Home Politica ALEGERI EUROPARLAMENTARE in Romania! (LIVETEXT)

ALEGERI EUROPARLAMENTARE in Romania! (LIVETEXT)

Duminica, 25 mai 2014. Urnele de vot s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. In acest interval orar sunt asteptati peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sa aleaga pe cei 32 de europarlamentari, care ne vor reprezenta in Parlamentul European timp de 5 ani. Pentru partidele politice din Romania miza alegerilor europarlamentare este una foarte mare: imediat se vor lua hotarari clare legat de aliante politice si candidati pentru prezidentiale. In paralel, au loc si alegeri parlamentare partiale pentru 8 locuri de senatori si deputati, precum si alegeri locale pentru o serie de primarii si consilii judetene. Urmareste pe REPORTERUL.RO LIVETEXT cu cele mai importante momente ale zilei de alegeri!

UPDATE ORA 21.00: Rezultatele exitpoll-urilor dupa inchiderea urnelor de vot: PSD castigator detasat, PMP trece pragul electoral, PNL si PDL sunt sub tintele asumate.

Sondajele de opinie din timpul campaniei electorale au proiectat o prezenta scazuta la vot, in jur de 30%, in linie cu prezenta de la anterioarele alegeri europarlamentare (2009) si cu interesul mai scazut din intreaga Europa pentru aceste alegeri.

Importanta scrutinului este insa majora: noul Parlament European va avea puteri crescute in arhitectura institutionala a Uniunii Europene in urma Tratatului de la Lisabona.

Tot mai multe decizii de mare impact ale UE vor putea fi initiate sau blocate de noul Parlament European. Una dintre atributiile – cheie ale PE este votul pentru noul sef al Comisiei Europene (executivul UE), post pentru care se lupta doi candidati cu sanse mari (Jean-Claude Junker – popularii europeni si Martin Schulz – socialistii europeni).

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in alta localitate decat cea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

ORA 7.00: S-au deschis urnele de vot. Primele estimari ale prezentei la vot la ora 11.30.

ORA 8.42: Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a precizat ca MAI a predat intre orele 6.00 si 7.00 sectiile de votare catre presedintii Birourilor electorale si aceasta activitate s-a desfasurat fara probleme, transmite Agerpres.

ORA 8.55: Vicepremierul Liviu Dragnea a votat in jurul orei 8.50 la Liceul A.D Xenopol din Bucuresti. A refuzat sa faca declaratii la iesirea din sectie.

ORA 9.00: Procesul de votare la sectiile 158 si 159, din cadrul Scolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost intrerupt pentru zece minute, dupa ce presedinta biroului electoral al sectiilor a suspectat ca se confrunta cu un caz de turism electoral, au declarat oficiali din MAI, citati de Mediafax.

ORA 9.12: Presedintele PNL Crin Antonescu a sosit in jurul orei 9.11 la sectia de vot amenajata in scoala Barbu Delavrancea.

„Stiti care este optiunea mea. Am votat pentru cea mai buna echipa si cel mai bun program, dar cred ca cel mai bun lucru este ca m-am prezentat sa votez”, a declarat Crin Antonescu la iesirea din sectia de votare.

ORA 9.29: Incident electoral la Cluj: PSD a sesizat politia in legatura cu o masina pe care erau lipite afise electorale ale PMP.

ORA 9.30: Din cei 1.319 de cetateni cu drept de vot arondati la Sectia de votare 69 de la Liceul „Dimitrie Negreanu” Botosani, judetul Botosani s-au prezentat doar 20 de alegatori.

ORA 9.32: Presedintele PDL Vasile Blaga a votat la colegiul I.L. Caragiale din Bucuresti in jurul orei 9.30.

„Invit pe toti romanii sa vina sa isi manifeste vointa politica prezentandu-se astazi la vot si sa nu lase doar pe unii sa voteze pentru viitorul lor”, a declarat Vasile Blaga, dupa ce a votat.

ORA 10.04: Premierul Victor Ponta a sosit la ora 10:01 la Scoala Nr. 17 din Bucuresti, insotit de sotia sa Daciana Sarbu si de fiica sa, ambele imbracate in haine cu motive traditionale stilizate, pe culoare rosu cu alb, respectiv rosu, amintind de modelul folosit de PSD in campania electorala.

„Miza alegerilor este foarte importanta si ma astept ca schimbarile din anul 2014 sa fie in bine”, a declarat premierul Victor Ponta.

