FINANCIAL TIMES: Romanii din Spania nu pleaca in Marea Britanie

Romanii reprezinta cea mai importanta comunitate de imigranti din Spania.

Romanii din Spania nu au de gand sa plece, nici in Romania, nici in Marea Britanie, pentru ca au prins radacini acolo, scrie cotidianul economic Financial Times, citat de ziare.com.

Romanii reprezinta cea mai importanta comunitate de imigranti din Spania.

Potrivit datelor oficiale, citate de Financial Times, in Spania sunt 800.000 de romani, fata de 6.400 de persoane, in anul 2000.

Numarul lor a crescut si dupa inceperea crizei economice in Spania. Posibilitatea ca ei sa se intoarca in Romania este mica, acolo ar fi mult mai prost platiti. Nu exista indicii nici ca romanii din Spania ar dori sa se mute in masa in Marea Britanie sau in alte tari europene, scrie FT.

Imigrantii romani vor ramane acolo tot restul vietii, a vrut sa precizeze Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Fedrom – Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania.

Un sondaj recent arata ca doar 4% dintre romanii care locuiesc in Madrid sunt dispusi sa se mute in alt stat.

„O comunitate de imigranti care s-a integrat bine in tara de adoptie nu isi va face bagajele si va pleca la primul semn ca lucrurile stau rau”, a declarat Ion Vilcu, ambasadorul Romaniei in Spania.

Ambasadorul spune ca Madridul poate da lectii altor capitale europene despre cum sa se comporte cu imigrantii, in contextul scandalului de la Londra pe tema „invaziei” romanilor si bulgarilor dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii.

Astfel de reactii exagerate nu au avut loc niciodata in Spania, unde comunitatea romanilor este de opt ori mai mare decat cea din Marea Britanie.

„Romanii au gasit aici un mediu deschis, care nu ii discrimineaza si care le-a permis sa se integreze in societate”, a mai spus ambasadorul Ion Vilcu.

In consecinta, ei nu vor da Spania pe Marea Britanie, este concluzia Financial Times.

Joi, 17 ianuarie, Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, l-a primit in vizita de ramas bun pe ambasadorul spaniol la Bucuresti, Estanislao de Grandes Pascual (ambasador la Bucuresti din 2009), ocazie cu care a transmis multumiri Spaniei pentru disponibilitatea de a coopera cu Romania in combaterea retoricii „populiste” cu privire la liberalizarea accesului pe piata muncii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.