai familiei. Familia l-a trimis de la 13 ani la scoala militara, iar apoi a absolvit celebra Wharton School a Universitatii din Pennsylvania, in 1968.

Mama sa, nascuta Mary Anne MacLeod, provine din Scotia. Tatal sau, Fred Trump, intruchipeaza visul american: nascut in New York, cu un tata venit in Germania, pe un pachebot, antreprenor imobiliar, el a „muncit din greu” si a facut milioane din afaceri imobiliare. Il initiaza pe Donald in domeniu, ducandu-l repede pe acelasi drum.  Donald prins gustul pentru afaceri si concurenta si, de la bun inceput, si-a propus sa se extinda spre Manhattan, cea mai scumpa zona a New York-ului. Nu avea bani suficienti, nici experienta, dar a convins bancile sa-l imprumute. A fost imprumutat si de tatal sau. Opulentul Trump Tower, valoreaza acum 600 de milioane de dolari.

Afacerile sale sunt grupate in cadrul holdingului Trump Organization. De-a lungul campaniei, media din SUA s-au intrecut sa arate ca „succesul” lui Trump in afaceri ar fi mai mult o iluzie, ca pe langa anumite active eficiente el a trecut mai mult prin insolvente, falimente si procese cu parteneri de afaceri si clienti „tepuiti”. A fost acuzat ca a discriminat rasial in afacerile sale imobiliare si a mai fost acuzat ca s-ar fi putut folosi de un faliment de acum 20 de ani pentru a obtine scutiri fiscale timp de aproape doua decenii.

El a respins toate acuzatiile, dar a refuzat si sa-si dezvaluie istoricul fiscal, asa cum au facut-o toti candidatii de pana acum.

Deja celebru si prietenos cu presa tabloida, Trump s-a impus definitiv in cultura populara americana prin emisiunea sa TV, The Apprentice. Multele sezoane ale acesteia l-au scolit in privinta industriei media, impotriva careia s-a intors pe tot parcursul campaniei electorale, acuzand-o ca nu face, prin atacurile la adresa lui, decat sa protejeze „establishment”-ul de la Washington DC.

Cu o avere estimata de Forbes la 4 miliarde de dolari, Trump declara ca si-a finantat in mare parte singur campania.

Nu are vreo ideologie politica evidenta: democrat pana in 1987, apoi republican (1987-1999), membru al partidului Reformei (1999-2001), democrat (2001-2009), si republican din nou.

Relatia cu femeile

Pentru multi dintre alegatorii americani, Trump are o viata de vis, un trai de lux: sotia lui Melania, fostul model, in varsta de 46 de ani, care il tine pe  fiul lor Barron, in varsta de 10 ani, departe de lumina reflectoarelor. Copiii sai mai mari, Ivanka, Donald Jr. si Eric Tiffany, prezenti in campanie. Trump traieste intr-un triplex care arata ca un mini-Versailles in apropiere de Trump Tower din New York, calatoreste cu Boeing-ul sau 757. Cu un parul blond ciudat si batjocorit pentru „chipul portocaliu”, imbracat impecabil, el fascineaza si ingrozeste, deopotriva.

Atunci cand numeroase de femei l-au acuzat de agresiune sexuala, sarutari furate si gesturi sexuale nepotrivite, el le-a numit pe toate mincinoase.

Trump s-a casatorit pana acum de trei ori. In anul 1977, cu Ivana Zelnickova Winklmayr, un fotomodel din New York cu care are trei copii.

Mai tarziu, in anul 1992, Donald si Ivana au divortat, in urma speculatiilor ca afaceristul avea o relatie extraconjugala cu Marla Maples, o actrita americana.

La un an de la divort, Trump si Maples s-au casatorit, iar Trump a devenit tata pentru a patra oara. In ciuda furtunosului mariaj, legatura dintre cei doi s-a rupt dupa doar 6 ani.

Din ianuarie 2005 este casatorit cu fotomodelul Melania Knauss.

Ce s-a intamplat in cazul Brexit

O eroare similara, in grup, a fost inregistrata si in cazul sondajelor privind intentia de vot a cetatenilor britanici la referendumul din 23 iunie, care urma sa decida iesirea sau ramanerea in UE.

Astfel, din cele 168 de sondaje la nivel national realizate de diverse institutii de sondare a opiniei publice, mai putin de o treime (55) au prognozat rezultatul corect, potrivit unei analize The Guardian.

Rezultatul final al referendumului a fost de 51,9% pentru Brexit si 48,1% pentru ramanerea in UE. Doar 16 sondaje din totalul de 168 au prevazut o asemenea diferenta in favoarea taberei Brexit.

Situatia s-a perpetuat si in ultima saptamana dinaintea votului, cand doar doua sondaje din sase (realizate de companiile TNS si Opinium) au prognozat rezultatul corect.

Sursa: hotnews.ro

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.