ASOCIATIA PRO DEMOCRATIA: S-a inregistrat un numar mare de votanti pe liste suplimentare!

Asociatia Pro Democratia (APD) organizatie neguvernamentala, non-profit si neafiliata politic, s-a implicat in observarea alegerilor locale, prezidentiale, parlamentare precum si a scrutinului pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European din data de 25 mai a.c.

APD a mobilizat 150 de observatori in sectii si echipaje mobile in tara si a pus la dispozitia cetatenilor din intreaga tara numarul 0800.070.100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli si fraude in sectiile de votare.

Pana la ora 19.00, cele mai frecvent sesizate nereguli centralizate de la observatori si cetateni au fost:

1. Continuarea campaniei electorale prin contactarea telefonica sau transmiterea de sms-uri cu scopul determinarii de a vota pentru un partid sau un altul, si respectiv;

2. Includerea unor persoane decedate pe listele electorale permanente.

Dincolo de frecventa, consideram ca neregulile cele mai grave sesizate duminica au fost:

1. Incercarea de a oferi mita electorala unor studenti din Bucuresti, pentru a vota cu un anumit partid;

2. Numarul foarte mare de votanti pe liste suplimentare in raport cu lista electorala permanenta, inregistrat in anumite localitati rurale;

3. Depunerea de liste identice pentru urna mobila la sectii de votare distincte.

De asemenea, dintre neregulile sesizate, cele care au afectat cel mai puternic drepturile cetatenilor sunt:

1. Impiedicarea exercitarii dreptului la vot datorita omisiunii din listele electorale si/sau refuzarea inscrierii pe listele electorale suplimentare a cetatenilor;

2. Impiedicarea observatorilor in desfasurarea activitatii.

Neregulile sesizate au fost verificate iar cele care au putut fi confirmate au fost comunicate catre birourile electorale ale sectiilor de votare si respectiv catre birourile electorale judetene afectate.

In cazul sesizarilor privind numarul foarte mare de votanti pe liste suplimentare, Asociatia Pro Democratia a transmis o sesizare catre Biroul Electoral Central, prin care a fost solicitata verificarea respectivelor nereguli de catre institutie.

Chiar daca la aceste alegeri numarul si diversitatea abaterilor de la legislatia electorala au fost din nou destul de ridicate, miza, perceputa a fi relativ scazuta de catre votanti si partide, a determinat ca procesul electoral sa se desfasoare fara nereguli majore.

Un grup de observatori ai Asociatiei Pro Democratia se afla in Ucraina, fiind acreditati pentru a observa alegerile prezidentiale care se desfasoara in aceasta tara in statul vecin, prin intermediul OSCE – Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si ENEMO – European Network of Election Monitoring Organizations.

Membrii APD prezenti in Ucraina au confirmat ca in sectiile de votare in care cele doua organizatii desfasoara activitati de observare a procesului electoral se desfasoara in conditii normale, iar prezenta la vot a depasit procentul de 50% in majoritatea sectiilor, atat din vestul tarii cat si din estul tarii – in ciuda informatiilor transmise pe canalele de stiri internationale.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.