Executivul britanic va elabora o schema austera de contributii sociale. Ce prevede si de cand va fi operabila ?
Daily Mail a rezervat un amplu articol intentiei guvernului britanic de a implementa o schema financiara noua, vizibil potrivnica angajatilor de pe teritoriul Marii Britanii.
Din aprilie 2016 ar urma sa fie implementata aceasta schema, scrie cotidianul englez.
Mai exact, din aprilie 2016 ministerul Muncii din Regatul Unit va introduce o forma de deducere severa pentru sistemul de contributii sociale pentru pensie, in asa fel incat saptamanal se vor pierde in jur de 55 de euro din venitul mediu al angajatilor de pe teritoriul britanic.
Masurile deosebit de severe se incadreaza in viziunea actualei clase politice din Marea Britanie, care intentioneaza in acest mod sa relanseze sistemul de pensii actual prin introducerea acestor masuri obligatorii angajatorilor.
Angajatii cu venituri medii si mari vor pierde deci lunar cel putin 200 de lire sterline si asta in contextul in care Marea Britanie nu a gasit alte solutii pentru a consolida sistemul de pensii privat.
In cea mai mare parte angajatii din Marea Britanie vor resimtii in urmatorii 10 ani acest impact la nivelul salariului actual, estimandu-se ca pana la finele lui 2035 cateva milioane de angajati sa piarda consistent din veniturile cumulate. Printre cei afectati se vor numara si muncitorii romani in momentul in care vor intrerupe orice forma de contract de munca cu angajatorul britanic si vor reveni in tara.
Astfel , toti cei care s-au angajat in sistemul de stat inainte de 1997 vor pierde prin deducere obligatorie saptamanal 55 de lire sterline, iar cei care s-au angajat dupa 1997 in sistemul britanic vor resimti o pierdere neta de doar 20 lire sterline saptamanal. De asemenea, din 2017, angajatorii englezi care nu pot asigura anumite trepte salariale nete vor fi obligati sa faca disponibilizari.
Reactiile la aceste prevederi au aparut imediat, iar in opinia lui Neil Duncan Jordan presedintele Conventiei Nationale a Pensionarilor, sistemul de pensii ce se va sedimenta in jurul acestor masuri este unul aberant si totalmente in defavoarea cetateanului.
Desi sistemul nou propus de executivul britanic va duce la o egalizarea a veniturilor intre barbati si femei, se pare ca accesarea pilonului 2 de pensii britanic va consemna un dezechilibru pe piata de munca, deoarece cei care nu vor iesi la pensie in Marea Britanie adica implicit romanii, vor avea de pierdut la finalul varstei de pensionare, fapt ce se va resimti la nivelul pensiei din tara respectiva.