ANDREI DOLINEASCHI: Bani pentru drumul Botosani-Suceava nu au existat niciodata. Erau doar pe hartie (interviu) – partea I

andrei dolineaschi - presedinte psd botosani

In prima parte a unui interviu acordat cu cateva zile in urma de Andrei Dolineaschi, presedintele PSD Botosani, acesta a vorbit despre proiecte de interes pentru botoşăneni, cum este cel privind modernizarea drumului Botosani-Suceava, despre regionalizare, masuri de inchidere a „robinetului” pentru bani publici, dar si despre motivele pentru care promisiunile facute botosanenilor cu centrale termice de apartament, de a nu mai plati si la Modern Calor, nu au fost inca onorate.

Reporterul: La un an de guvernare USL, ce s-a realizat pentru judetul Botosani?

Andrei Dolineaschi: S-a facut un pic de ordine in zona arieratelor, in sensul ca acestea au fost inchise. S-au dat bani pentru continuarea unor proiecte, s-au depus noi proiecte pentru dezvoltarea judetului. Se lucreaza pentru marile proiecte care au fost lasate de izbeliste de conducerile anterioare din judetul Botosani. Fosta guvernare a lasat dezastru in administratia locala si manageriatul banului public. Foarte multe investitii deschise doar pe hartie, fara sustinere financiara in spate. Acest lucru ne-a creat o reala problema. In 2012, Guvernul Ponta a si inchis o mare parte din aceste probleme. Acum se doreste o noua abordare privind proiectele de dezvoltare a judetului Botosani. Ma refer, in principal, la necesitatile primariilor, avem cele mai proaste infrastructuri rutiere si feroviare din tara. Am facut o echipa care sa promoveze aceste proiecte si chiar s-a vazut in spatiul public. Astfel, unele dintre proiecte au devenit prioritare pentru PSD si aici ma refer la modernizarea drumurilor nationale. O alta miza importanta pentru noi este regionalizarea, care ne poate da o mana de ajutor pentru judetul Botosani.

 

Reporterul: Dar, prin regionalizare, judetul Botosani nu va fi defavorizat?

Andrei Dolineaschi: Prin aceasta regionalizare judetul Botosani nu va fi defavorizat, ci din contra, va fi in castig. Si sa spun de ce. Din punct de vedere geografic noi am fost foarte departe de capitala tarii si din aceasta cauza am fost priviti ca un judet fara miza. Deocamdata aceasta perceptie fata de Botosani s-a mai schimbat. Astfel, judetul Botosani devine interesant din cateva motive. Unul dintre ele este situarea la granita cu Uniunea Europeana. Apoi judetul Botosani este o poarta de intrare in Romania din tarile foste sovietice: Ucraina si Republica Moldova. Astfel, judetul Botosani devine o miza importanta in cadrul acestei regionalizari. De ce? Pentru ca este unul dintre judetele din regiunea Nord-Est care este granita cu doua state. Unul dintre aceste state este Ucraina, o putere economica destul de importanta. Celalalt stat la granita cu judetul Botosani, chiar daca este un stat fara potenta economica, ne leaga si sufleteste cu cei de peste Prut.

 

Reporterul: In eventualitatea ca s-ar realiza unirea Republicii Moldova cu Romania, nu ar fi o pierdere pentru judetul Botosani?

Andrei Dolineaschi: Nu putem vorbi despre unire la aceasta ora fiindca sunt doua state distincte.

 

Reporterul: Sa inteleg ca nu se va realiza niciodata aceasta unire.

Andrei Dolineaschi: Mi-e greu sa spun in acest moment daca se va realiza sau nu aceasta unire.

 

Reporterul: Recent, in presa internationala a aparut un articol in care se spunea ca intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana se va realiza doar prin unirea cu Romania.

Andrei Dolineaschi: Nu cunosc acest punct de vedere. Republica Moldova este un stat independent. Istoria ne va arata acest lucru.

 

„Ne-am trezit cu o groaza de santiere deschise, cu lucrari efectuate in proportie de 50%, care si acestea nu sunt platite”

 

Reporterul: Ati mentionat mai sus ca guvernarea PDL a lasat foarte multe proiecte fara finantari in spate. Noi stiam ca lucrurile au stat altfel. De exemplu, pentru un proiect foarte important pentru botosaneni au fost alocati bani, s-a facut licitatie si urma ca firma constructoare sa se apuce de teaba. Este vorba de drumul Botosani – Suceava. Insa, premierul Victor Ponta a retras acei bani pentru a plati pensii si salarii.

Andrei Dolineaschi: Cunosc aceasta problema si vreau sa spun ca nu a fost alocat niciun ban pentru drumul Botosani – Suceava. Banii erau doar pe hartie, fizic acestia nu au existat niciodata. Ca sa platesti constructorul, acei bani trebuiau sa fie undeva. Ca sunt intr-o banca, ca sunt in fondurile bugetului de stat, acesti bani trebuiau sa existe undeva. Adica, guvernarea PDL a trecut banii pe hartie, dar, fizic, ei nu au existat. Nimic mai mult. La nivelul judetului Botosani sunt multe proiecte incepute care figurau cu fila bugetara insa nu au primit niciun ban de ani buni, cum ar fi sali sportive, drumul Tudora – Vorona, fostele pachete de finantare O.G. 577, O.G. 7, O.G. 42, in care s-au deschis santiere cu nemiluita, insa nu au avut banii necesari pentru a fi sprijinite. Iar acum ne-am trezit cu o groaza de santiere deschise, cu lucrari efectuate in proportie de 50%, care si acestea nu sunt platite. Cam aceasta este situatia in acest moment.

