VINERI: Zi libera pentru angajatii din sectorul public

gambia

VEZI in ce tara guvernul a decretat ca vineri sa fie zi libera.

Angajatii din sectorul public din Gambia vor veni la serviciu de luni pana joi. Insa, desi vinerea a fost adoptata ca fiind zi libera, saptamana de lucru a ramas fixata la 40 de ore, acestea fiind redistribuite in cele patru zile, noteaza BBC.

Gambia, o tara din vestul Africii, a redus saptamana de lucru de la cinci la patru zile, fara a scadea insa numarul orelor lucratoare. Astfel, angajatii din sectorul public se vor duce la serviciu de la 8 dimineata, la 6 dupa-amiaza, pentru a putea ramane vinerea acasa.

In 2008, o incercare asemanatoare a avut loc in statul american Utah, cand cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut sa lucreze cate 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un esec si saptamana de lucru de cinci zile a fost reinstaurata in 2011. Alte state care au cochetat cu ideea sunt Oregon, Texas, Georgia si Virginia.

Saptamana cu patru zile lucratoare este populara si in Olanda, unde unul din trei angajati lucreaza in regim part-time sau 40 de ore in patru zile. In Marea Britanie, multi jurnalisti au optat pentru mai putine zile lucratoare si ture mai lungi.

Steven Shattuck, de 28 de ani, lucreaza in cadrul unei companii de consultanta in domeniul SEO (optimizarea pozitionarii in cadrul motoarelor de cautare). „Totul se intampla asa de repede in aceasta industrie, incat credem ca e important sa avem vinerea libera ca sa ne reincarcam bateriile. Le numim «zile pentru cercetare». Oamenii au sansa de a se pune la curent cu ce se mai intampla sau pur si simplu isi pot petrece timpul cu familia. Rezultatul este ca lunea nimeni nu mai este morocanos, toata lumea vine la serviciu plina de energie”, povesteste Steven Shattuck, citat de BBC.

Potrivit acestuia, compania nu vede scurtarea saptamanii de lucru ca pe o problema, atata timp cat toate sarcinile sunt duse la bun sfarsit in timp util. In plus, aceasta a economisit 500.000 de dolari din cheltuielile de incalzire si electricitate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.