ORA 10.19: Elena Udrea (PMP) a votat la Colegiul Mihai Eminescu din Bucuresti in jurul orei 10.15.

„Am votat pentru oameni puternici, pentru competenta si performanta”, a declarat Elena Udrea.

ORA 10.30: Presedintele Partidului Forta Civica Botosani, deputatul Cristian Roman, a venit la sectia de votare de la Scoala nr. 11 din municipiul Botosani in jurul orei, 10.00, impreuna cu sotia.

„Am votat pentru ceea ce romanii asteapta de foarte multi ani, si anume reformarea si innoirea clasei politie. Am votat oameni care sunt nepatati profesional si care sunt nepatati din punct de vedere moral si sunt desavarsiti din punct de vedere profesional. Am votat schimbarea”, a declarat deputatul Cristian Roman, la iesirea de la vot.

ORA 10.35: Primarul municipiul Botosani, Ovidiu Portariuc, a votat in jur de ora 10.00, la Colegiul National „A.T. Laurian”. Acesta a venit la sectia de vot impreuna cu fiul sau.

„Am votat pentru o Romanie puternica si pentru o Europa puternica. Cred ca e suficient. Botosanenii stiu ce reprezinta alegerile europarlamentare si cat de important este pentru viata de zi cu zi”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc, dupa ce a votat.

ORA 10.40: Candidatul Partidului Forta Civica pentru un mandat in Parlamentul European, prof. Daniel Botezatu, a mers la vot in jurul orei 10.00, la Scoala nr. 10 din municipiu. Acesta a venit insotit de sotie si de fiu.

“Am votat pentru a construi o Romanie europeana, o Romanie ca afara, o Romanie in care cei care vor veni, precum fiul meu, sa isi doreasca sa traiasca”, a declarat Daniel Botezatu la iesirea de la urne.

Ora 10.44: B1TV informeaza ca activitatea de votare a fost intrerupta temporar in patru sectii de vot (103, 104, 105, 106) din sectorul 1 al Capitalei, fiind suspectat un caz de turim electoral.

0ra 11.00: Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, voteaza la liceul Jean Monnet din Bucuresti.

ORA 11.05: Prefectul Costica Macaleti si-a exercitat dreptul la vot in jurul orei 11.00, la Scoala nr. 11 din municipiul Botosani. Acesta a venit cu sotia.

„Am votat pentru o Romanie prospera, o Romanie in care sa o ducem mai bine, pentru o Romanie in care sa nu mai avem copii cu probleme speciale, intr-un cuvant pentru o Romanie europeana”, a spus prefectul Costica Macaleti la iesirea din sectia de votare.

ORA 11.30: Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile europarlamentare, a fost, la ora 10.00, de 4,61%, din care 4,30% in mediul urban si 5,03% in rural,  a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

Prezenta la vot in Capitala la ora 10.00 a fost de 3,64%, cei mai multi alegatori care s-au prezentat la urne fiind in Sectorul 1 – 4,10%, iar cei mai putini in Sectorul 5 – 2,98%.

ORA 11.40: Biroul Electoral Central a comunicat prezenta la vot pana la ora 10.00. In judetul Botosani au votat 5,01% dintre alegatori. Judetul Botosani se afla pe locul 18 in clasamentul national in functie de prezenta la vot. Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in judetul Olt, cu 7,80%, urmat de judetul Teleorman cu 6,73%, si Ilfov cu 6,19%.

Cea mai mare prezenta se inregistra in: Olt – 7,8%, Teleorman – 6,72%, Ilfov – 6,19%, Dambovita – 6,13% si Mehedinti – 6,03%.

Cea mai scazuta prezenta se inregistra in: Maramures – 3,09%, Timis – 3,52%, Sibiu – 3,54%, Iasi – 3,69% si Cluj – 3,73%.

ORA 11.54: Premierul Victor Ponta s-a declarat convins ca nu vor fi probleme in organizarea europarlamentarelor si partialelor de duminica, aratand ca are incredere totala in ministrul Gabriel Oprea, care este un profesionist si stie sa gestioneze acest proces.

ORA 12.10: Presedintele Traian Basescu a votat alaturi de sotia sa Maria la Colegiul Economic „A.D. Xenopol”. Presedintele a fost aplaudat de cateva persoane cand a iesit din cladire, iar apoi a fost huiduit de un grup de oameni, care scandau „Jos Basescu!”.

