AcasăInternaționalITALIA: Cum se obtine pensia de urmas! (VEZI modalitatile de calcul)

ITALIA: Cum se obtine pensia de urmas! (VEZI modalitatile de calcul)

Pensia de urmas este o prestatie economica acordata la cerere, urmare a decesului unui pensionar (pensie de reversibilitate) sau a unui lucrator (pensie indirecta).

Urmatoarele categorii de persoane au dreptul la pensie de urmas:

– Sotul/Sotia supravietuitor/toare;

– Copiii, care la data decesului parintelui erau minori, inapti de munca, elevi sau studenti universitari si se aflau in intretinerea persoanei decedate;

– Nepotii minori (considerati echivalenti ai copiilor) daca acestia se aflau in totalitate in intretinerea bunicului sau bunicii, la data decesului.

Daca nu exista soti, copii sau nepoti, pensia poate fi acordata parintilor care au cel putin 65 de ani, nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

In lipsa sotului, fiilor, nepotilor si parintilor, pensia poate fi acordata: fratilor/surorilor necasatoriti/te inapti/te, care nu percep pensie si care la data decesului lucratorului/pensionarului se aflau in intretinerea acestuia.

Conditii de acordare:

Este necesar ca lucratorul decedat, care nu percepea pensie, sa fi realizat:

– Un stagiu de cotizare de cel putin 780 de saptamani (cerinte prevazute pentru pensie pentru limita de varsta, inainte de intrarea in vigoare a Decretului legislativ nr. 503/92);

sau

– Un stagiu de cotizare de cel putin 260 de saptamani, din care cel putin 156 de saptamani in ultimii 5 ani dinaintea datei decesului (cerinte prevazute pentru acordarea alocatiei ordinare de invaliditate).

Pensia de urmas se acorda incepand cu prima zi din urma toarea luna calendaristica, dupa momentul in care a avut loc decesul lucratorului sau pensionarului, indiferent de data prezentarii cererii.

Suma cuvenita urmasilor este calculata in baza pensiei datorate lucratorului sau pensiei platite pensionarului decedat, aplicanduse procentele prevazute prin Legea nr.335/95:

– 60%, numai sot;

– 70%, numai un fiu;

– 80%, sot si un fiu sau doi fii, fara sot;

– 100% sot si doi sau mai multi fii; trei sau mai multi fii;

– 15% pentru orice alta ruda care are dreptul la pensia de urmas, in afara sotului, fiilor si nepotilor.

In situatiile in care nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare, pot fi solicitate, in anumite conditii: indemnizatia pentru deces sau indemnizatia acordata intr-o singura transa.

– Indemnizatia pentru deces – este obligatoriu ca cererea pentru obtinerea indemnizatiei sa fie prezentata, in termen de un an de la data decesului lucratorului asigurat.

– Indemnizatie acordata intr-o singura transa (indennita una-tantum).

Urmasul lucratorului asigurat dupa 31.12.1995 si decedat, in conditiile in care nu se indeplinesc cerintele administrative necesare, poate solicita acordarea indemnizat iei intr-o singura transa, daca:

– Nu sunt indeplinite conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea pensiei indirecte;

– Nu are dreptul la rente acordate in cazul accidentului de munca sau bolilor profesionale, ca urma re a decesului respectivului lucrator;

– Obtine venituri inferioare limitelor prevazute pentru acordarea alocatiei sociale.

sursa: Biroul atasatului pentru probleme de munca de la Ambasada Romaniei

19 COMENTARII

 1. Sotiile primesc pensie de urmas pe viata (de la Statul Italian) cu conditia de a nu se recasatori, iar copiii pana la varsta de 18 ani sau de 26 ani daca isi continua studiile la o Universitate acreditata.

 2. Doamna Doina, daca va stabiliti definitiv in Romania se cere la INPS ca plata pensiei contributive de urmas sa fie facuta intr-un cont bancar din orasul d-vs. Atentie: pensia contributiva, nu pensia minima din Italia. Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la tel 004-0213105011 sau e-mail [email protected]

 3. Va multumesc mult,
  Deci pensia minima din Italia,este pensia pe care o primesti
  cand ai dreptul de pensionare,iar pensia contributivea de urmas este pensia pe care o primesc eu.
  Am inteles bine?

 4. Pensia d-voasta contributiva de urmas poate fi de 100 euro la care se adauga o diferenta sociala (adeguamento all’minimo-care se pierde daca plecati din Italia) in cazul in care in prezent aveti aprox. 500 euro pe luna. Va rugam ca pe viitor sa ne scrieti direct pe e-mailul nostru.

 5. SINT ROMANCA,ACUM LOCUIESC IN ROMANIA,FOSTUL MEU SOT CETATEAN ITALIAN PENSIONAR A DECEDAT ACUM O LUNA SI NU STIU CUM POT INTRA IN POSESIA PENSIEI DE URMAS,BENEFICIA DE O PENSIE DIN GERMANIA DE 140 DE EURO SI O PENSIE SOCIALA DIN ITALIA,PINA VOI AJUNGE IN ITALIA AS DORI SA AFLU CE DREPTURI AM, MENTIONEZ CA ERAM SEPARATI DE 5 ANI ,DAR DIVORTUL NU A FOST FINALIZAT,VA MULTUMESC

 6. Sunt pensionara pentru ani munciti in Romania din anul 1995 si am o pensie de 700 Ron. Sotul meu a decedat in anul 2005 dupa ce lucrase in Italia cu acte in regula timp de 5 ani.Casatoria noastra fiind de 30 de ani . As vrea sa stiu daca pot beneficia si din Italia de o anumita suma ca urmare a anilor lucrati de el in Italia. Multumesc.

