UN ROMAN, condamnat la moarte pentru trafic de droguri in Malaezia

Un roman in varsta de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Inalta Curte de Justitie din Malaezia pentru trafic de droguri, relateaza New Straits Times, in editia electronica.

Judecatorul Datuk Akhtar Tahir a declarat ca apararea nu a reusit sa ofere argumente rezonabile in fata acuzarii, potrivit nst.com.my.

Barbatul, un sofer cu jumatate de norma, este suspectat ca ar fi facut trafic de 1.494 de grame de metamfetamina, descoperita la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul international din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

Barbatul a ascultat verdictul cu calm si cu un zambet incremenit pe fata.

Romanul condamnat la moarte in Malaezia e din Telega (Prahova). Ultima data fusese acasa in iunie 2012.

Tanarul in varsta de 21 de ani, care a fost condamnat la moarte de catre un tribunal din Malaezia, pentru trafic de droguri, este din comuna prahoveana Telega, a declarat, miercuri, primarul acestei localitati, Ilie Gheorghe.

Potrivit acestuia, tanarul provine dintr-o familie dezbinata, fiind crescut de tata si bunica, dupa ce mama lui a plecat din Telega in urma cu mai multi ani.

„Face parte dintr-o familie dezbinata. Maica-sa e plecata de mai multi ani din localitate. El a ramas cu tatal si cu bunica, a fost crescut de bunica. Bunica lui a fost functionar public in Primaria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la invatatura, dar stiti cum este, cand pun mana grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat ca tanarul a mers ultima data acasa, la Telega, in luna iunie a anului trecut, cand a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogandu-l drept „un baiat foarte muncitor”.

„Dupa aceea a plecat catre Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupa si cu asa ceva, si a fost trimis ca transportator, incotro nu pot sa va spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus ca, la o luna dupa ce l-a vazut pe tanar in localitate, in vara anului trecut, a aflat ca el a fost arestat si trimis in judecata in Malaezia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus ca bunica tanarului a venit la Primarie pentru a fi indrumata ce sa faca sa il ajute pe baiat in timpul procesului, iar Primaria a facut o ancheta sociala si recomandari care sa il ajute in fata instantei.

Dupa aflarea sentintei pronuntate de tribunalul malaezian, primarul Ilie Gheorghe a spus ca intentioneaza sa propuna Consiliului Local o hotarare prin care sa acorde un sprijin financiar familiei tanarului, pentru ca aceasta sa se poata deplasa in Malaezia. Primarul a precizat insa ca nu poate fi vorba despre o suma foarte mare alocata de la bugetul local, ci „undeva la o mie de euro”.

Hotararea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri a unui cetatean roman in Malaezia nu este una definitiva, sentinta urmand a fi supusa cailor de atac prevazute de legislatia locala, informeaza MAE, precizand ca urmeaza a mai avea loc alte doua cai de atac.

„Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur cunoaste foarte bine situatia cetateanului roman si este implicata in acordarea de asistenta consulara inca de la aparitia acestui caz. Totodata, este mentinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa si autoritatile locale. Potrivit informatiilor furnizate de misiunea diplomatica, hotararea de condamnare nu este una definitiva, sentinta urmand a fi supusa cailor de atac prevazute de legislatia locala. Aceasta este prima etapa a procesului, urmand a mai avea loc alte doua cai de atac”, informeaza MAE, la solicitarea Mediafax.

In precizare se arata ca orin intermediul MAE, cetateanul roman beneficiaza de serviciile unui avocat, cat si de legatura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent in sala de judecata.

„In marja Adunarii Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a avut o discutie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul partii romane cu privire la situatia cetatenilor romani, cat si faptul ca autoritatile romane urmaresc atent desfasurarea proceselor. Cetateanul roman a fost vizitat periodic de catre reprezentantul Ambasadei. La initiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanti ai autoritatilor romane (DIICOT, Ministerul Justitiei, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si consulul Ambasadei Romaniei in Malaezia). Ca urmare a activitatii acestui grup de lucru, autoritatile romane au demarat procedurile necesare incheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziana de transfer al condamnatilor”, informeaza MAE.

Ministerul precizeaza ca a fost demarata o campanie referitoare la constientizarea pericolelor la care se expun carausii de droguri.

„Aceasta campanie este derulata atat prin media, cat si prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare din strainatate. Atat Centrala MAE cat si o serie de misiuni diplomatice romane sunt in contact cu o serie de ministere de externe europene, inca de la debutul acestui caz, in vederea identificarii celor mai adecvate mijloace de asistenta consulara in astfel de cazuri. Totodata, in contextul eforturilor depuse, o delegatie din Centrala MAE a efectuat o vizita la Kuala Lumpur pentru a urmari la fata locului desfasurarea proceselor”, mai precizeaza MAE, mentionand ca misiunea diplomatica este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara in limita competentelor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.