„Am votat pentru un partid nou. Fac un apel la romani sa vina sa voteze si daca nu isi regasesc optiunile pe buletine, atunci sa isi anuleze votul, dar sa nu absenteze”, a spus Traian Basescu.

„Sunt informat de cate ori merg undeva ca vor fi astfel de grupuri dar nu ne impiedicam de asemenea lucruri”, a a mai spus presedintele Traian Basescu legat de huiduieli.

ORA 12.21: In judetul Teleorman, bataie in fata unei sectii de votare din Alexandria intre presedintele organizatiei locale a TSD si un membru PDL.

ORA 12.30: Candidatul pe Regiunea Nord-Est pentru un mandat de deputat, in Parlamentul European, liberalul Mihai Turcanu, a venit la vot la sectia de la Scoala nr. 11, insotit de sotie si cele doua fiice.

„Am votat pentru lucrurile in care cred cu adevarat: libertate, natiune, prosperitate. Sincer, am avut emotii. Este normal. Imi doresc ca Botosaniul sa aiba un reprezentant in Parlamentul European si nu in ultimul rand Regiunea Moldovei si un om care sa se ocupe cu adevarat de agricultura si siguranta alimentara”, a spus Mihai Turcanu.

ORA 12.45: Fostul europarlamentar PDL Elena Basescu s-a dus la vot, duminica dimineata, impreuna cu sotul ei, Bogdan Ionescu, si cu fetita lor, fiica presedintelui scriind pe Facebook ca a votat pentru viitorul copilului, precum si pentru o justitie independenta si un stat de drept functional.

„Am fost de dimineata si am votat pentru viitorul copilului meu, pentru toate lucrurile in care cred: o tara cu o Justitie independenta, cu un stat de drept functional, cu oportunitati si sanse pentru toti romanii si ideea generala de mai bine pentru noi toti, locuri de munca pentru tineri”, a scris Elena Basescu pe Facebook.

„Este dreptul si datoria fiecaruia dintre noi de a ne alege viitorul!”, a mai scris Elena Basescu.

ORA 13.00: Presedintele PDL Botosani, Catalin Flutur, a venit sa voteze, de aceasta data singur, fara sotie, la sectia de votare nr. 2, amenajata la Liceul de Arte. In jurul orei 12.30, liderul democrat liberal, insotit de colegii din conducerea organizatiei judetene a partidului, Daniel Humelnicu, Gabriel Alecsandru si Cristian Achitei, a votat „pentru o Europa mai buna”.

„Am votat pentru o Europa mai buna, pentru lista pe care partidul nostru a depus-o deoarece stiu ca este cea mai buna lista si am votat pentru ca, cel putin in urmatorii cinci ani, sa reusim sa aducem Europa in fiecare casa a romanilor, adica sa fie o Romanie mai bogata, mai prospera, fiecare cetatean roman sa fie ca un cetatean din vestul Europei”, a declarat Catalin Flutur la iesirea din sectia de votare.

ORA 13.10: Deputatul dorohoian Andrei Dolineaschi a votat la Bucuresti alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea. Fiind prins cu treburile de campanie electorala a fost nevoit sa ramana in Capitala.

„Am votat pentru o Romanie stabila si o Romanie mai puternica”, a declarat Andrei Dolineaschi la iesire din sectia de votare.

ORA 13.20: Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, si deputatul Roxana Anusca-Turcanu au votat in urma cu putin timp la Scoala nr. 14.

Florin Turcanu a votat pe lista speciala pentru ca are domiciliul in comuna Sulita. Cei doi oficial si-au exprimat increderea ca prezenta la vot va fi suficient de buna.

ORA 13.35: Primarul Constantei, Radu Mazare, a venit la vot imbracat in haine kaki si cu bereta rosie pe cap, fiind insotit de sase tinere, el spunand ca si-a exprimat optiunea electorala pentru ca Portul Constanta „sa fie partial al autoritatii locale, asa cum e in toata Europa”.

