Rezultatele ALEGERILOR prezidentiale din Moldova: Igor Dodon, presedinte. Romania, prinsa intre tari pro-ruse

Moldovenii si-au ales presedintele. 1.601.425 de alegatori au trecut prin fata urnelor pana la inchiderea sectiilor. Rata participarii a fost de 53,27%. Au fost insa si multi oameni care nu au putut sa voteze, dupa ce au stat in frig si ploaie.

In zece sectii de votare de peste hotare, cetatenii moldoveni au avut surpriza sa constate ca nu pot vota pentru ca nu au ajuns buletine de vot. Au ramas fara buletine sectiile de votare de la Stratfort (Marea Britanie), Bucuresti (Romania), Parma si Padova (Italia), ambele sectii din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele sectii din Paris si la sectia Villeneuve Saint Georges (Franta).

Rezultatele il arata castigator pe Igor Dodon, (dupa ce au fost procesate 98,65% procese verbale):

Igor Dodon 53,79%
Maia Sandu – 46,21%

Igor Dodon a fost candidatul preferat la Cricova, Vatra, Riscani, Botanica si Vadul lui Voda, iar in celelalte sectoare si suburbii ale capitalei Maia Sandu a fost invingatoare. A sustinut permanent ca Moldovei i-ar fi mai bine daca ar renunta la tentantivele de apropiere de Romania si Uniunea Europeana (chiar daca, in ultimele zile, a spus ca doreste relatii bune cu UE si cu „prietenii din Romania”) si daca ar adera la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Si-a exprimat repetat admiratia fata de Putin si a spus ca si-ar dori sa fie un Putin al Moldovei.

La Chisinau, voturile au mers mai mult spre candidatul pro-european, Maia Sandu. Situatia in Capitala Republicii Moldova sta astfel: 53,49 la suta din locuitorii capitalei si-au dat votul pentru Maia Sandu, iar 46,51 % l-au votat pe liderul PSRM.

IGOR DODON, care a acumulat peste 800 713 voturi, a declarat: „Voi fi presedintele tuturor, si a celor care au votat impotriva mea. Veti simti asta”

El a invins-o in turul 2 al prezidentialelor pe Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS). Turul doi a consemnat o mobilizare masiva a diasporei, care a adus peste 8% din cele circa 53% dintre moldovenii care s-au prezentat la vot. Votul in strainatate a fost viciat de cozile uriase, dar si de terminarea buletinelor de vot. Observatorii au acuzat si aducerea cu microbuze a numerosi cetateni din Transnistria pentru vot. Tinerii din Chisinau au protestat in fata sediului Comisiei Electorale Centrale dupa anuntarea rezultatelor, acuzand impiedicarea cetatenilor din diaspora sa voteze.

Dodon este primul presedinte ales prin vot direct in ultimii 20 de ani, dupa o schimbare a regulilor electorale decisa de Curtea Constitutionala, scrie hotnews.ro. Constitutia tarii arata ca presedintele are puteri limitate, mult mai mici decat omologul sau din Romania, de exemplu. Victoria lui Dodon are insa o componenta simbolica extrem de importanta, el fiind vectorul Rusiei in lupta cu aparatorii valorilor europene.

Dodon va trebui sa lucreze cu un guvern controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care s-a declarat public drept un sustinator al Maiei Sandu, dar care a atacat-o dur pe aceasta in campanie prin intermediul trustului sau de presa. Guvernul este sprijinit de o coalitie parlamentara formata din membri racolati de Plahotniuc de la mai multe partide.

Pro-rusii au castigat si in Bulgaria, unde candidatului sustinut de stanga in prezidentialele din Bulgaria, Rumen Radev, intareste influenta rusa la nivelul puterii politice in tarile din jurul Romaniei, scrie HotNews.ro.

Asadar, Romania este prinsa tot mai strans in clestele Rusiei: Moldova si Bulgaria si-au ales presedinti pro-Kremlin, care se alatura liderilor din Ungaria, Serbia, Cehia si Slovacia.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.