STATUL ROMAN nu se angajeaza la repatrierea romanilor decedati peste hotare. Ii indeamna sa-si faca asigurare cat sunt in viata

Zeci de mii de romani plecati din tara mor, anual, departe de familiile lor, care, multe, nu au bani sa aduca trupurile neinsufletite ale celor dragi pentru a le inmormanta crestineste in pamantul natal. Un caz recent de acest fel este cel al tinerei Florentina Boaru, ucisa de iubitul ei calabrez. Familia tinerei botosanence nu a avut bani pentru a-i aduce corpul in patrie, ca si in multe alte cazuri de familii de romani cu venituri modeste, lovite de un necaz atat de mare.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, pornind de la o estimare a diasporei romanesti – intre 3 si 4 milioane de cetateni – si de la aplicarea ratei deceselor, au facut un calcul pentru a stabili cati romani mor aproximativ, anual, in strainatate.

E vorba de circa „30.000- 40.000 de decese la nivelul diasporei romane”, precizeaza jurnalista Miruna Cajvaneanu de la Gazeta romaneasca.com.

In articol, jurnalista arata ca potrivit calculului facut de reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, transportul funerar costa intre 3000 si 6000 de euro, pentru repatrierea tuturor trupurilor neinsufletite in tara fiind necesar sa se aloce, anual, aproximativ 120- 160 de milioane de euro. Anual, „suma ce apreciem ca trebuie avuta in vedere la stabilirea plafonului maximal al unui eventual fond constituit in scopul specificat”.

Reprezentantii MAE spun insa ca statul roman ar avea obligatia sa asigure transportul funerar doar in cazul persoanelor „trimise in misiune oficiala pentru reprezentarea intereselor nationale, nu si in cazul celor care calatoresc pe cont propriu in afara frontierelor tarii de origine”.

„Calin Remus Cincu, reprezentant al sindicatului Federimmigrati, cu sediul la Ravenna, a inaintat o propunere pentru instituirea de catre statul roman a unui fond de urgenta, prin care sa fie asigurat transportul decedatilor romani in Italia, atunci cand familia nu dispune de fonduri suficiente”, arata sursa citata.

„O forma plauzibila prin care se poate rezolva problema repatrierii gratuite a decedatilor din diaspora este introducerea unui sistem asemanator «Fondului de protectie a victimelor strazii», care este in vigoare azi in Italia”, spune Cincu.

El a explicat cum functioneaza sistemul: „Societatile de asigurare participa cu 2,8% din valoarea politelor RCA. Se poate crea un fond asemanator si in Romania, folosind sistemul Asigurarilor Medicale de Calatorie. Sau se poate adauga si o taxa suplimentara autotransportatorilor internationali de persoane, spre exemplu 1% din pretul biletului de calatorie. Astfel s-ar obtine sume suficiente pentru repatrierea gratuita a decedatilor din Diaspora, ale caror familii nu dispun de fonduri”.

La propunerile venite din partea reprezentantilor diasporei, ministrul Afacerilor Externe a raspuns ca instituirea unui fond asemanator celui italian legat de protectia victimelor strazii ar fi imposibila, deoarece numarul persoanelor care se incadreaza in categoria beneficiarilor ar fi mult mai mare decat cel al victimelor din accidente rutiere cu autor necunoscut.

Ca urmare, singura solutie ar ramane asigurarea celor care pleaca in strainatate.

„Statului nu i se pot transfera obligatii decurgand din libera optiune a persoanelor fizice, prin exercitarea dreptului la libera circulatie si la munca in strainatate. Sistemul social modern plaseaza astfel de facilitati, de regula, in cadrul raporturilor de asigurare, fara a greva bugetul public”, este raspunsul oficialilor MAE, care au mai precizat ca in Uniunea Europeana, „reglementarile in vigoare garanteaza respectul cuvenit defunctului, prevazand posibilitatea inhumarii sau incinerarii pe plan local”.

1 COMENTARIU

  1. BINE CA SUNT BUNI DE TRIMIS BANI IN TARA!!!!!! AS VREA SA MI SE DEA DOBINDA LA BANII TRIMIS DE-A LUNGUL A 7 ANI !!!! SUNT UNII CA NU AU CU CE VENI ACASA NICI VII DARMITE MORTI. sa fie de capul guvernantilor

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.