ROMÂNIA, pe lista țărilor în care indicele democrației este în scădere

Un studiu realizat de Varieties of Democracy (V-Dem) Project arată că România se află printre țările care au au prezentat o scădere semnificativă în indicatorul democrațiilor liberale în ultimii doi ani.

Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă există alegeri libere și corecte, dacă liderii sunt constrânși de statul de drept și de supravegherea parlamentului și a sistemului judiciar precum și dacă libertățile civile sunt protejate.

În cadrul studiului, citat de Washington Post, au fost intervievați peste 3.000 de experți pentru a evalua 178 de țări în privința celor mai importante aspecte ale democrației.

România avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017. Printre țările cu cele mai mari scăderi, alături de România, se mai află Brazilia, Polonia, Croația, Turcia și SUA.

În raport este notat că „guvernul României a limitat statul de drept și libertățile individuale, cu scopul de a opri corupția”.

De asemenea, România se află în scădere și în privința egalității de șanse în domeniul sănătății, în perioada 2007-2017, unde doar Venezuela a avut un declin mai mare.

În clasamentul privind indicii de democrație electorală și alegeri libere, România se situează pe locul 60 din 178, fiind depășită de țări precum Burkina Faso, Botswana, Turcia sau Polonia. Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se află sub România în clasament. Estonia, Norvegia și Suedia ocupă primele trei locuri.

Democrația, în declin în lume

La sfârșitul lui 2017, arată studiul, majoritatea persoanelor din lume trăiau în democrații. Însă, de atunci, o treime din populația mondială, 2,5 miliarde de oameni, a fost martora unei „autocratizări”, în care un lider sau un grup de lideri a început să limiteze caracteristicile democrației și să conducă în mod unilateral. Acest trend este vizibil în lume și afectează puternic Europa și continentul american.

Pentru prima oară din 1979, numărul țărilor cu un indice al democrației în scădere (24) este același cu cel în care indicele este în creștere.

În plus, doar 15% din populația lumii trăiește în țări în care toată lumea, indiferent de sex sau de statutul socio-economic, are acces egal la puterea politică. Femeile se bucură de un acces, oarecum dar nu total, egal la puterea politică în majoritatea țărilor vestice, precum și în alte țări ca Ghana, Rwanda, Costa Rica sau Benin.

Patru dintre cele mai populate zece țări din lume au fost afectate de procesul de „autocratizare” – India, SUA, Brazilia și Rusia.

O scădere semnificativă a avut loc în SUA, țara care a căzut 24 de locuri în clasament în ultimii doi ani, de la locul șapte în 2015 la 31 în 2017.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.