Home Internațional IMAGINI ȘOCANTE de la ATENTATUL din Barcelona! (FOTO&VIDEO)

IMAGINI ȘOCANTE de la ATENTATUL din Barcelona! (FOTO&VIDEO)

În Spania este șoc, dar și întreaga Europă este bulversată, după ce o furgonetă a intrat în civili la Barcelona, în celebra zonă Las Ramblas.

Autoritățile din Spania au anunțat că sunt 13 morți, iar 100 de persoane au fost rănite. Pe rețelele de socializare, martorii susțin că au auzit și focuri de armă.

Guvernul regional catalan a anunțat că cetățeni din 24 de țări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News. Numărul românilor răniți în atacul de la Barcelona a ajuns la trei, după ce autoritățile spaniole au informat Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetățenie română.

Un al doilea român a fost identificat printre persoanele rănite în urma atacului de la Barcelona, acesta fiind internat în spital, iar starea sa fiind stabilă, a transmis MAE.

„Potrivit acelorași surse oficiale, și acest cetățean român este spitalizat, starea sa nefiind gravă. Precizăm că operațiunea de identificare a victimelor și cetățeniei răniților este un proces complex aflat în desfășurare, situația fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informații actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluției situației, pe măsura obținerii de date oficiale de la autoritățile locale”, anunță MAE.

Ministerul precizează că, în contextul operațiunilor antiteroriste aflate în desfășurare, circulația în regiune și accesul în unitățile publice este momentan restricționat de către autorități.

„Potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetățenie română. Aceasta a fost transportată și internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa actuală fiind stabilă”, a precizat MAE.

Reprezentanții Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetățenii români răniți sunt internați.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criză a MAE își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă.

Treisprezece persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulțime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, potrivit Poliției din Catalonia. De asemenea, autoritățile au anunțat că doi suspecți au fost arestați, însă șoferul dubei este căutat în continuare de către autorități. Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul terorist.

Trei zile de doliu au fost decretate în memoria victimelor atentatului cu camioneta revendicat de gruparea Stat Islamic, a anunțat ministrul catalan de Interne Joaquim Forn, relatează The Associated Press.

Poliția regională din Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, a anunțat la câteva ore după atentat arestarea unui bărbat suspectat în legătură cu atacul terorist și a adăugat că nu există ”vreo persoană baricadată în vreun bar”, infirmând astfel informațiile furnizate anterior din surse din cadrul poliției.

Suspectul a fost identificat drept Driss Oukabir, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Sindicatului Unificat al Polițiștilor (SUP). Un bărbat care poartă acest nume a postat însă pe pagina sa de Facebook, consultată de AFP înainte să devină inaccesibilă, către ora locală 21.00 (22.00, ora României), fotografii în care apare pe o plajă, altele în fața unei oglinzi și o imagine cu drapelul berber, o populație din Maroc sau Algeria.

Palatul regal spaniol a condamnat sângerosul atentat comis joi după-amiază la Barcelona și i-a catalogat pe autori ”asasini, simpli criminali care nu ne vor teroriza”, relatează The Associated Press.

”Întreaga Spanie este Barcelona. Las Ramblas va fi din nou al tuturor”, adaugă palatul regal în acest comunicat postat pe Twitter.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, tot într-un mesaj postat pe Twitter, că „teroriștii nu vor distruge niciodată un popor unit care iubește libertatea și respinge barbaria. Întreaga Spania este lături de victime și familiile lor”.

Facebook a activat o pagină specială după atacul terorist de la Barcelona, mii de persoane postând deja mesaje prin care oferă cazare, îmbrăcăminte, mâncare sau apă celor care au nevoie.

Pe această pagină de Facebook au fost postate șapte mesaje prin care se solicită ajutor și aproape 2.300 de mesaje prin care se oferă ajutor, respectiv cazare, îmbrăcăminte, mâncare, apă.

De asemenea, există persoane care se oferă să fie voluntari sau să traducă din diferite limbi străine în spaniolă.

Las Ramblas, o stradă de tarabe și magazine care traversează centrul Barcelonei, este una dintre destinațiile turistice cele. Oamenii merg pe jos, pe o porțiune largă în mijlocul străzii, iar mașinile pot circula în ambele sensuri.

 

Exit mobile version