Seismologii au ajuns la concluzia ca injectarea apei in sol, tehnica folosita la exploatarea gazelor de sist, provoaca cutremure tot mai des.
Specialistii seismologi americani au descoperit ca peste 300 de cutremure de cel putin 3 grade au avut loc in perioada 2010-2012 pe teritoriu SUA. Acestia au mai precizat ca intre anii 1967-2000 au fost inregistrate doar 21 de cutremure pe an, scrie Science Daily.
Seismologii au observat ca numarul mare de cutremure s-a produs in zone in care apa folosita in scop industrial a fost introdusa in puturi de mare adancime.
Specialistul in geofizica William Elsworth afirma ca aceasta activitate poate da nastere cutremurelor, insa nu in toate cazurile.
Totusi sunt si sustinatori ai teoriei ca fracturarea hidraulica, proces prin care se extrag gazele de sist, poate cauza foarte rar cutremure, care pot fi numite doar „microcutremure”, caci efectul lor nu se face resimtit.
In schimb, intr-o zona rurala a statului american Oklahoma s-a produs in 2011 un cutremur de 5,6 grade care s-ar fi datorat pomparii apei in procesul fracturarii hidraulice. In urma cutremurului au fost ranite mai multe persoane si au fost afectate locuinte.