Proiectul de lege privind declansarea procesului Brexit, ii afecteaza pe romanii care muncesc in Marea Britanie!

Proiectul de lege privind inceperea negocierilor de iesire a Marii Britanii din UE va fi supus Parlamentului pentru a autoriza declansarea procesului respectiv.

In ciuda optimismului unor membri ai guvernului in privinta obtinerii rapide a avizului Parlamentului pentru activarea articolului 50 din Tratatul european de la Lisabona, surse informate londoneze prevad unele obstacole, respectiv formularea de catre opozitie a unor amendamente de fond la legea propusa de guvern privind declansarea procesului Brexit.

Documentul respectiv, de fapt un text foarte scurt, cere parlamentarilor sa „confere primului ministru puterea de a notifica, in conformitate cu articolul 50 din Tratatul european, intentia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeana”.

Publicarea acestui document intervine la doua zile de la pronuntarea deciziei Curtii Supreme prin care guvernul este obligat sa obtina avizul Parlamentului inainte de a activa articolul 50 din Tratatului de la Lisabona.

Ce urmeaza: proiectul de lege va fi, deci, inaintat Camerei Lorzilor si Camerei Comunelor, inainte de a avea si asentimentul regal. Data limita a derularii amintitele etape este 31 martie.

Theresa May a promis activarea articolului 50 din Tratatul european inainte de sfarsitul lunii martie, precizand ca votul din Parlament nu o va abate de la acest calendar.

In aceasta perspectiva, premierul britanic promite, sub presiunea opozitiei pro-europene, sa ofere in cele din urma elemente ale strategiei sale privind Brexit intr-o „Carte alba”. Dar, in ciuda insistentelor liderului opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, Theresa May nu a dorit sa precizeze data publicarii documentului respectiv. A spus insa ca, in linii mari, strategia are la baza discursul sau din 17 ianuarie in care, ne amintim, anunta „o ruptura clara si neta” cu Uniunea Europeana, implicand iesirea Regatului Unit din piata unica europeana si reluarea controlului asupra frontierelor tarii. Cu alte cuvinte, asupra imigratiei.

Autoritatile britanice discuta in aceste zile cateva posibile scenarii ce au drept scop limitarea numarului de imigranti veniti din tarile membre ale UE. Intre acestea se numara si posibilitatea introducerii unei taxe pe care o vor plati firmele care angajeaza personal calificat venit din afara granitelor Marii Britanii. In aceste conditii este lesne de inteles ca firmele britanice vor apela la forta de munca venita din comunitatea europeana, doar daca nu vor gasi personal calificat in interiorul Regatului.

Potrivit ministrului pentru imigratie, Robert Goodwill, taxa ar urma sa fie de 1.000 de lire anual pentru fiecare angajat venit dintr-o tara a Uniunii Europene. Mai mult decat atat, ministrul a declarat ca aceasta taxa ar putea intra in vigoare chiar din luna aprilie a acestui an.

„In aprilie anul acesta vom introduce o taxa pentru muncitorii calificati veniti in Marea Britanie din afara UE. Daca cineva vrea sa aduca in tara un programator indian pe un contract de patru ani, pe langa taxele de viza existente va trebui sa achite si o taxa de 1.000 de lire pe an. Adica, pentru un contract pe patru ani acel angajator trebuie sa plateasca 4.000 de lire. O masura similara ar putea fi aplicata si muncitorilor din UE“, a spus Robert Goodwill.

Mai tarziu, un purtator de cuvant al Guvernului condus de Theresa May a dezmintit aceasta informatie sustinand ca taxarea muncitorilor sositi din Uniunea Europeana ”nu este pe agenda Guvernului”, incercand sa linisteasca mediul de afaceri, dar chiar si asa e destul de greu de crezut ca Goodwill a vorbit de capul lui si ca o astfel de discutie nu a avut loc in interiorul Executivului de la Londra.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.