Radu Mazare a sosit putin dupa ora 12.00, la sectia de votare amenajata la Scoala Gimnaziala 24 din municipiul Constanta

„Am ales unele asistente care sa vina cu mine la vot si mai am niste asistente care o sa vina diseara cand o sa premiez echipajele velierelor. (n.r. – Mazare va premia, duminica seara, castigatorii Regatei Marii Negre si va acorda o diploma navei scoala Mircea din partea CJ). Le-am ales ca au fost in club aseara. Votez pentru Constanta, pentru un port al Constantei asa cum este in Europa si mai exact pentru ca vrem sa fim ca in Europa, adica portul sa fie partial al autoritatii locale, asa cum e in toata Europa, nu pentru cine zice ca e european si vrea sa faca altfel, sa-l tina pentru milionari”, a spus Radu Mazare, inainte de a intra in sectia de votare.

Ora 13:50 PNL va depune o sesizare la politie, dupa ce Gabriela Szabo (PSD) a anuntat cu cine a votat

ORA 14.00: Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a votat la sectia nr. 103, sediul Policlinicii municipale, impreuna cu sotia.

„Am votat pentru ca noi, dorohoienii suntem parte a Romaniei si beneficiem de proiecte europene si imi doresc o reprezentare cat mai buna in Parlamentul European si vreau ca in aceasta zi sa vina la alegeri cat mai multi cetateni cu drept de vot, pentru ca este foarte important pe cine trimitem si cui acordam votul nostru de incredere”, a declarat Dorin Alexandrescu.

ORA 14.05: Conform sondajelor efectuate de reprezentantii unor partide politice din Dorohoi, prezenta la vot a dorohoienilor la ora 12.00 a fost de 12% din 25.865 de cetateni inregistrati pe listele electorale. Multe sectii se asteapta la cresterea numarului de alegatori dupa ora 17.00.

ORA 14.30: Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile europarlamentare, era, la ora 13.00, de 12,54%, din care 12,09% in mediul urban si 13,15% in rural, a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

Prezenta este mai mare decat cea inregistrata pana la aceeasi ora atat la alegerile europarlamentare din 2009 (10,24%), cat si la cele din 2007 (11,67%).

Cea mai mare prezenta se inregistra in: Olt – 17,62%, Dambovita – 15,92%, Ilfov – 15,69%, Teleorman – 15,31% si Mehedinti – 15,3%.

Cea mai scazuta prezenta se inregistra in: Maramures – 9,02%, Timis – 9,94%, Arad – 10,27%, Ialomita – 10,47% si Iasi – 10,77%.

Estimarea prezentei la vot este realizata de BEC pe un esantion de 3.021 sectii de votare, eroarea fiind de a/- 3%.

Prezenta la vot in Capitala la ora 13.00 a fost de 11,3%, mai mare decat participarea la alegerile din 2007 si 2009, cand s-au prezentat la urne 7,33% si, respectiv, 9,12% dintre alegatori.

La sectiile de votare din Capitala pentru alegerile europarlamentare care au loc duminica, pana la ora 13.00 s-au prezentat la urne 11,3% dintre cei 1.785.851 de alegatori cu drept de vot.

Cei mai multi alegatori care s-au prezentat la urne sunt in Sectorul 1 – 14,42%, iar cei mai putini in Sectorul 5 – 8,49%,

In Sectorul 2 prezenta la vot a fost de 11,83%, in Sectorul 3 – 10,18%, in Sectorul 4 – 11,69% si in Sectorul 6 – 11,96%.

Urmatoarea informare privind prezenta la vot la alegerile europarlamentare va fi data la ora 17.30.

ORA 14.45: La Botosani, prezenta la vot la ora 13.00 este de 12,70%, cu 12,74% prezenta in mediul urban si 12,66% in mediul rural.

In urma cu cinci ani, la aceeasi ora, prezenta la votul pentru europarlamentare era de 11,22%.

Judetul Botosani se situeaza in jumatatea superioara a clasamentului pe judete in ce priveste.

ORA 15.00: Aproximativ o suta de bolnavi internati la Spitalul Judetean „Mavromati” Botosani au cerut sa-si poata exercita dreptul de vot la alegerile europarlamentare de azi, trimitand catre conducerea unitatii solicitari in acest sens. Acestea au ajuns la Biroul Electoral Judetean (BEJ) ieri. Drept urmare astazi mai multe persoane au mers cu urna mobila de vot prin sectiile spitalului, dandu-le ocazia bolnavilor sa-si aleaga candidatul preferat.

In prezent sunt aproximativ 800 de botosaneni internati la Judetean.

