Deputatul PSD Andrei Dolineaschi a reinitiat in Parlament o propunere legislativa pentru combaterea migratiei politice, astfel incat trecerea unui parlamentar de la un partid la altul sa nu poata avea loc decat cu acordul alegatorilor exprimat in baza unui referendum organizat in colegiul respectivului deputat sau senator.
Pentru sustinerea initiativei sale, deputatul PSD a invocat articolul 2, alineatul 1 din Constitutie conform caruia suveranitatea poporului roman se exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte.
„Migratia de la un partid la altul altereaza modul in care s-a constituit Parlamentul, ca organ reprezentativ prin care se exercita suveranitatea poporului Roman. E vorba asadar de o uzurpare a acestei suveranitati, pentru ca un mandat care schimba modul in care s-a constituit Parlamentul contravine vointei alegatorilor”, a declarat Andrei Dolineaschi.
In expunerea de motive a propunerii legislative, deputatul PSD face distinctia dintre legitimitatea mandatului de parlamentar si exercitarea acestui mandat. Astfel, se arata ca observatiile anterioare ale Curtii Constitutionale pe acest subiect au vizat doar exercitarea mandatului, respectiv faptul ca interzicerea migratiei ar permite unui partid politic sa oblige un parlamentar sa-si exercite votul intr-un fel sau altul.
Spre deosebire de abordarile anterioare, propunerea deputatului Andrei Dolineaschi are in vedere legitimitatea mandatului de parlamentar care este data de votul cetatenilor. Asadar, tot cetatenii trebuie sa se pronunte atunci cand un parlamentar decide sa isi schimbe calitatea de membru al unui partid sau de candidat independent.
In acest sens, reprezentantul PSD propune organizarea unui referendum in colegiul parlamentarului care decide sa-si paraseasca partidul care i-a sustinut candidatura in alegeri. In cazul in care, alegatorii vor vota in favoarea celui care migreaza rezulta ca acestia apreciaza intr-o masura mai mare calitatile personale ale parlamentarului respectiv decat apartenenta sa politica. Daca insa vor vota impotriva rezulta ca pentru alegatori apartenenta politica a respectivului parlamentar a reprezentat un element determinant in decizia de a-l vota.
Mandatul parlamentarului care isi paraseste partidul ar urma sa fie suspendat pana la pronuntarea electoratului prin referendum, la fel ca si in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui.