Andreea Paul: 220 de angajati ai AAAS vegheaza la pierderile de 250 de milioane de lei ale celor 123 de companii la care este actionar

Dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este actionar majoritar sau minoritar:

– 18 companii nu și-au depus inca bilantul pentru anul 2015,
– 136 de companii au inregistrat un profit total de aproape 294 de milioane de lei,
– in timp ce 123 de companii au inregistrat pierderi in valoare de aproape 250 de milioane de lei, in anul 2015.

In opinia mea, nu mai exista niciun argument pentru finantarea publica a unei institutii de tipul AAAS care de la bun inceput a fost croita pe termen limitat.

Politicul a gasit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor si supra-popularea acestei institutii, cu eficienta atat de redusa in monitorizarea si valorificarea activelor statului și cu atributii suprapuse in buna masura cu cele ale Ministerelor de Economie si de Finante. Initial, numit Fondul Proprietatii de Stat: 1992 – 2000, apoi APAPS și AVAB: 2000 – 2004, AVAS: 2004 – 2012, si iata AAAS din 2012 pana in prezent.

Starea companiilor moitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizata de disfunctionalitati, lipsa de transparenta si politizare excesiva.

Aceasta realitate a facut obiectul unei interpelari parlamentare cu privire la „situatia companiilor de stat”, pe care am adresat-o catre patru institutii cheie ale statului: Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, in data 29 noiembrie a.c.

Apa si zaharul aduc cele mai mari profituri

Din raspunsul pe care l-am primit recent de la AAAS, tragem cateva concluzii:

– Cele 278 de companii la care AAAS este actionar au inregistrat in anul 2015 un excedent cumulat de aproape 45 de milioane de lei, in conditiile in care 18 dintre aceste companii nu si-au depus inca bilantul. Aproape jumatate din acest excedent declarat echivaleaza cu cheltuielile de functionare ale AAAS care se ridica la 20,7 milioane lei, in anul 2016, pentru cei 220 de angajati ai sai.
– Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de catre companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) si Unita Turism Holding cu sediul la Timisoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezinta mai mult de jumatate dintre pierderile totale inregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este actionar.
– Cele mai mari profituri au fost inregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a inregistrat un profit in anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Cimcomplex Borzesti cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei și Ropharma/Iassyfarma care a inregistrat castiguri de 7,9 milioane lei, in anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezinta 33% din totalul excedentelor inregistrate.

Am convingerea ca multe dintre companiile aflate astazi pe pierdere pot ajunge pe profit prin transparentizarea procedurilor care sa nu mai permita infiltratii politice, inclusiv prin eficienta monitorizarii indicatorilor de performanta si a remuneratiei personalului numit in functii de conducere in cadrul acestor companii de stat.

AAAS a ignorat cea de-a treia intrebare pe care am adresat-o in cadrul interpelarii: „Care este salariul personalului aflat in functii de conducere in cadrul acestor companii?”, la care nu am primit un raspuns din partea AAAS.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.