UE obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru romani

Parlamentul European a votat o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru romani.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Modificarea va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri intre Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente.

„Mecanismul de reciprocitate” va putea fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

„Mecanismul de suspendare” va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, in cazul unei situatii de urgenta. Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

La 30 de zile de la intrarea in vigoare a rezolutiei, statul in cauza poate notifica in scris Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru a cere declansarea mecanismului.

CE publica notificarea in Jurnalul Oficial, iar statul tert are la dispozitie sase luni pentru a ridica vizele. Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.

La patru ani dupa intrarea in vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European si Consiliului un raport in care evalueaza eficacitatea mecanismelor de reciprocitate si suspendare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.