Lege pentru tăierea pensiilor „de lux” cu 50%

În aceeași lege se va prevedea și mărirea vârstei de la 65 la 67 de când se va încasa această pensie. În plus, se va îngheța creșterea anuală a plăților în funcție de rata inflației.

Parlamentul European pregătește o lege care va înjumătăți pensiile “de lux” pe care foștii parlamentari le primesc. Totodată, se va mări de la 65 la 67 de ani și vârsta de la care se acordă.

Politico scrie că peste 900 de persoane, inclusiv foști eurodeputați pro-Brexit și mai mulți comisari europeni actuali, continuă să primească lunar pensii în valoare de mii de euro, sume provenite din fondul de pensii suplimentare al Parlamentului European. În acest context, sistemul de pensii care a funcționat timp de două decenii înainte de a fi închis pentru noii membri în 2009, va rămâne fără bani până la începutul anului 2025.

În cadrul unei întruniri cu ușile închise de la începutul acestei săptămâni, parlamentarii europeni responsabili de situația financiară a instituției au convenit să reducă cu 50% pensiile pe care foștii eurodeputați le primesc, să mărească vârsta de la care se acordă (de la 65 la 67 de ani), să înghețe creșterea anuală a plăților în funcție de rata inflației și să convingă o parte din beneficiari să renunțe la sistem.

„Parlamentarii au avut o discuție și a fost clar unde era majoritatea”, a declarat pentru Politico sub protecția anonimatului o persoană cu informații în legătură cu ședința de luni. Măsura va prelungi probabil durata de viață a fondului până în a doua jumătate a anului 2027 și va reduce gaura creată, de 310 milioane de euro, la aproximativ 86 de milioane de euro. În același timp, se amână până după alegerile din 2024 orice decizie finală cu privire la posibilitatea de a lăsa sistemul să intre în faliment sau de a-l salva cu banii contribuabililor.

Vicepreședintele Parlamentul European, Heidi Hautala, a afirmat că fondul ar fi trebuit lichidat cu ani în urmă și a cerut comisarilor, precum înaltul diplomat Josep Borrell, să se retragă voluntar din sistem.

„N-ar trebui să fie exclusă nici posibilitatea de a lăsa fondul să intre în faliment. Opiniile juridice privind răspunderea Parlamentului diferă și, în cele din urmă, problema ar putea fi trasată în instanță”, a spus Heidi Hautala, adăugând că măsurile luate acum nu vor face decât să prelungească problema.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.