Protest in fata AMBASADEI ROMANIEI la Tripoli

Un grup format din 35 de muncitori romani a protestat, duminica, in fata Ambasadei Romaniei din Tripoli, pentru a-si cere drepturile si pentru a se putea intoarce in tara.

Familiile muncitorilor spun ca nu mai pot lua legatura cu acestia din cauza ca nu-si mai permit sa plateasca facturile la telefon.

35 de muncitori romani, din grupul celor tinuti captivi in Libia, au protestat, duminica, in fata Ambasadei Romaniei din Tripoli, pentru a-si cere drepturile si pentru a se putea intoarce in tara.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat ca este vorba de o situatie conflictuala aparuta intre acesti muncitori romani si un angajator libian, determinata de un litigiu de munca, solutionarea unei astfel de litigiu excedand competentele consulare.

Ambasada Romaniei la Tripoli a precizat ca se preocupa si urmareste acest caz inca de la inceputul sau, din 17 iunie 2013.

Insa, compania libiana sustine ca muncitorii au de platit datorii fata de aceasta, asa ca nu vrea sa ii lase sa vina in Romania.

„Angajatorul a invocat faptul ca ar fi achitat in avans cheltuielile legate de eliberarea vizei de intrare in Libia, de transportul pe ruta Romania – Libia, pentru asigurarile medicale si ca ar fi avansat sume in numerar pentru muncitorii romani dupa sosirea acestora la Tripoli. Pe cale de consecinta, patronul considera ca este prejudiciat daca muncitorii romani parasesc Libia fara a-si achita datoriile fata de compania angajatoare”, se arata intr-un comunicat MAE.

Avand in vedere faptul ca cetatenii romani au plecat in strainatate fara contracte de munca, MAE a sesizat organele de urmarire penala, care au dispus deja masurile specifice in astfel de cazuri. Firma din Capitala, care i-a trimis pe muncitori in Libia, are dosar penal inregistrat la DIICOT Bucuresti.

Flori Dira, fiica unuia dintre muncitorii captivi in Libia, a declarat pentru Gazeta Noua ca nu mai poate lua legatura cu tatal ei din cauza ca familia nu-si mai permite sa suporte factura imensa venita de la firma de telefonie.

„Nu am mai putut sa luam legatura cu el pentru ca n-are posibilitatea sa ne sune si nici noi nu mai putem. Data trecut, cand am vorbit cu el, am platit prea mult la telefon si nu mai putem sa tinem legatura cu el. Nu stiu exact de cand nu am mai vorbit cu el, dar cred ca aproximativ de o luna”, a declarat Flori Dira.

Din grupul de 51 de persoane, in Romania s-au intors doar trei muncitori, cei carora firma libiana nu apucase sa le ia pasapoartele. Acestia au plecat in Libia sa lucreze in constructii, in capitala Tripoli, cu promisiunea ca vor fi platiti cu 1.400 de dolari pe luna si ca vor semna contractul odata ajunsi la destinatie.

Intelegerea nu a fost respectata, iar oamenii au primit mai putini bani decat li se promisese la plecarea din tara.

De aproximativ doua luni, o parte dintre romani au refuzat sa mai munceasca si au dorit sa se intoarca acasa, numai ca nu au putut.

Angajatorul libian, RWAFIL GROUP, le-a luat pasapoartele pe motiv sa le prelungeasca viza de sedere, numai ca nu le-a mai returnat. Astfel, oamenii se vad nevoiti sa stea in Libia fara nicio perspectiva concreta de intoarcere in tara.

Flori Dira s-a declarat dezamagita si de reactia autoritatilor romane.

Intre timp, muncitorii au ajuns sa traiasca pe datorie si sa imprumute bani de la firma, fapt care le-a complicat si mai mult situatia.

„De la autoritati nu mai stim nimic. Nu am mai primit nicio informatie de la nimeni”, a mai spus Flori Dira.

Contactati de redactia reporterul.ro, reprezentantii MAE au declarat ca, deocamdata, nu au mai multe informatii decat ceea ce au relatat in ultimul comunicat de presa.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.