SANSA de EMIGRARE in CANADA

De cateva luni este in derulare, prin Departamentul de Imigratie al Canadei, un nou program de emigrare in aceasta tara.

Prin acest program, angajatorii canadieni pot selecta persoane straine calificate pentru a acoperii nevoile de pe piata muncii din aceasta tara.
 
Prin Express Entry, guvernul intentioneaza sa ofere o cale rapida si eficienta de intrare in Canada a tuturor persoanelor cu profesii si meserii cautate in Canada, precum si celor cu experienta canadiana.
 
Express Entry creaza o urna a candidatilor interesati sa emigreze in Canada. Candidatii vor putea sa depuna un dosar de emigrare numai daca vor primi o invitatie in acest sens. Acest lucru va preveni acumularea de dosare neprocesate si va scurta foarte mult timpul necesar solutionarii unui dosar de acest fel. In cadrul acestui program, cele mai multe aplicatii vor fi procesate in 6 luni sau mai putin.
 
Daca aplicantul interesat sa emigreze in Canada are o calificare intr-o ocupatie clasificata de National Occupational Classification Code – Skills type 0, A sau in domeniul tehnic, impreuna cu o oferta de lucru de la un angajator Canadian, aplicantul va obtine destule puncte in sistemul Express Entry, ca sa ii fie trimisa invitatia de a aplica. Cu toate acestea, aplicantul trebuie sa indeplineasca si criteriile clasei de emigrare la care se incadreaza sub aceasta umbrela numita Express Entry ( Federal Skilled Worker Program, Federal Skilled Trades Program, sau Canadian Experience Class), impreuna cu cerintele standard de a fi admisibil in Canada.
 
Candidatii care se includ in urna fara o oferta de lucru de la un angajator canadian, vor trebui sa se inregistreze la Canada Job Bank, unde pot fi vazuti de angajatorii care le pot da o oferta de lucru, crescandu-le astfel sansele de a fi invitati sa aplice.
 
De asemenea, Provinciile si Teritoriile din Canada pot sa recruteze o parte dintre candidatii din Urna Express Entry prin programele provinciale de selectare numite Provincial Nominee, pentru a implini nevoile lor de pe piata muncii.
 
De notat este faptul ca nu mai exista o lista a ocupatiilor eligibile sa aplice pentru emigrare. Toti aplicantii care au cel putin 1 an de experienta in munca in ultimii 10 ani, vor intra in aceeasi urna a candidatilor.
 
In faza initiala, candidatul trebuie sa isi creeze un profil on-line. Mecanismul intern folosit de guvernul Canadei pentru a clasifica candidatii la emigrare se numeste Comprehensive Ranking System. Acest sistem evalueaza capitalul uman al candidatului determinat de factori ca: varsta, nivelul de educatie, nivelul de cunoastere a limbii engleze sau franceze, experinta in munca si existenta sau nu a unei oferte de lucru din partea unui angajator Canadian sau a nominalizarii de catre o provincie canadiana. Aceste criterii asista guvernul sa decida cui sa trimita invitatia de a aplica pentru emigrare in Canada.
 
Inainte de depunerea candidaturii in aceasta urna – Express Entry, candidatul trebuie sa demonstreze cu documente ca poate sa comunice eficient in cel putin una din limbile oficiale ale Canadei. Nu se poate intra in urna fara rezultatele examenului de limba (IELTS sau CELPIP pentru testarea limbii engleze, sau TEF pentru testarea limbii franceze).
 
Tot astfel, candidatii eligibili pentru Federal Skilled Worker Program in cadrul Express Entry, trebuie sa aiba diplomele evaluate de catre una dintre agentiile de specialitate agreate de departamentul imigratiei.
 
Candidatii aflati in urna vor putea sa isi aduca la zi profilul pe parcursul timpului cat vor sta in urna, maximum 1 an. Acest lucru inseamna ca, daca intre timp candidatul a terminat o scoala, a obtinut un scor mai bun la una din limbile cerute, sau daca a mai castigat experinta in munca, poate sa introduca aceste noi informatii la profilul sau ca sa obtina un scor mai bun si sanse mai mari de a primi o invitatie sa aplice pentru emigrare.
 
Extragerea candidatilor se face cel putin odata pe luna. Guvernul Canadian a anuntat ca vor fi intre 15 si 25 de extrageri anual. Se estimeaza ca in anul 2015, in jur de 180,000 de dosare vor fi aprobate prin programele economice de emigrare, iar marea majoritate a acestora vor fi prin Express Entry.
 
Candidatul care primeste invitatia de a aplica pentru rezidenta permanenta, are 60 de zile la dispozitie sa depuna o aplicatie completa cu toate documentele cerute pentru clasa la care se incadreaza.
 
Daca un candidat accepta invitatia, dar nu depune un dosar complet in 60 de zile, pierde dreptul de a aplica mai tarziu in baza invitatiei initiale.
 
Daca candidatul declina invitatia, poate sa re-intre in Urna Express Entry si sa mai stea acolo pana se implinesc 12 luni de la intrare in urna. Dar, in acest caz, atragem atentia ca nu exista nici o garantie ca acest candidat va mai primi inca o invitatie sa aplice pentru emigrare in Canada. Potentialii candidati sunt incurajati sa se pregateasca din timp cu testele si cu documentele necesare, astfel incat sa nu se afle in situatia nefericita de a fi nevoiti sa decline invitatia initiala.
 
Aducem la cunostinta cititorilor acestor randuri, faptul ca guvernul Canadei a introdus in ultimele luni masuri noi, menite sa intareasca si sa asigure integritatea programelor sale de emigrare, marind penalitatile pentru furnizarea de informatii false. Astfel, persoana gasita vinovata, va deveni inadmisibila in Canada pentru 5 ani si nu va mai putea aplica pentru rezidenta permaneta, tot pentru o perioada de 5 ani.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.