 7. Doamna Ioana, daca sotul d-vs a avut o vechime in campul muncii mai mare de 15 ani, aveti dreptul la pensie de urmas din Italia.
  Va rugam sa ne contactati telefonic (0213105011) pentru intocmirea gratuita a documentelor.

 8. Buna ziua tatal copilului mea decedat in romania si el a lucrat cca14 ani in italia ce documente sunt necesare pentru pensie de urmas .va multumesc

 9. Sora mea e maritata cu un italian, de 5 ani si 3 luni. Ei nu se prea inteleg bine. Daca s-ar separa ar mai putea beneficia de pensie de urmas in caz de deces? Daca da, ce acte ar avea nevoie ? am uitat sa mentionez ca primeste o pensie de la statul german, si una de la statul italian. Nu stiu detalii, vreo 140 de la cel german si vreo 500 de la cel italian. Actele doveditoare ar trebuii sa fie cele originale? sau e destul copii xerox? ve multumesc anticipat pt raspuns!!

 10. buna ziua! lucrez in ITALIA de 11 ani si de curand sotul meu a decedat si primesc pensie de urmas de la statul italian . anul acesta ma pot pensiona si eu in ROMANIA pentru anii de munca lucrati. intrebarea este daca pensia din ROMANIA mi-o afecteaza in vreun fel pe cea de urmas din ITALIA.

 11. Buna ziua, sotul meu a decedat in anul 2013 in Italia in timpul serviciului medici zic ca a facut stop cardio respirator la volan, a lucrat din anul 2006 cu acte in regula,as dori sa stiu daca firma la care lucra treuia sa dea un ajutor de mormantare,daca trebuia sa primesc o suma de bani,fiind deces in timpul serviciului,si daca pot obtine pensie de urmas.Mentionez ca transportul cu aducerea sicriului l-am platit tot eu.Firma mai are si acum sa-mi dea o parte din salarii. Astept un raspuns.Va multumesc.

 12. Buna ziua,sotul meu era cetatean italian,lucrand in italia aprox 35 de ani,si 2 ani in Romania. A decedat anul trecut in luna februarie. Mai este putin si se face un an de zile de cand am depus dosarul de pensie internationala. Decizia din Romania a venit dar cea din Italia nu. De ce dureaza atat de mult? Ma puteti ajuta sa aflu macar ce se intampla? Si inca o intrebare,copilul minor (3 ani) poate lua alocatie din Italia renuntand la cea din Romania? Daca da,unde trebuie sa merg? Va multumesc

 13. Buna ziua, va rog sa imi raspunde-ti daca esti casatorita cu roman pensionar de statul italian cu pensie contributiva dupa cati ani de casatorie poti avea pensie de urmas , acum eu am 59 ani iar el 79 ani – in luna a IV 2017 A FOST CUNUNIA. Astept un raspuns. Va multumesc.

 14. Buna ziua,va rog sa:mi spune:ti ce trebuie sa fac,pentru a avea pensie de urmas de pe urma sotului meu ,decedat acum o saptamana,precizez ca el era cetatean italian,eu nu am nici un venit,va rog un numar de telefon daca se poate;va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Sorin Bozdon on Locuri de munca in Germania
Mai terminati odata! on 23 august 2013 – Vine Apocalipsa!
MUIE ROMANIA !!! on MODIFICARI la Codul Rutier
virginia manu on PILDA ZILEI: Te-am invatat
liviu cioroaba on SFORAITUL poate ucide!
virginia manu on PRINTESA DIANA, asasinata!
INSURATELU VIORICA on 48 de romani CAPTIVI in LIBIA
Zugravescu Mihaela B on Cautam colaboratori!
eleonora hreniuc on DOAR O VORBA: Parloaga din ograda
Ziarul Adevarul on BANCUL ZILEI: Acelasi material
Sebastian Butu on FENOMEN RAR in decembrie 2013!
Agentie Matrimoniala on BANCUL ZILEI: Agentia matrimoniala
Eutanasiati Maidanez on FAMILIA LUI IONUT, atacata de caini!
ionescu crenguta on COJILE DE BANANE fac minuni!
Anunturi Libertatea on SERBAN HUIDU revine in televiziune!
TRAIAN TANASA on Pacalelile de 1 APRILIE!
Mocanu Nicolae on A murit din cauza unui OU!
IACOB VIOREL on ANUNT DE ANGAJARE
motoc cristian on POLITISTII incep PROTESTE !
Mitrea Stefan on POLITISTII incep PROTESTE !
Doina Balasa on Dolarul a luat viteza
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
nicu stratulat on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
un alegator on Surpriza la BALUSENI!
un pnlist on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
psihanalistul on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
UN PRIETEN on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
CORURILE DE COPII on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
cursurigratisonline on Euro scade spre 4,55 lei