Cancelarul german vrea sa impuna o contributie financiara obligatorie tarilor care refuza sa primeasca refugiatii in numar decis prin cotele obligatorii.
Cu aceasta propunere se va prezenta Merkel la Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de marti, scrie agentia EFE. Iar miercuri, la reuniunea Consiliului European, va sustine o reforma a zonei Schengen astfel incat toate statele membre ale acestui spatiu sa contribuie la securizarea frontierei externe.
Cat ar trebui sa plateasca Romania pentru fiecare imigrant pe care il refuza din cota obligatorie stabilita ? 6500 de euro.
Punctul central al discutiilor la summitul european extraordinar il va constitui tocmai nevoia de a se ajunge la intelegerea privind o contributie comuna securizarea frontierei externe a spatiului Schengen. Altfel, zona va fi pusa in pericol.
De asemenea Merkel intentioneaza, potrivit agentiei de presa citata, sa se ajunga la un consens european privind ‘sustinerea politica si economica a statelor vecine’ cu Siria, de unde vin refugiatii.
Conform acelorasi surse, ministrii de interne vor discuta posibilitatea ca statele membre care ‘temporar nu sunt in masura’ sa primeasca refugiati sa suporte costurile intretinerii acestora in alte state din blocul comunitar.
In mod normal, astfel de decizii in Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obtinut sprijinul presedintiei luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificata daca nu va fi gasita o solutie unanim acceptata, mai multe state din estul Europei (Romania, Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Letonia) manifestandu-se impotriva cotelor obligatorii de refugiati, scrie agerpres.
In acest timp, Europa nu prea mai seamana cu cea pe care o stiam cu cateva luni in urma.
„Europa s-a baricadat, Ungaria a mobilizat rezervistii si a scos blindatele la granite, ceea ce nu se poate intampla pe timp de pace. Traficul pe autostrazile spre Austria e blocat, se verifica minutios fiecare vehicul, inclusiv camioanele, cozile se intind pe zeci de kilometri si se asteapta cate 7-8 ore sa se treaca frontiera. Intre Slovenia si Austria s-au redeschis punctele de trecere, nu poti patrunde dintr-o tara in alta fara sa ti se verifice documentele. Europa, asa cum o stim noi, a incetat sa mai existe. Ramane totusi o intrebare: De ce? „, scrie descrieri.ro.