Home Politica Andreea Paul: Bulgarii si ungurii au electricitatea mai ieftina decat noi. De...

Andreea Paul: Bulgarii si ungurii au electricitatea mai ieftina decat noi. De ce?

Salarii si pensii mici, dar preturi la electricitate mari! De asta se „bucura” romanii. Altora, chiar vecini cu noi, se pare ca le mai poarta cineva de grija, ca nu urca preturile la electricitate asa de sus cum vor distribuitorii, ca nu este incarcat acest pret cu taxe si impozite zdrobitoare, cam se intampla la noi. De ce nu se poate si la noi sa avem preturi mai rezonabile la electricitate, in timp ce vecinii nostri, bulgari si unguri, pot ?

Este intrebarea pe care a adresat-o Ministerului Energiei deputatul Andreea Paul. Iata ce spune politicianul: 
 
Statisticile arata clar ca romanii au al doilea cel mai mic salariu mediu din UE, dar al 8 – lea cel mai mic pret final la electricitate pentru consumatorii casnici. E vorba de 13,2 eurocenti pe Kwh, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Eurostat. 
 
Consumatorii casnici din Bulgaria si Ungaria platesc preturi finale la electricitate mai mici decat romanii, cu 23% si respectiv 13%. 
 
Unde apare diferenta mare? 
 
In Romania, 32% din pretul final reprezinta costul resurselor, cea mai mare pondere de 39% fiind detinuta de costurile de retea si 29%  de taxe si impozite.
 
In Bulgaria 60% din pretul final reprezinta costul resursei, 23% – costurile de retea si 17% – taxe si impozite. 
 
In Ungaria 42% reprezinta costul resursei, 37% – costurile de retea si 21% – taxe si impozite.
 
Asadar, merita analizate detaliat structura taxelor si a impozitelor platite de catre romani pentru electricitate, dar si costurile de retea atat de ridicate in Romania fata de tarile vecine. 
 
In acest sens am depus ieri o intrebare parlamentara catre Ministerul Energiei.
 
Pretul final mediu in Uniunea Europeana pentru electricitatea destinata utilizatorilor casnici este de 21,05 eurocenti/kWh. Cele mai mari preturi finale la electricitate din UE se inregistreaza in Danemarca – 30,4 eurocenti/kWh, Germania – 29,5 eurocenti/kWh, Irlanda – 24,5 eurocenti/kWh si Italia – 24,3 eurocenti/ kWh. 
 
La polul opus se situeaza: Bulgaria – 9,6 eurocenti/kWh, Ungaria – 11,5 eurocenti/ kWh, cum mentionam mai sus, dar si Lituania – 12,4 eurocenti/kWh.
 

Exit mobile version