ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Peste 18.000.000 de romani, asteptati sa decida: PONTA sau IOHANNIS, PRESEDINTE ?

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II. Duminica, la ora 07.00, s-au deschis sectiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Prin fata urnelor, sunt asteptati sa treaca 18.281.625 de alegatori.

Numarul alegatorilor este mai mic cu aproape 3.000 fata de primul tur al alegerilor prezidentiale.
 
Conform ultimei raportari a Autoritatii Electorale Permanente, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.281.625 de alegatori, fata de 18.284.326 de cetateni romani cu drept de vot inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie.
 
Cei 18.281.625 de alegatori vor putea vota in 18.550 de sectii de votare. Pentru acest scrutin au fost tiparite 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sambata presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare. Numarul stampilelor a ramas acelasi ca si la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
 
Votul se va desfasura in aceleasi sectii care au fost organizate si pentru primul tur al alegerilor, in aceleasi locuri si sub autoritatea acelorasi birouri electorale.
 
Sectiile de votare se inchid la ora 21.00.
 
Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii sambata, la ora 20.00, primul roman votand la sectia de votare organizata in Noua Zeelanda (Auckland), avand in vedere diferenta de fus orar.
 
Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
 
Alegatorii vor vota la sectiile la care sunt arondati potrivit domiciliului. Persoanele care in ziua votarii se vor afla in alte localitati decat cele de domiciliu vor putea vota la orice sectie din tara, insa numai dupa ce vor declara in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
 
Persoanele care voteaza de doua sau de mai multe ori, ori voteaza fara a avea acest drept risca intre sase luni si trei ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru persoanele care ofera bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegatorii sa voteze sau nu un anumite candidat.
 
Alegatorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate presedintelui Biroului Electoral al sectiei de votare, solicitari care trebuie depuse cel mai tarziu pana n preziua alegerilor.
 
Persoanele retinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale vor putea vota dupa ce vor face cereri in acest sens catre directorul penitenciarului sau centrului de arest.
 
In judetul Botosani sunt asteptate la urne 364.063 de presoane, fiind amenajate 420 de sectii de votare. 
 
Cei care nu stiu numarul sectiei la care sunt arondati si nici locul unde se gaseste pot afla acest lucru, accesand pagina www.registrulelectoral.ro, unde trebuie sa introduca CNP-ul si numele.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.