Home Internațional JOCUL DIVERSITATII. Poti spune cine are dreptate?

JOCUL DIVERSITATII. Poti spune cine are dreptate?

E vara, e soare, e acel dor de duca… in vacanta. Si, de ce nu, in vacanta pe alte meleaguri, daca bugetul iti permite asta.

De ce in vacanta in afara tarii, cand Romania are atat de multe frumuseti sa-ti arate, cat nu poti cuprinde intr-o viata de om? De ce? Simplu, pentru ca vrei sa cunosti alte culturi, alte obiceiuri.

E o provocare, pana la urma, sa te intalnesti cu oameni educati dupa alte reguli si sa incerci sa intelegi traditiile sau chiar legile acelor locuri. 

Si daca stai sa te gandesti la varietatea de obiceiuri de ici si colo, nu poti sa nu te intrebi, de ce ceva care tie iti pare normal, la cateva mii de kilometri este cu totul deplasat, nepoliticos, lipsit de bun simt, anormal? 

Despre obiceiurile si regulile traditionale sau de legislatie in diferite colturi ale lumii stim uneori foarte putin, iar atunci cand aflam cum stau lucrurile nu ne putem ascunde mirarea.  

Nu poti sa nu te intrebi cum, de exemplu, mancatul zgomotos, care la noi este este dovada de impolitete, pe alte meleaguri este ceva magulitor.  La noi, in Romania, mananci zgomotos, te-a pus la zid opinia publica, te-a catalogat: prost crescut! In Japonia, cu cat sorbi mancarea mai zgomotos, cu atat mai multumita va fi gazda. Arati ca iti place mancarea si toata lumea este multumita.

Sau, te intrebi, de ce la romani nu pare a fi o indiscretie prea mare sa intrebi o persoana ce leafa are sau ce credit ipotecar si-a facut, in timp ce in Germania sau in Anglia, o astfel de intrebare te eticheteaza, fara drept de apel: esti lipsit de bun simt.

Cine are dreptate? Cine poate spune unde este normalitatea? De ce, in multe tari esti catalogat ca zgarcit daca nu lasi la plecarea din restaurant un bacsis, in timp ce, in Japonia, daca i-ai lasat chelnerului bacsisul e ca si cum i-ai da o palma respectivului. L-ai jignit profund, ai dat dovada de o impolitete revoltatoare si omul va fugi dupa tine sa-ti restituie banii, avand pe chip intiparita supararea.

Si poti merge mai departe cu nedumeririle de acest fel. Te intrebi, de exemplu, cum de jocurile de noroc online sunt interzise in unele tari iar in altele, nu. In Statele Unite, de exemplu, jocurile de noroc pe internet sunt ilegale. In Romania nu e nicio problema sa-ti incerci norocul online, cu un astfel de joc. Nu ai de ce sa te ascunzi. Intri, sa zicem, pe Casino.com Romania, un site pe care multi romani experimenteaza placerea jocului si surpriza norocului, si iti petreci timpul liber asa cum iti dicteaza cheful. Ce este condamnabil in asta? E experienta cu care s-au obisnuit multi romani, in timpul lor liber. De ce trebuie sa fie ilegala o astfel de experienta, s-ar putea intreba multi dintre cei care nu-si refuza placerea de a juca pe un site ca cel amintit mai sus?  

Nedumeririle de acest fel ar putea sa curga pe o lista interminabila. Asa ca, daca pornesti la drum, fii pregatit sa dai piept cu fel de fel de obiceiuri, de restrictii sau libertati care ti se par mai mult sau mai putin ciudate, departe de ceea ce consideri tu normal. Jocul diversitatii e, totusi, interesant, nu?

2 COMMENTS

  1. C?utam urgent colaboratori care vor s?-?i îmbun?t??easc? venitul lunar cu sume cuprinse între 100 ?i 285 euro (în regim part-time, respectiv full-time). Oferta este valabil? pentru toate localit??ile ??rii. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata câ?tigurilor realizate este garantat? prin contract legal de comision. Cerem ?i oferim seriozitate maxim?! Pentru mai multe detalii trimite?i textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com

Comments are closed.

Exit mobile version