Karsten Gerloff: Microsoft va diparea in cinci sau zece ani

Companiile multinationale sunt acuzate ca fura informatii de la useri si alimenteaza serviciile secrete.

Presedinte la Fundatia Europeana a Software-ului Liber (FSFE), Karsten Gerloff a criticat marile companii multinationale pentru ca „unele corporatii fura informatii de la useri si alimenteaza, fara avertisment prealabil, serviciile secrete”, noteaza ziarul ABC.

In cadrul evenimentului Euskal Encounter, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Barakaldo (Bizkaia, Spania), presedintele FSFE a dezvaluit ca, „pentru Google si Facebook suntem produse, nu clienti”.

„Nu le dam doar date, ci si increderea noastra, deoarece credem ca ne protejeaza intimitatea. Datele tale sunt produsul pe care il vinde Google”, a subliniat Karsten Gerloff.

Multinationalele au putere asupra computerelor a milioane de useri si a retelelor lor si ca au creat, mai ales, structuri de control, expertul facand si o impartire a sarcinilor.

„Facebook defineste cine suntem, Amazon stabileste ceea ce vrem, iar Google determina ceea ce gandim”, a spus Karsten Gerloff.

El a calificat actuala situatie drept „tradare” si a dat ca exemplu modul in care

„Yahoo furnizeaza guvernului chinez informatii cu continut confidential ale clientilor sai. Acum toata lumea o face”, a mai spus Karsten Gerloff, calificand aceasta situatie drept o „tradare” fata de utilizatori.

Karsten Gerloff i-a criticat si pe liderii politici pentru „lipsa totala de constiinta” in chestiuni legate de drepturile fundamentale ale omului.

„Imediat ce au inteles cum functioneaza Internetul, l-au transformat intr-o unealta de oprimare. Chiar in acest moment stim ca ne asculta, ca nu suntem liberi”, a denuntat Karsten Gerloff.

Cu toate acestea expertul nu vede foarte clar viitorul acestor companii.

„Daca Google vrea sa supravietuiasca pe termen lung va trebui sa se reinventeze. Microsoft nu a facut acest lucru, de aceea cred ca va disparea in cinci sau zece ani. Iar atunci cand Facebook o va lua in jos, o va face destul de repede”, a mai spus Karsten Gerloff.

„Dau Facebook-ului doi sau trei ani. Este o lege matematica. S-a intamplat cu MySpace si se va repeta acelasi lucru”, a asigurat presedintele FSFE.

Scopul fundatiei sale este ca „oamenii sa fie constienti ca pot decide care va fi tehnologia de maine si in ce lume vor sa traiasca”. De aceea, expertul german a subliniat ca „trebuie sa fim mereu in alerta si sa ne tinem sub observatie sistemele. Trebuie sa ne intrebam: Cine ne controleaza?”.

Karsten Gerloff a precizat ca „se pot face lucruri foarte simple” pentru a evita acest control, precum crearea de sisteme care „nu au punct central de control, in care fiecare dintre noi poate vorbi cu celalalt. Acest lucru nu mai este o utopie”, a asigurat el.

Prin urmare, Gerloff incurajeaza pe toata lumea sa-si instaleze „un server acasa. Ruterele, de exemplu, pot functiona ca mici servere”, a explicat el. In acest mod, a precizat el, „va fi posibil sa facem alti pasi, ca de exemplu sa iesim din Facebook, sau sa ne schimbam adresa de e-mail, alegand o companie mai mica”.

„Software-ul liber ofera tuturor instrumentul pentru a face acest lucru”, a conchis Karsten Gerloff.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.