Papa Benedict al XVI-lea a denuntat „amenintarea” pe care o reprezinta pentru omul contemporan „intunericul ce il ascunde pe Dumnezeu si valorile” intr-un moment in care imensele sale cunostinte ii confera „o putere incredibila”, in cadrul slujbei pascale.
„Daca Dumnezeu si valorile, diferenta dintre bine si rau raman ascunse in intuneric, toate celelalte iluminari, care ne dau o putere incredibila, nu sunt doar progrese, ci si amenintari care pun in pericol lumea”, a declarat Papa, preluat de Mediafax, concentrandu-si meditatia asupra „luminii” invierii lui Iisus.
„Intunericul cu adevarat amenintator pentru om este faptul ca el este capabil sa vada si sa caute lucrurile tangibile, materiale, dar nu vede incotro se indreapta lumea si de unde vine aceasta”, a remarcat el intr-o nota pesimista.
Benedict al XVI-lea si-a ilustrat cuvintele cu o imagine: „Astazi, putem sa ne luminam orasele intr-un mod atat de uimitor, incat stelele de pe cer nu se mai vad (…) In ceea ce priveste lucrurile materiale noi cunoastem si putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu si binele, nu mai reusim sa identificam”.
Joseph Ratzinger s-a declarat ingrijorat de faptul ca omul contemporan ocidental refuza transcendenta, intr-un moment in care in Occident majoritatea oamenilor nu mai adera la marile religii sau sunt in cautare.
„Materia prima a lumii”, a declarat el, „este buna, fiinta insasi este buna. Raul nu provine de la fiinta creata de Dumnezeu, ci el exista in virtutea negarii. Este nu-ul”, a transat el.
„Odata cu invierea lui Iisus, lumina insasi este creata intr-un mod nou pentru a lumina omul”, a pledat liderul Bisericii Catolice.
Benedict al XVI-lea a evocat necesitatea unitatii acestei Biserici, afectata de numeroase curente, recurgand la o alta imagine, reprezentata de ceara lumanarii pascale.
In ceara, „munca albinelor”, „intra in joc creatia intreaga, creatia devine purtatoare de lumina”, a subliniat el.
„Cooperarea comunitatii vii a credinciosilor in Biserica este aproape similara muncii albinelor (…) Putem vedea in ceara o reamintire a faptului ca noi insine si comuniunea noastra in comunitatea Bisericii exista pentru ca lumina lui Cristos sa poata ilumina lumea”, a afirmat Papa.
Suveranul Pontif a botezat, varsand apa peste crestetele lor, opt adulti. Acestia, trei barbati si cinci femei, de nationalitate germana, italiana, albaneza, turcmena, americana, slovaca si cameruneza, imbracati in vesminte liturgice albe, au primit apoi binecuvantarea si comuniunea.
Lunga ceremonie a inceput cu doua ore si jumatate inainte cu pregatirea lumanarii pascale in atrium.
Papa a adus-o apoi aprinsa in imensa bazilica unde toate luminile fusesera stinse, avansand pe o platforma rulanta, intr-o liniste deplina.
La rostirea cuvintelor „Lumen Christi” („Lumina lui Cristos”), bazilica s-a luminat, pentru a simboliza trecerea de la o lume a mortii si a pacatului la una a adevarului si a vietii, pe care o celebreaza traditia crestina a sarbatorii de Pasti.