ROMANII care LOCUIESC in STRAINATARE, IMPRUMUTATI de stat pentru a-si CUMPARA CASA

Programul ”Prima casa” a fost extins şi pentru romanii care locuiesc in strainatate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern de anul trecut.

Astfel, conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achizitiei sau construirii unei locuinte de catre persoanele cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate si au permis de sedere si de munca, eliberate de autoritatile statului in care lucreaza.

Plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru achizitionarea sau construirea de locuinte pentru romanii care locuiesc in strainatate  de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul ramas nealocat si/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima casa.

Cele 25 de milioane de lei inseamna, la un curs de 4,4 lei/euro, aproape 5,7 milioane de euro. Rezulta ca, potrivit actualei legislatii referitoare la programul „Prima Casa”, valoarea maxima a finantarii pentru achizitia unei locuinte este 57.000 de euro. Ca atare, garantia acordata de statul roman in acest an acopera doar 100 de locuinte (daca luam in calcul valoarea maxima).

Pana in prezent, valoarea medie a unei finantari prin programul „Prima Casa” a fost de 38.210 euro. Daca luam in calcul acest nivel, 150 de cetateni romani care muncesc in strainatate vor beneficia de programul guvernamental „Prima Casa”. Garantia creditelor acordate prin programul „Prima Casa” este suportata in proportie de 50% de stat si 50% de banca.

Daca facem calculul doar pe cat garanteaza statul, numarul de beneficiari ai unui credit poate fi dublu: adica 200 pentru valoarea maxima si circa 300 pentru cea medie. Programul Prima Casa a fost lansat in anul 2009. Pana in prezent au fost acordate aproape 124.000 de garantii, din care 31% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013.

Cum puteti obtine finantare: Exista unele banci (BRD, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank, ATE Bank, Banca Comerciala Feroviara) ce acorda credite si cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

In general, conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt:

– vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
– contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau, in caz contrar, cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate;
– ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a unei terte persoane pe teritoriul Romaniei;
– constituirea unui depozit colateral;
– existenta unuia sau mai multor codebitori care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei.
Acte necesare: Bancile solicita, de obicei, urmatoarele documente (traduse, legalizate si apostilate):

– contract de munca
– carte de identitate
– certificat de casatorie (daca este cazul)
– permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva
– permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva
– adeverinta de salariu
– extras de cont / fluturas de salariu in original
– documente care sa ateste plata impozitelor si taxelor sociale
– fisa fiscala.
Acordarea de credite ipotecare prin programul Prima Casa cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate sau pentru cei care obtin venituri in strainatate tine de normele interne de creditare ale bancilor participante la acest program. Astfel ca, pentru aflarea detaliilor specifice fiecarei institutii in parte, cel mai bine este sa va adresati reprezentantilor acesteia.

sursa: gazetaromaneasca.ro

1 COMENTARIU

  1. E un lucru foarte bun
    Ma bucur cind vad asa ceva,eu am cam toate ce se cer mai sus,am sedere pe zece ani,lucrez angajat am cont deschis de vreo 6 ani cu care nu am avut nici odata probleme,am casa in romania cu care as putea credita
    Mar interesa si pe mine lucrul acesta
    Din ce motiv? Pentru ca in romania eu nu cred ca o sa ajung sa vad o pensie de 1200/1600 de euro pe luna,ma refer la oameni ca mine care munces, nu care se inbogatesc peste noapte ,astept un rsp daca se poate.va multumesc frumos

Comentariile sunt închise.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.