Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, arata spre Occident cand vine vorba de criza creata in Ucraina si de posibilele efecte pe care le-ar putea avea aceasta criza in zona de conflict si in Europa.
Potrivit liderului Vladimir Putin, criza din Ucraina a fost cauzata de Occident. Asta a declarat presedintele rus pentru un cotidian egiptean, in timp ce lucreaza la propunerile franco-germane de incetare a focului intre Kiev si rebelii prorusi.
La inceputul vizitei sale in Egipt, presedintele Vladimir Putin si-a reluat atacurile impotriva tarilor occidentale pentru promisiunile lor „desarte” de a nu extinde NATO cu tari foste sovietice si ignorarea intereselor ruse, relateaza BBC News Online.
„Au fost incercari de a smulge de la Rusia state care au apartinut URSS (Uniunii Sovietice) si de a le determina sa faca o alegere artificiala «intre Rusia si Europa»”, a declarat Vladimir Putin pentru cotidianul egiptean Al-Ahram.
„Noi am avertizat in mod repetat SUA si aliatii sai occidentali in legatura cu consecintele daunatoare ale ingerintei lor in afacerile interne ucrainene dar nu ne-au ascultat”, a continuat presedintele rus.
El a acuzat tarile occidentale ca sustin o „lovitura de stat la Kiev”, o referire la indepartarea de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici in 2014.
Comentariile sale intervin pe fondul unor noi sperante privind incheierea unui acord de pace miercuri si in timp ce Rusia neaga acuzatiile ca ar trimite trupe si armament rebelilor.
Luptele din estul Ucrainei au provocat moartea a peste 5.300 de persoane si au determinat alte 1,5 milioane sa isi paraseasca locuintele. Cel putin noua militari ucraineni au fost ucisi in ultimele 24 de ore, potrivit oficialilor, in timp ce luptele sunt intense in jurul orasului Debalteve, in apropiere de Donetk, scrie mediafax.ro.
Cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa il informeze pe presedintele american Barack Obama la Washington, in cursul zilei de luni, in legatura cu planul de pace pe care Germania si Franta au incercat sa il incheie cu Ucraina si Rusia.
Merkel si presedintele francez Francois Hollande conduc eforturile de revigorare a planului de pace de la Minsk, abandonat pe fondul luptelor din iarna. Detalii privind propunerile celor doi lideri nu au fost publicate, dar planul ar include instituirea unei zone demilitarizate de 50-70 de kilometri in jurul actualei linii de front.
Saptamana trecuta, liderul de la Kremlin afirma ca nu vrea sa fie in razboi cu nimeni si este dispusa sa coopereze, dar ca nu va accepta o ordine mondiala in care prioritatea este impiedicarea dezvoltarii Rusiei.
„Slava Domnului, nimeni nu duce un razboi impotriva ţarii noastre, dar exista, desigur, incercari de a impiedica dezvoltarea noastra prin diferite mijloace”, a afirmat Putin sambata la Soci, la congresul Federatiei sindicatelor independente din Rusia.