Acest cluster se deplaseaza cu o viteza de peste 3.200.000 de kilometri pe ora si a fost descoperit de astronomii americani din intamplare.
Specialistii de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian au descoperit acest cluster hipervitezic, denumit HVGC-1, din intamplare, scrie descopera.ro.
Cercetatorii nu cunosc motivul pentru care acest cluster a fost catapultat din galaxia M87.
Una dintre teoriile cercetatorilor este ca M87, una dintre cele mai mari galaxii din universul apropiat, ce cantareste cat 6 trilioane de Sori, contine doua gauri negre masive in centrul sau.
Este posibil ca acest cluster stelar sa se fi apropiat prea mult de gaurile negre, care au actionat ca o „prastie” pentru a arunca clusterul in spatiu cu o viteza uluitoare.
Oamenii de stiinta cred ca acest cluster urmeaza sa „hoinareasca” in spatiul gol dintre galaxii pana la moartea universului.
Nelson Caldwell, coordonatorul studiului publicat in The Astrophysical Journal Letters, afirma ca este pentru prima data cand oamenii de stiinta descopera un cluster stelar „hoinar”, pana acum fiind descoperite doar stele „hoinare”.
Cercetatorii spun ca HVGC-1 a fost descoperit din intamplare. Ei studiau spatiul din jurul M87 pentru a separa clusterele stelare de stelele individuale si de galaxii.
Oamenii de stiinta au folosit apoi telescopul MMT din Arizona pentru a analiza in detaliu sute de clustere, un computer calculand viteza fiecarui cluster.
Elementele bizare erau analizate manual, iar majoritatea s-au dovedit a fi erori.
Totusi, HVGC-1 era diferit de majoritatea ciudateniilor identificate de mecanismul de detectat erori, viteza sa uluitor de mare fiind reala, afirma Jay Strader, co-autor al studiului si totodata cercetator la Universitatea Michigan State.
„Nu ne asteptam sa descoperim ceva care sa se deplaseze cu o asemenea viteza”, a explicat Jay Strader.
HVGC-1 se depleaseaza cu o viteza atat de mare incat este posibil ca deja sa fi parasit M87 si sa calatoreasca prin spatiul interstelar.
Clusterele stelare sunt ramasitele ale universului timpuriu, continand de regula mii de stele inghesuite intr-o „bila” cu un diametru de doar cativa ani-lumina.