ORA 16.0: Mai multe persoane care se afla la aceasta data in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Botosani sau in arest la domiciliu si-au exercitat dreptul la vot. In Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al IPJ Botosani se afla incarcerati 12 arestati preventiv, dintre care 11 cu drept de vot, care si-au exprimat dorinta de a-si exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul judetului sunt 9 arestati la domiciliu, dintre care 4 au solicitat sa voteze prin intermediul urnei speciale.

ORA 16.40: Sociologul Barbu Mateescu a scris pe Facebook ca prezenta mai mare decat la europarlamentarele din 2009 datorita urbanului. Este vorba in special de Bucuresti si orasele din Vechiul Regat.

ORA 17.05: Deputatul PNL Alina Gorghiu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca a sesizat Politia cu privire la faptul ca un grup de pacienti, aflati in halate si pijamale, au fost scosi dintr-un spital din Sectorul 5 din Capitala si „incolonati” la o sectie de vot de catre o asistenta.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat ca liberalii au facut o plangere penala cu privire la Scoala 146 IG Duca, sectia 946 din Sectorul 5, unde un grup de pacienti au fost incolonati pacienti in halate pentru a merge la vot pentru alegerile europarlamentare.

ORA 17.20: Suspiciuni de fraude electorala in judetul Teleorman: O femeie care a vrut sa voteze a descoperit ca altcineva votase in locul ei.

ORA 17.30: Duminica, la ora 15.00, o sectie de votare din judetul Botosani a inregistrat o prezenta la vot de 100%. Este o vorba de sectia de votare nr. 397 din satul Gorovei, comuna Vaculesti.

Aici erau inscrisi 32 de persoane cu drept de vot. Interesant este faptul ca jumatate din cei 32 de votanti sunt din sat, restul fiind inscrisi pe listele suplimentare. In aceste conditii prezenta de vot este de 150%.

ORA 17.45: Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile europarlamentare, era, la ora 16.00, de 18,41%, din care 17,11 % in mediul urban si 20,18% in rural, a anuntat, la 17.30, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

Prezenta este mai mare decat cea inregistrata pana la aceeasi ora la alegerile europarlamentare din 2009 (14,95%), dar mai mica decat la cele din 2007 (19,61%).

Cea mai mare prezenta se inregistra in: Olt – 25,07%, Ilfov – 23,75%, Mehedinti – 22,92%, Dambovita – 22,51% si Prahova – 21,39%.

Cea mai scazuta prezenta se inregistra in: Ialomita – 14,11%, Maramures – 14,52%, Timis – 15,38%, Arad – 15,59% si Buzau – 15,62%.

Estimarea prezentei la vot este realizata de BEC pe un esantion de 3.021 sectii de votare, eroarea fiind de a/- 3%.

Prezenta la vot in Capitala la 16.00 a fost de 16,36%, fata de 13,85% in 2007 si 9,98% in 2009

Prezenta la vot in Capitala la ora 16.00 a fost de 16,36%, mai mare decat participarea la alegerile din 2007 si 2009, cand s-au prezentat la urne 13,85% si, respectiv, 9,98% dintre alegatori.

La sectiile de votare din Capitala pentru alegerile europarlamentare care au loc duminica, pana la ora 16.00 s-au prezentat la urne 16,36% dintre cei 1.785.851 de alegatori cu drept de vot.

Cei mai multi alegatori care s-au prezentat la urne sunt in Sectorul 1 – 21,04%, iar cei mai putini in Sectorul 5 – 13,20%.

In Sectorul 2 prezenta la vot a fost de 16,64%, in Sectorul 3 – 14,82%, in Sectorul 4 – 16,61% si in Sectorul 6 – 17,19%.

Urmatoarea informare privind prezenta la vot la alegerile europarlamentare va fi data la ora 20.30.

ORA 17.50: Biroul Electoral Central a facut publice datele privind prezenta la vot. Astfel, la ora 16, la Botosani au votat 19,52% dintre alegatorii cu drept de vot. Astfel, au votat 17,90% dintre alegatorii din mediu urban si 20,85% dintre alegatorii din mediul rural.

La alegerile europarlamentare din 2009, la ora 16, votasera 17,01% dintre alegatori.

ORA 18.00: In Bistrita, afise cu gropari in tricouri cu sigla PNL. Liberalii acuza PSD.

ORA 18.15: Detinutii din Penitenciarul Botosani au votat duminica in incinta unitatii de detentie. Initial, 682 si-au exprimat intentia de a participa la scrutin, insa in final numai 674 si-au exprimat votul, opt dintre ei renuntand la scrutin.

