Home Internațional Romanii, cetateni de „mana a doua” in Uniunea Europeana? Se planuieste ceva...

Romanii, cetateni de „mana a doua” in Uniunea Europeana? Se planuieste ceva ce nu putem accepta! Aud cei de la putere?

Monica Macovei: „Nu acceptam nici o Europa cu doua viteze, nici sa fim un stat de “mana a doua” si nici ca romanii sa fie cetateni de “mana a doua” in Uniunea Europeana”.Repet ceea ce sustin de cand aceasta idee a aparut in discutiile dintre statele fondatoare ale Uniunii, dupa Brexit: daca proiectam o Uniune cu doua viteze, viitorul Europei unite se incheie.

Reformarea Uniunii trebuie sa aiba un singur obiectiv: o Uniune unita, o singura viteza, un singur cerc al statelor membre egale in luarea deciziilor.

Discutiile si deciziile despre viitorul Uniunii trebuie sa aiba loc cu toate statele membre, nu doar intre statele fondatoare, care sa plaseze intr-un alt cerc statele intrate in UE dupa 1989.

Ceea ce ani de zile a fost o propaganda mincinoasa, cu mult inainte de Brexit, adica sustinerea ideii ca in Uniunea Europeana exista „state si cetateni de mana a doua”, ar putea deveni realitate daca se decide planul Europei cu doua viteze.

Discriminarea intre statele din Uniunea Europeana nu duce la reconstructia unei Uniuni Europene in care cetatenii sa aiba incredere si nici la o reforma reala a Uniunii, ci duce la destramarea Uniunii.

Reformarea UE este necesara si se poate face prin reducerea instituţiilor Uniunii la cel putin jumatate, prin a avea un singur sediu pentru Parlamentul European, si nu doua, ca acum (Bruxelles si Strabourg), prin reducerea personalului, toate acestea insemnand cheltuieli mai mici. Eliminand institutii si agentii europene care nu au niciun impact asupra politicilor Uniunii si care au fost create pentru ca tara X a vrut sa aiba o agentie, de exemplu, pe teritoriul sau, putem crea in acelasi timp, fara costuri suplimentare, o forta de aparare comuna si o fiscalitate comuna. Reformarea UE presupune si capacitatea de a raspunde rapid la situaţii de criza.

Degeaba exista departamente intregi de experti daca Uniunea nu a fost capabila sa previna si sa raspunda prompt la situatiile de criza. Foarte important, reformarea UE inseamna sa facem legi numai pentru chestiunile importante pentru europeni, fara diverse rapoarte si rezolutii inutile.

Romania este beneficiar, dar si generator de securitate in regiune, avand o poziţie geopolitica importanta, lucru care trebuie pus cu indrazneala si curaj pe masa negocierilor: vrem investitii, vrem infrastructura, vrem pastrarea locurilor de munca pentru romanii din Marea Britanie si din alte state membre. Vrem securitate, tocmai pentru ca suntem o tara care poate genera securitate in regiune. Romania este o ţara puternica si nu trebuie sa fie lasata in umbra in interiorul Uniunii din cauza unor politicieni care nu stiu sa negocieze sau nu vor sa negocieze pentru romani.

Suntem cetateni europeni cu drepturi si obligatii. Vrem sa avem drepturile oricarui cetatean european si sa ne indeplinim obligatiile, inclusiv sa avem toate conditiile indeplinite pentru a intra in zona EURO si in Schengen si sa avem anti-coruptie, anti-frauda si anti-criminalitate eficiente.

Aud cei de la putere? Romanii vor sa fie o natiune unita, desteapta, sanatoasa si fara toleranta la coruptie si la orice fel de criminalitate si sa poata trage la raspundere orice clasa politica iresponsabila care vrea sa ne duca pe alt drum.

Monica Macovei

Exit mobile version