Home Internațional NY Times: Dimitrie Vicovanu, „chirurgul” ceasurilor de colectie

NY Times: Dimitrie Vicovanu, „chirurgul” ceasurilor de colectie

La ceasornicarul de origine romana Dimitrie Vicovanu, care are un butic aranjat meticulos in cartierul diamantelor din Manhattan, vin sa-si repare ceasurile nu numai celebritati ca violonistul Itzhak Perlman sau actorul Bill Cosby, ci este consultat chiar de celebra casa de licitatii Sotheby, scrie New York Times, care ii acorda un amplu articol in editia de marti.

„Daca avem o piesa deosebit de dificila, Dimitrie este persoana care ne trebuie. Exista o categorie mica, dar foarte entuziasta de colectionari si clienti care cumpara si vand ceasuri pentru placerea lor si care apreciaza arta micromecanica si geniul. Ei au nevoie de ceasornicari la fel de talentati pentru a-si pastra colectiile”, spune John Reardon, seful departamentului de ceasuri de la Sotheby.
Atunci cand Sotheby din New York vrea sa readuca la viata un ceas de aur Patek Philippe din 1930, care nu a mers timp de decenii, il solicita pe Vicovanu. Sotheby vinde la licitatie peste 600 de ceasuri de mana pe an, dintre care unele evaluate la milioane de dolari. Vicovanu, 73 de ani, un gentleman manierat din Lumea Veche, nu face numai reparatii de ceasuri, le si restaureaza. Se asigura ca cadranul, cristalul, rotitele, arcurile, suruburile si rubinele sunt inlocuite cu piesele originale sau, in cazul in care nu se mai poate, sunt refacute manual pentru a arata identic cu originalul.
Un ceas poate avea pana la 400 de piese. Atunci cand vaduva uneia dintre cele 27 de victime moarte in accidentul de avion din 1992, in Flushing Bay, Aeroportul La Guardia, i-a dat ceasul sotului ei imbibat cu apa, un Omega de aur vechi de 50 de ani, Vicovanu a fost capabil sa-l faca sa ticaie din nou. Repararea ceasurilor a devenit un hobby pentru Vicovanu in anii adolescentei, in Romania, cand a demontat si remontat ceasul desteptator ieftin al bunicului sau.
Mai tarziu, a reparat ceasuri pentru colegii de facultate si profesori, fapt care l-a ajutat sa se intretina. Inceputul carierei a fost in arheologie, ca restaurator de artefacte – de la oale din lut vechi de 2000 de ani la insertii in sidef – pentru un complex muzeal din Iasi. A invatat meseria de reparator de ceasuri vechi la ordinul guvernului comunist autocratic al lui Nicolae Ceausescu, care l-a trimis la Lausanne, Elvetia, sa o invete. Nu s-a mai mai intors in Romania, emigrand in SUA in 1979.
La Vicovanu tariful este de 175 dolari curatarea simpla, in timp ce reparatiile foarte complicate, care necesita demontarea unui mecanism, pot costa 2.000 de dolari. Buticul sau, aflat pe West 47th Street, alaturi de altele care expun coliere de diamante stralucitoare, are si ceasuri vintage la vanzare. Cele mai multe reparatii le face intr-un atelier din Queens, unde 20.000 de piese sunt organizate si etichetate in sertare mici. In ambele locuri pastreaza un set de instrumente pentru munca microscopica – pudra de diamant, surubelnite cu capete infinitezimale, un fierastrau in miniatura cu diamant – si uleiuri de diferite vascozitati pe care le aplica cu un ac.
Un echipament face un fel de electrocardiograma ceasului. Vicovanu a fost solicitat de Sotheby sa examineze un ceas Cartier de aur, din 1885, pe care nimeni nu l-a putut deschide. El a descoperit cheia, un surub ascuns sub ornamente de aur. Regreta insa ca ceasurile sunt tot mai magnetizate si uneori distruse de razele X la aeroport. El insusi poarta un ceas Bulova Accutron de 400 de dolari din 1969, precis, deoarece nu este afectat de gravitatie.
Printre ceasurile vintage are un Patek Philippe din 1917 – proiectat pentru conducatorii auto, cu pozitia pentru ora 12 la ora 3, mai usor de vizualizat la incheietura celui care tine volanul -, un ceas de buzunar Tiffany de 18 de karate din 1934, ce poate fi folosit pe intuneric, marcand cu un gong orele si minutele si piesa cea mai scumpa, un Patek Philippe din platina din 1966 de 19.000 dolari, ”o investitie”, spune el. Va castiga in valoare in timp iar in afacerea sa, timpul este esential, conchide ziarul.
 
Traducere: Agerpres

Exit mobile version