„Acestia au fost arondati la trei sectii de votare din municipiu, 80, 83 si 84, care au trimis urnele mobile, persoanele custodiate votand pe liste speciale”, a declarat Anna Maria Rotariu, purtator de cuvant in cadrul Penitenciarului Botosani.

Pentru ca detinuti sa-si exprime votul, cabinele de vot au fost amenajate in trei camere speciale, scrutinul incheindu-se inainte de ora 14.00, cand membrii comisiilor de votare au parasit unitatea de detentie, insotiti de jandarmi si politisti.

ORA 18.30: Patriarhul Daniel a votat la Scoala Generala 74 „Ienachita Vacarescu”.

ORA 18.45: Valerian Andries, presedintele PDL Dorohoi, a votat impreuna cu sotia sa in jurul orei 18.00 la Sectia nr. 93 de la Scoala 2 „Stefan cel Mare”.

„Dorohoienii stiu ce inseamna Uniunea Europeana pentru ca toate lucrarile din acest oras sunt finantate din bani europeni, iar prezenta la vot este necesara. tocmai pentru ca Europa sa intre in casele noastre trebuie sa facem dovada ca respectam Europa”, a declarat medicul Valerian Andries la iesirea din sectie.

Tot dupa-amiaza a votat si presedintele PNL Dorohoi, Constantin Bursuc.

ORA 20.30: Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile europarlamentare, era, la ora 19.00, de 26,52%, din care 23,69% in mediul urban si 30,37% in rural, a anuntat, duminica, la ora 20.30, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.

Prezenta la vot in Capitala la 19.00 a fost de 22,24%, fata de 19,12% in 2007 si 12,83% in 2009

Prezenta la vot in Capitala la ora 19.00 a fost de 22,24 %, mai mare decat participarea la alegerile europarlamentare din 2007 si 2009, cand s-au prezentat la urne 19,12%, respectiv 12,83% dintre alegatori.

ORA 20.40: Statisticile Biroului Electoral Central arata ca la ora 19, prezenta la vot in judetul Botosani era de 27,39%. Astfel, in mediul urban au votat 24,53% iar in mediul rural au votat 29,72% dintre alegatorii cu drept de vot.

In 2009, la europarlamentare, prezenta la vot la ora 19 era de 24,75%.

ORA 20.45: Prahova – Dosar penal pe numele primarului din Baltesti pentru frauda electorala.

ORA 20.50: PNL denunta „intensificarea turismului electoral practicat de PSD” in ultimele ore.

ORA 21.00: Urnele de vot au fost inchise.

ORA 21.00: Exit poll-urile comandate de 5 televiziuni arata ca PSD si aliatii sunt castigatorii detasati ai alegerilor europarlamentare (estimari intre 41% si 43%).

Pe locul doi se claseaza PNL (estimari intre 13,3% si 15%), urmati de PDL.

PMP, partidul sprijinit de Traian Basescu, are un rezultat estimat intre 6% si 7%.

Rezultatele preliminare arata ca UDMR si Mircea Diaconu (independent) au trecut pragul electoral.

Exit poll TVR/CURS – Avangarde: Castigator este PSD (41.01%), urmat de PNL (14,92%), PDL (11,82%), UDMR (7,1%), PMP (6,7%) Mircea Diaconu (5,91%).

Exit poll Digi 24/IRES: Castigator este PSD (41%), urmat de PNL (14%), PDL (10%), PMP (6%), UDMR (7%).

Exit poll Romania TV/CSCI: Castigator este PSD (43%), urmat de PNL (14%), PDL (12%), PMP (7%), UDMR (6%), Mircea Diaconu (4%).

Exit poll Antena 3/Operations Research: Castigator este PSD (42,4%), urmat de PNL (13,3%), PDL (11,5%), PMP (6,3%), UDMR (6,2%), Mircea Diaconu (4,3%), PP-DD (4,2%) si Forta Civica (3,3%).

Potrivit Legii 33/2007, independentului Mircea Diaconu castiga un mandat daca obtine un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei. Astfel, daca vor fi 6 milioane de voturi valabil exprimate, Diaconu va avea nevoie de 187.500 de voturi primite pentru a intra in PE, dat fiind ca numarul de europarolamentari romani este de 32.

 

 

1 COMMENT

Comments are closed.

Exit mobile version