 

Reporterul: Licitatia pentru modernizarea drumului Botosani – Suceava s-a facut fara sa fie niciun ban in cont?

Andrei Dolineaschi: Banii erau doar pe hartie. Pai, daca licitatia a fost facuta si banii erau alocati asa cum spune fosta guvernare PDL, atunci constructorul s-ar fi apucat de treaba. Insa, acesta nu a primit ordinul de incepere a lucrarilor pentru ca nu erau banii. Am fost in comisia de buget si am vazut bugetul aprobat pe 2011. Pe acest proiect erau finantari minime pentru care constructorul nu ar fi deschis santier doar pentru un milion de lei alocati, in conditiile in care valoarea intregului proiect este de 150 milioane lei.

 

Reporterul: Acesta este motivul pentru care s-a renuntat la acest proiect?

Andrei Dolineaschi: Nu s-a renuntat la acest proiect. Din contra, este pus pe lista de prioritati! Sper ca va intra la rectificarea bugetara din vara o suma consistenta de bani cu care sa-i permita constructorului sa deschida santierul. Si atunci si lucrarile ar putea demara din acest an.

 

„Sunt anumite zone unde se incearca si, in multe cazuri s-a reusit, de a inchide robinetul banului public”

 

Reporterul: Teoretic, se spune ca Guvernul Ponta a realizat ceva pentru imbunatatirea nivelului de trai a romanului, insa, in realitate, in tara numarul protestelor este tot mai mare.

Andrei Dolineaschi: Intr-adevar, proteste sunt pentru ca aste este situatia. Sunt anumite zone unde se incearca si, in multe cazuri s-a reusit, de a inchide robinetul banului public. Este foarte cunoscut cazul Oltchim. Un management prost si cu mari interese din partea politicului au dus la cheltuiri excesive din banul public. Banii nu s-au dus pentru plata datoriilor catre furnizori, banci si altii. La SNLO, problema ar fi ca acolo oamenii lucreaza doar patru zile pe saptamana, dar si costul ridicat pentru producerea curentului electric cu aceasta materie prima in comparatie cu cel produs de Nuclearelectrica, Hidroelectrica, de fermele fotovoltaice sau eoliene. In schimb, nici nu putem renunta la aceasta varianta, pentru ca, in cazul in care avem un an secetos, de exemplu, atunci se opreste energia hidro si se trece pe cea produsa de aceste complexe energetice pe baza de carbuni.

 

Reporterul: Legat de factura la energia electrica, a crescut foarte mult din cauza certificatelor verzi pe care efectiv le platim, dar fizic nu le vedem sau chiar sa le si primim.

Andrei Dolineaschi: Se stie ca noi avem una dintre cele mai ieftine energii electrice din piata Uniunii Europene. Pretul energiei electrice trebuie liberalizat. In cazul consumatorilor industriali, acest lucru s-a realizat. Avem o piata reglementata in cazul consumatorilor casnici pentru ca pretul la energia electrica sa nu explodeze. Problema certificatelor verzi va fi transata cat de curand. Asa cum se stie am avut obligatia de a introduce in sistemul national de producere a energie electrice si a surselor de energie verde. Acest lucru s-a realizat si de aceea acum se va trece la reglementarea pietei pe acest subiect. Adica acest lucru se va vedea si la factura de energie electrica, unde suma alocata certificatelor verzi va fi mult mai mica.

 

Reporterul: In campania electorala ati promis ca posesorii de centrale de apartament nu vor mai fi facturati de catre societatea de termoficare, lucru prevazut in lege. Chiar si primarul Ovidiu Portariuc a cerut parlamentarilor botosaneni sa modifice acea lege, dar nu s-a intamplat nimic pana acum.

Andrei Dolineaschi: Aici avem de a face cu mai multe lucruri. Trebuie vazut care este situatia si in celelalte judete, pentru ca nu putem modifica o lege care sa fie valabila doar pentru judetul Botosani. Am avut o discutie cu primarul Portariuc pe aceasta tema dar trebuie facut un studiu de impact la nivel national. Intr-adevar, la Botosani avem societate de termoficare, dar sunt localitati unde astfel de societati au fost inchise. Si atunci trebuie sa ajungem la un punct de echilibru pentru a nu ajunge la falimentarea unor astfel de societati. Dar ma voi mai documenta in acest sens pentru a sti care este stadiul de lucru.

 

Reporterul: Recent, s-a reziliat contractul cu Bechtel. Am ramas si fara autostrada, dar ne-au luat si banii in urma acestei rezilieri. Si este vorba de un contract incheiat in timpul guvernului condus de Adrian Nastase.

Andrei Dolineaschi: Parerea mea este ca acel contract cu Bechtel, semnat in 2003, a fost unul bun. Si aici nu poate fi acuzata de neprofesionalism in niciun fel compania Bechtel care, se stie, are lucrari de acest fel si in tarile vecine. Dar, in 2005, s-a schimbat guvernarea, s-a trecut la tot felul de interpretari, la tot felul de renegocieri cu Bechtel care au fost catastrofale pentru Romania. Numai de dragul de a motiva un subiect din campania electorala din 2004.

 

Reporterul: Sa inteleg ca in 2003 s-a semnat un contract cu Bechtel destul de bun pentru Romania, iar in 2005, dupa ce s-a schimbat guvernul, s-a renegociat in defavoarea tarii noastre.

Andrei Dolineaschi: Se stie ca timp de doi ani s-au venit cu tot felul de atacuri pe acest subiect, iar in timpul ministrului Dobre, cel mai catastrofal ministru din acea perioada, s-au renegociat conditiile contractuale in defavoarea tarii noastre. Din acest motiv a si fost schimbat imediat.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.