Același studiu precizează că decesul decesul acestora survine extrem de rar și numai în cazul unor comorbidități preexistente.
Riscul de infectare cu coronavirus este mai redus decât la adulți, iar copiii și tinerii (sub 19 ani) care dezvoltă boala COVID-19 reprezintă doar 1-2% din cazurile înregistrate la nivel mondial, spre deosebire de alte virusuri cu intrare respiratorie. Majoritatea infectărilor raportate sunt ușoare sau asimptomatice, iar decesele extrem de rare. Rapoartele inițiale din China au arătat că doar 0,6% dintre copiii cu COVID-19 au ajuns în stare critică.
Studiul arată că doar 1% din totalul pacienților cu coronavirus spitalizați au fost copii, iar dintre aceștia doar șase au murit la spital, în toate cazurile decesele survenind la pacienți care sufereau de o comorbiditate “profundă” (afecțiuni neurologice, hematologice, oncologice, imunologice sau astm bronșic).
În timp ce marea majoritate a copiilor care contractează coronavirusul sunt asimptomatici, cei care fac totuși o formă ușoară au printre cele mai frecvente simptome febra, tusea, vărsături sau dificultăți de respirație. Febra și rinoreea (curgerea nasului) au fost mai puțin frecvente la copii cu vârste mai mari. Cu toate acestea, greața și vărsăturile, durerile abdominale, durerile de cap și durerile în gât au prezentat o tendință de acutizare odată cu creșterea vârstei.
Realizat pe 651 de copii, internați în spitale din Anglia, Scoția și Țara Galilor cu coronavirus, studiul a fost publicat în British Medical Journal, exact înainte de deschiderea școlilor.