NATO aduce MAI MULTI SOLDATI in ROMANIA! Intariri din cauza AMENINTARII RUSE

S-a decis la reuniunea ministrilor apararii din NATO. Mai exact, reprezentantii ministerelor apararii din tarile Aliantei Nord-Atlantice au aprobat un plan de consolidare a prezentei militare in flancul sau estic.

Anuntul a fost facut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar explicatia trimite spre o incercare descurajare a unei posibile agresiuni din partea Rusiei. 
 
Secretarul general al NATO intentioneaza sa se intalneasca si cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu ocazia Conferintei de securitate de la Munchen, prevazuta sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani.
 
Relatiile dintre NATO si Moscova au ajuns in ultimii doi ani la cel mai scazut nivel de dupa Razboiul Rece, in urma actiunilor Rusiei in Ucraina, unde este acuzata ca ii sprijina pe separatistii pro-rusi din est si unde a anexat Peninsula Crimeea.
 
In acest context, si in conditiile in care Alianta se confrunta si cu provocari precum conflictul din Siria, criza migratiei si raspandirea terorismului, s-a conceput un plan care sa le confere mai multa siguranta tarilor estice din Alianta. 
 
„Ministrii apararii din NATO au convenit asupra unei prezente consolidate in flancul estic al Aliantei”, a spus Stoltenberg in urma discutiilor de la Bruxelles. Este vorba de o prezenta „multinationala”, pentru „a arata clar ca un atac impotriva unuia dintre aliati este un atac impotriva tuturor”, a adaugat el, precizand ca toate statele membre vor raspunde la orice act de agresiune.
 
Noul cadru de aparare va include desfasurari de trupe prin rotatie, exercitii, echipamente pre-pozitionate si intariri usor de mobilizat, a spus Stoltenberg.
 
Detaliile planului, inclusiv numarul de militari si contributia fiecarei tari, urmeaza a fi stabilite de strategii militari in urmatoarele luni, inaintea Summitului NATO de la Varsovia din iulie.
 
Recent, presedintele american Barack Obama anunta ca va incerca sa obtina o majorare de patru ori, la 3,4 miliarde de dolari, a finantarii Washingtonului pentru securitatea europeana in bugetul pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017), transmite Agerpres.
 
Banii vor fi folositi partial pentru a avea o forta de circa 3.000 de militari americani stationata in Europa, dar si echipamente militare in asteptare care ar putea fi folosite rapid in caz de urgenta, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului. SUA spera ca aliatii sai sa le urmeze exemplul.
 
Conform noii initiative, o forta de pana la 6.000 de militari ar urma sa fie desfasurata prin rotatie in Polonia, Bulgaria, Romania si statele baltice, au precizat surse NATO sub protectia anonimatului. 
 
Agentiile Reuters si AFP scriu ca Alianta Nord-Atlantica ar putea trimite cate 1.000 de militari in Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
 
Alianta instaleaza deja centre regionale in aceste tari, insa fiecare dintre acestea nu dispune decat de circa 50 de militari. 
 
„Prezenta in Est va fi atat de mare pe cat vom avea nevoie”, a spus miercuri Stoltenberg, adaugand ca scopul este de a se obtine un echilibru intre trupele de pe teren si fortele de intarire care pot fi desfasurate rapid. El si-a exprimat totodata speranta ca va putea fi mentinut un dialog deschis cu Rusia.
 
Insa ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat NATO ca inflameaza temerile privind o amenintare din partea Rusiei pentru a-si justifica existenta si pentru a se extinde spre Est, intr-o declaratie pentru cotidianul Moskovski Komsomolet, preluata de agentia TASS.
 

NATO „ar trebuie sa ramana in granitele sale”, a spus el, criticand Alianta pentru ca a invitat Muntenegru sa adere in randurile sale. Actiunile NATO afecteaza „stabilitatea globala”, a avertizat Lavrov.

 
Serghei Lavrov si Jens Stoltenberg ar putea avea o intalnire in cadrul Conferintei de securitate de la Munchen. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.