Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a atentionat coalitia condusa de Statele Unite ca forteaza situatia indreptand-o spre un razboi daca pune in miscare o interventie terestra in Siria.
Medvedev, aflat la Conferinta de securitate desfasurata in Munchen, a acordat un interviu publicatiei germane Handelsblatt.
„Toate partile ar trebui sa se aseze la masa negocierilor, in loc sa declanseze un nou razboi mondial…”, a declarat Medvedev atunci cand s-a abordat subiectul propunerii cu care Arabia Saudita a venit, aceea de a se declansa operatiuni terestre masive in Siria
„Americanii si partenerii nostri arabi trebuie sa se gandeasca de doua ori asupra acestei initiative. Vor un razboi permanent? O victorie rapida nu este posibila, pentru ca in lumea araba sunt mai multe fronturi”, a mai spus Medvedev.
„Orice fel de operatiune terestra, in general, conduce la razboi permanent. Priviti ce s-a intamplat in Afganistan si in alte tari, ca sa nu mai vorbesc de Libia”, este o alta declaratie a premierului rus, facand referire la anarhia ce a pus stapanire pe Siria dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi, in 2011. Oficialul rus a mai subliniat ca inlaturarea regimului s-a facut printr-o „revolta violenta sustinuta de NATO”.
Conflictele care au urmat revoltei din 2011 s-au finalizat cu peste 250.000 de morti.
Declaratiile primului ministru rus vin dupa ce Guvernul Arabiei Saudite si-a exprimat intentia de a trimite efective terestre in Siria, Turcia aratandu-si si ea disponibilitatea de a se alinia acestei initiative. Interventia terestra s-ar putea decide de catre coalitia internationala coordonata de Statele Unite, care bombardeaza pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.
Coalitia cuprinde tarile : Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia.
Siria este in prezent un camp de lupta intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic. Organizatia terorista Stat Islamic ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, acestea alcatuind o zona pe care teroristii au numit-o „califat islamic”.