ROMANI CAPTIVI IN LIBIA: Ambasada Romaniei la Tripoli negociaza cu angajatorul

La data de 17 iunie 2013, Ambasada Romaniei la Tripoli a fost sesizata de catre un grup de muncitori romani (51 de persoane), sositi in Libia prin intermediul firmei romanesti SC INTEREST CONSTRUCT EUROART SRL, pentru a lucra in domeniul constructiilor civile, in interesul societatii libiene RWAFIL GROUP. De la data primei sesizari, ambasada monitorizeaza in mod constant situatia muncitorilor romani.

MAE precizeaza ca este vorba de o situatie conflictuala aparuta intre acesti muncitori romani si angajatorul libian, determinata de un litigiu de munca. Solutionarea unei astfel de litigiu excede competentele consulare.

Ambasada Romaniei la Tripoli a vizitat in repetate randuri cetatenii romani la complexul in care sunt cazati si a solicitat MAE libian, prin nota verbala, sprijinul autoritatilor competente pentru recuperarea pasapoartelor, aplicarea vizei de iesire din Libia si suportarea cheltuielilor de repatriere de catre angajatorul libian.

Reprezentantii tarii noastre au avut mai multe intalniri autoritatilor locale (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne – Autoritatea Nationala pentru Pasapoarte si Imigrari, Ministerul Muncii), carora le-a prezentat situatia muncitorilor romani si le-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea situatiei.

La 30 iunie 2013, a avut loc o intalnire cu patronul firmei libiene la sediul societatii situat in acelasi complex in care sunt cazati si cetatenii romani.

Totodata este mentinuta legatura telefonica cu directorul firmei de intermediere din Romania. Acesta a promis ca se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situatiei impreuna cu patronul libian, dar care nu si-a onorat niciodata promisiunea.

Pe 28 iulie 2013, reprezentantul Ambasadei Romaniei a realizat o noua vizita la complexul in care sunt cazati muncitorii romani. La intrevedere au venit reprezentanti ai Organizatiei Internationale pentru Imigrare (OIM) – filiala Libia, patronul societatii libiene, precum si reprezentantii Asociatiei de Prietenie Libia – Romania. La aceasta intalnire, angajatorul a invocat faptul ca ar fi achitat in avans cheltuielile legate de eliberarea vizei de intrare in Libia, de transportul pe ruta Romania-Libia, pentru asigurarile medicale si ca ar fi avansat sume in numerar pentru muncitorii romani dupa sosirea acestora la Tripoli. In consecinta, patronul considera ca este prejudiciat daca muncitorii romani parasesc Libia fara a-si achita datoriile fata de compania angajatoare.

Pentru deblocarea situatiei, reprezentantul ambasadei a propus patronului libian identificarea unei modalitati concrete si imediate de rezolvare a situatie pentru ca muncitorii romani care nu au datorii fata de companie sa poata parasi teritoriul Libiei, iar celor datornici sa li se deduca din remuneratia pentru orele de munca prestate sumele necesare pentru acoperirea creantelor.

In urma negocierilor, partea libiana a fost de acord cu aceasta solutie, agreata de toate partile prezente la intalnire. Mai mult, aceasta modalitate de stingere a conflictului fusese agreata si de catre majoritatea muncitorilor.

Pentru rezolvarea situatiei, Ambasada Romaniei la Tripoli a intreprins in mod repetat demersuri pe langa toate autoritatile libiene competente (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii), inclusiv internationale (reprezentanta din Libia a Organizatiei Internationale pentru Imigrari).

Pe 4 septembrie 2013, un reprezentant al Ambasadei Romaniei a efectuat o noua deplasare la campusul in care sunt cazati muncitorii romani, unde s-a intalnit cu un delegat al companiei Rawafil si cu doi reprezentanti ai Departamentului de Inspectie a Muncii din cadrul ministerului de resort. La fata locului au fost prezenti si doi membri ai Consiliului Suprem al Revolutionarilor din Libia. Reprezentantii celor doua entitati mentionate s-au deplasat la birourile companiei in urma demersurilor intreprinse de catre membrii ambasadei, pe cale neoficiala, pe langa diverse persoane afiliate unor organizatii, asociatii, etc.

In urma negocierilor, reprezentantul companiei a transmis ca pasapoartele celor 14 persoane care nu au datorii fata de firma sunt depuse la autoritatile competente pentru eliberarea vizelor de iesire, iar pentru restul firma a stabilit o datorie comuna de 25.000 dinari libieni, fiind dispusa sa renunte la jumatate din suma (asadar, contra sumei de 12.500 dinari libieni, aproximativ 9.000 USD, partea libiana va elibera pasapoartele si vizele celorlalti muncitori).

