Remediu din Evul Mediu, unul dintre cele mai bune antibiotice

Cunoscut sub denumirea „alifia lui Bald”, tratamentul are potenţial pentru a combate aşa-numitele infecţii biofilm, comunităţi de bacterii care rezistă antibioticelor şi care sunt mai greu de tratat.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit un remediu natural vechi de 1.000 de ani făcut din ceapă, usturoi, vin şi săruri biliare, care şi-a arătat potenţialul antibacterian, cu speranţe de a trata piciorul diabetic şi alte infecţii ale picioarelor.

Se pare că aceştia ar fi găsit ceva promiţător într-o sursă la care nu mulţi s-ar fi gândit: un manuscris medieval, „Bald’s Leechbook”, considerat a fi unul dintre primele texte medicale.

Cunoscut sub denumirea „alifia lui Bald”, tratamentul are potenţial pentru a combate aşa-numitele infecţii biofilm, comunităţi de bacterii care rezistă antibioticelor şi care sunt mai greu de tratat.

Studiul cercetătorilor britanici estimează că infecţiile biofilm costă numai Regatul Unit peste un miliard de lire sterline pe an.

Mixtura medievală s-a dovedit a fi un potenţial ajutor în lupta împotriva supermicrobilor în 2015, iar studiul publicat acum în „Scientific Reports” arată cum a funcţionat şi cum ar putea fi pus în practică în continuare.

„Este greu de aflat dacă într-adevăr ar putea fi dezvoltat în ceva util clinic”, a declarat Freya Harrison, un microbiolog la Şcoala de Ştiinţe ale Vieţii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.

„Credem că are potenţial pentru tratarea infecţiilor piciorului diabetic. Există riscul ca aceste ulcere ale piciorului diabetic să fie complet rezistente la orice tratament cu antibiotice”, a mai spus Freya Harrison, potrivit CNN.

Cercetătorii au refăcut alifia din vechea carte medievală folosind usturoi şi ceapă cumpărate de la supermarketuri obişnuite, au folosit un vin alb englezesc, iar sărurile biliare le-au luat dintr-un stomac de vită.

Ulterior, aceştia au testat alifia şi din punct de vedere al siguranţei, iar datele sunt promiţătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre ingrediente naturale. Următorul pas este ca mixtura să fie caracterizată chimic şi apoi să se înceapă testele pe piele umană.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.