Romania se afla pe locul 75 in clasamentul intocmit de organizatia Transparency International cu privire la perceptia coruptiei pe anul 2011 in tarile lumii, tara noastra inregistrand un punctaj de 3,6 pe o scara de la 0 la 10, unde 0 este considerat nivelul maxim de perceptie a coruptiei, conform unui comunicat al organizatiei, citat de Agerpres. Nici Italia nu ocupa o pozitie buna – doar locul 69, cu un punctaj de 3,9, in clasamentul mondial.
„Nivel alarmant”
Romania ocupa locul 25 intre cele 27 de state ale Uniunii Europene, fiind urmata doar de Grecia (3,4) si de Bulgaria (3,3), tari in care nemultumirea cetatenilor a degenerat in violente. ”Din pacate, situatia coruptiei din Romania, semnalata permanent de presa, monitorizata de Comisia Europeana si suportata de cetateni, a depasit de mult nivelul ingrijorator si a devenit alarmanta. In absenta unei schimbari imediate de atitudine din partea decidentilor politici, toti ceilalti actori, oricat ar incerca sa fie de activi, raman martorii si victimele flagelului modern reprezentat de coruptie, prin care reprezentanti alesi democratic pot sa ruineze o natiune libera si posibil prospera”, se arata in comunicat.
Transparency International Romania solicita Guvernului sa adopte cat mai rapid Strategia Nationala Anticoruptie si sa depuna toate eforturile necesare pentru a asigura functionalitatea mecanismelor de punere in aplicare si monitorizare. Organizatia solicita tuturor partidelor parlamentare, si nu numai, sa dea dovada de maturitate politica si sa ofere sprijin in aplicarea Strategiei. ”Nu in ultimul rand, facem apel la cetatenii Romaniei sa refuze sa mai fie partasi la coruptie si saracie, sa refuze sa plateasca orice fel de sume de facilitare, sa se opuna oricarei forme de mita, nepotism, trafic de influenta sau conflict de interese si sa ia atitudine ori de cate ori sunt pusi in fata unor astfel de situatii”, se mentioneaza in comunicat.
Indicele de perceptie al coruptiei claseaza 183 de tari si teritorii de la 0 (foarte corupt) la 10 (foarte curat), bazandu-se pe nivelul perceput al coruptiei din sectorul public. Pentru realizarea sa se utilizeaza date din 17 studii care iau in considerare factori cum ar fi aplicarea legilor anti-coruptie, accesul la informatii si conflictele de interese.
Cele mai putin corupte State
Tara care este perceputa ca fiind cel mai putin corupta din lume este Noua Zeelanda, cu un indice de 9,5, urmata de Danemarca cu 9,4 , Finlanda cu 9,4 si Suedia cu 9,2. La polul opus, tarile cu cel mai scazut indice de perceptie al coruptiei si implicit cu cel mai ridicat nivel al coruptiei sunt Somalia si Coreea de Nord, care inregistreaza scorul de 1,0.
Printre tarile cu cel mai ridicat nivel de coruptie se mai afla Birmania si Afganistan, cu scorul de 1,5, si Uzbekistan – cu 1,6. Majoritatea tarilor Primaverii Arabe isi au locul in jumatatea inferioara a clasamentului, cu un punctaj mai mic de 4. Inainte de Primavara Araba, un raport Transparency International cu privire la regiune a avertizat ca nepotismul, mita si patronajul sunt atat de profund intiparite in viata de zi cu zi, incat legile anticoruptie aflate in vigoare au avut un impact mic.
„Tarile din zona euro care sufera din cauza crizei datoriilor, partial din cauza esecului autoritatilor publice de a contracara luarea de mita si evaziunea fiscala, care sunt factori cheie ai crizei datoriilor, se numara printre tarile cu punctajele cele mai mici din UE”, se mai spune in comunicatul Transparency International.