VLAMIRI PUTIN, spion mediocru

vladimir putin

Despre trecutul lui Putin în serviciile secrete, o parte din foştii colegi din KGB ai actualului preşedinte al Rusiei nu au cuvinte la superlativ.

Potrivit unor mărturii adunate de revista franceză „L’Express” si citate de jurnal.md, fostul agent KGB Vladimir Putin nu ar fi avut un parcurs impresionant, cariera sa de spion fiind catalogata de acestia ca mediocra.

Jurnalistii de la „L’Express” au luat legătura cu cinci foşti angajati ai KGB, servicii secrete ale fostei URSS, care nu îl descriu ca pe un erou. A detinut functia de  director al Casei de prietenie germano-sovietice din Dresda, Republica Democrata Germana in perioada de varf a carierei sale, mai exact intre anii 1984 si 1990, pozitie care aducea mai degrabă a somaj tehnic pentru un agent KGB, chiar daca s-a bucurat de aprecieri din partea superiorilor. In aceasta perioada a fost decorat cu Medalia de Merit a Armatei populare germane.

„Cariera de spion a lui Putin a fost mediocra”
Valeri Sireaev, 53 de ani, vechi agent KGB, in prezent director adjunct al ziarului „Novaya Gazeta”, vorbeste de ex-spionul ascuns la Dresda ca de un agent deloc expus riscurilor in timpul activitatii sale. „Pe o scara de la 1 la 10, Vladimir Putin a fost expus la zero pericol! Fiind trimis la Dresda, era la fel de riscant cum ai trimite astazi în misiune un spion francez la Limoges sau Perpignan. La acea vreme, agentii secreti reali erau trimisi in Londra sau Paris, in spatele liniilor inamice, cu acoperire diplomatica sau ca interpreti. Cariera sa de spion a fost mediocra. La Dresda, el trebuia sa se plictiseasca cu certitudine”, spune Sireaev.

Un alt fost coleg de servicii secrete merge pana acolo incat spune ca Putin ar fi distrus valorile KGB-ului.

Aleksei Kondaurov, 63 de ani, care a detinut o vreme responsabilitatea combaterii subversiunii ideologice in serviciile rusesti ale fostei URSS, il critica pe Putin atat ca sef de stat, cat si ca fost spion. „Adevaratul mare lider nu este Putin, ci Iuri Andropov. Putin critica constant abuzurile comise in anii ’90, dar el insusi a colaborat cu toti oligarhii pe care ii acuza ca au distrus statul rus. El a distrus valorile KGB-ului. Dupa Congresul XX al PCUS (1956), serviciile secrete au fost plasate sub controlul puterii politice in scopul de a evita derapajele din timpul lui Stalin. In regiune, secretarii locali ai PC aveau autoritate asupra serviciilor secrete, si nu invers. De exemplu, nicio filare nu era intreprinsa fara autorizatia prealabila a unui procuror. Astazi, apropiatii puterii lanseaza filari mituind anchetatorii FSB, care actioneaza adesea in afara cadrului legal. FSB este un satelit ieşit din orbita sa. Putin nu numai ca e un conducator prost pentru Rusia, dar si pentru serviciile noastre secrete”, declara Aleksei Kondaurov.

„Putin a ordonat luarea ostaticilor la Beslan pentru a-si intari puterea”, spune un alt fost agent KGB, Anatoli Ermolin. Iar un altul, Ghenadi Gudkov, este convins că „Niciodata Rusia n-a avut un aparat de stat mai corupt”. Criticile acestuia merg mai departe: „Niciodata degradarea morala a elitelor n-a atins un asemenea nivel. Ei se proclama patrioti, dar isi petrec vacantele numai in Occident, unde isi pastreaza banii si isi tin familiile. De fiecare data cand ma gandesc la Putin, imi amintesc cuvintele lui Vladimir Vîsotki: «Ne lipseste un adevarat conducator in aceasta casa de nebuni…»”.

Iuri Ghervis, 50 de ani, si el fost agent KGB, acuza ca „in FSB, coruptia este de nestapanit”. Format de KGB, acesta a lucrat ca judecator de instructie la dosarele politice sensibile, cele de inalta tradare, subversiune, afaceri de drept comun implicand personalitati.

„In epoca, structura era ermetica, cu criterii de recrutare foarte stricte: studii de personalitate, analiza anturajului familial etc. Coruptia era inexistenta. Disidentul Andrei Saharov a spus ca KGB-ul era structura cea mai putin corupta din URSS. Si avea dreptate. Vladimir Putin n-a pastrat acest lucru. La FSB, coruptia este astazi de nestapanit. Recrutarea se face prin nepotism, calcul privat. Tichetul de intrare se plateste ca in taxi. Foarte implicati in economie, agentii servesc drept «acoperis» (protectie cu plata) conducatorilor de intreprinderi. Nu asa se construieste un stat”, a mai spus Iuri Ghervis.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.