In conditiile in care cetatenii romani au refuzat aceasta oferta, motivand ca unii dintre ei nu au datorii ci din contra, au restante salariale de incasat, ambasada a stabilit cu partile implicate o noua runda de negocieri pentru data de miercuri, 11 septembrie 2013, cand va fi analizata situatia fiecarui muncitor.

De asemenea, Directia Relatii Consulare din cadrul MAE roman l-a convocat de trei ori la MAE pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la Bucuresti, caruia i-a solicitat sprijinul pentru returnarea de urgenta a pasapoartelor muncitorilor romani retinute de angajatorul libian. Totodata, a fost convocat si directorul firmei SC INTEREST CONSTRUCT EUROART SRL, caruia i s-a solicitat facilitarea intoarcerii de urgenta in Romania a muncitorilor romani.

In acelasi timp au fost sesizate Directia Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Agentia Nationala de Combatere a Traficului de Persoane, care a demarat investigatiile necesare.

Avand in vedere faptul ca cetatenii romani au plecat in strainatate fara contracte de munca, au fost sesizate si organele de urmarire penala, care deja au dispus masurile specifice in astfel de cazuri.

Intre timp, a fost convocat un grup interministerial de lucru cu participarea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne (Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Agentia Nationala de Combatere a Traficului de Persoane) si a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (Inspectia Muncii) care a transmis instructiuni Ambasadei Romaniei la Tripoli pentru contactarea Organizatiei Internationale pentru Migratie in vederea repatrierii cetatenilor romani care solicita acest demers.

La 13 iulie 2013, doi muncitori romani au reintrat in posesia documentelor de calatorie de la angajator si s-au repatriat.

Alti doi muncitori romani, care nu aveau datorii fata de patron, au plecat spre Romania pe 24 august 2013.

Un alt muncitor a intrat in posesia pasaportului, a vizei de iesire si a biletului de avion dar refuza sa se intoarca in Romania pretextand ca are de recuperat bani de la patron.

In pofida situatiei in care se afla muncitorii romani in Libia, intermediarul roman continua sa trimita  alte persoane, in aceleasi conditii in Libia. Pe 13 iulie 2013, firma de intermediere din Romania a trimis in Libia inca 9 muncitori. Trei dintre nou veniti, avand inca pasapoartele asupra lor, si-au achizitionat biletele de retur si cu sprijinul Ambasadei au revenit in tara. Cu sprijinul ambasadei ceilalti sase muncitori si-au gasit de lucru la alte companii libiene si au declinat oferta companiei RAWFIL.

Ca urmare a masurilor descrise mai sus, a fost demarata procedura necesara pentru obtinerea vizelor de iesire din Libia pentru muncitorii romani care nu au datorii fata de patronul libian. Pentru ceilalti muncitori romani se vor face reesalonari ale perioadei de munca in contul datoriilor acumulate, urmand ca acestia sa paraseasca Libia dupa stingerea creantelor fata de angajator.

Pe 10 septembrie 2013 reprezentantul firmei libiene RWAFIL a ridicat de la Serviciul Pasapoarte si Imigrari un numar de 14 pasapoarte pe care au fost aplicate vizele de iesire din Libia.

Conducerea firmei a refuzat insa sa inmaneze pasapoartele muncitorilor romani pana in ziua de 11 septembrie 2013, data la care s-a stabilit o noua intalnire, la campusul de cazare al muncitorilor.

Firma va solicita celor 14 cetateni romani plata contravalorii cheltuielilor legate de aplicarea vizei de iesire (aprox. 250 dinari libieni), urmand ca biletele de avion sa fie achizitionate de catre muncitorii romani. Insa, majoritatea celor 14 persoane nu dispun de aceste sume de bani.

Ambasada Romaniei la Tripoli a tinut sa precizeze ca nu a retinut si nu s-a aflat niciodata in posesia pasapoartelor muncitorilor romani.
                             
Misiunea diplomatica pastreaza permanent legatura cu muncitorii romani si autoritatile locale, fiind pregatita sa acorde in mod prioritar asistenta consulara cetatenilor romani, in limita atributiilor ce ii revin.

Ministerul Afacerilor Externe atrage din nou atentia ca astfel de situatii pot fi evitate daca, inainte de plecarea din tara, cetatenii romani care doresc sa munceasca in strainatate depun diligentele necesare pentru semnarea contractelor individuale de munca, prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca in strainatate, persoane juridice romane autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si daca solicita autoritatilor romane competente (inspectoratele teritoriale de munca) verificarea legalitatii operatiunilor de intermediere a angajarii in strainatate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.