Instrument util pentru cetățenii români din țările UE!

Prin SOLVIT se pot soluționa probleme legate de recunoașterea calificărilor profesionale, prestații familiale, drepturi de pensii, bunuri și servicii, prestații de șomaj, impozitare, autovehicule și permise auto, vize și drepturi de ședere, asigurarea de sănătate în străinătate sau discriminare.Cetățenii români sau companiile românești care întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor, generate de aplicarea necorespunzătoare a legislației europene privind piața internă, au la dispoziție instrumentul „SOLVIT”.

Centrul SOLVIT România funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe- Direcția Armonizare Legislativă, aflat în coordonarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Obiectivul Centrului SOLVIT este de a răspunde intervențiilor persoanelor fizice sau juridice care întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor, generate de aplicarea necorespunzătoare a legislației europene privind piața internă.

Situația reclamată trebuie însă să îndeplinească mai multe condiții de admisibilitate, cumulativ:

– este generată de neaplicarea sau aplicarea necorespunzătoare a dreptului european aferent Pieței Interne, cu referire la libera circulației a persoanelor, mărfurilor, serviciilor sau capitalurilor;

– este cauzată de către administrația unui stat membru al UE;

– prezintă un element transfrontalier (caracterul transfrontalier nu presupune ca petentul să se afle în alt stat membru decât cel unde a apărut problema este suficient să existe un element de extraneitate care să poată face aplicabile prevederile dreptului comunitar);

– nu există deja o acțune în justiție pentru soluționarea sa (datorită caracterului informal al acțiunii SOLVIT).

SOLVIT poate ajuta cetățenii români să-și exercite drepturile garantate de UE atunci când lucrează, locuiesc sau desfășoară activități comerciale în altă țară din UE. De exemplu, prin SOLVIT se pot soluționa probleme legate de recunoașterea calificărilor profesionale, prestații familiale, drepturi de pensii, bunuri și servicii, prestații de șomaj, impozitare, autovehicule și permise auto, vize și drepturi de ședere, asigurarea de sănătate în străinătate sau discriminare.

Cetățenii și companiile se pot adresa SOLVIT prin umătoarele mijloace:

– prin intermediul formularului disponibil pe site-ul Comisiei Europene
(http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm);

– pe adresa de e-mail: solvit@mae.ro, gestionată de echipa SOLVIT România;

– la linia telefonică TELVERDE SOLVIT 0800672507, pentru apelurile de pe teritoriul României, respectiv 00400374300270 pentru apelurile din străinătate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.