ATAC DUR la Dragnea si Tariceanu! Vezi cine ii acuza pe cei doi de incalcarea Constitutiei!

„Dragnea si Tariceanu confunda Parlamentul cu propria lor mosie! Le recomand sa mai reciteasca pasajul constitutional conform caruia „Nimeni nu este mai presus de lege””, spune senatorul liberal Costel Soptica.

Presedintii celor doua Camere din Parlamentul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, mai sunt acuzati ca uzeaza de functiile pe care le detin si vin cu o declaratie acuzatoare la adresa Presedintelui tarii, in mod cu totul si cu totul deplasat si nejustificat.

Foto: Costel Soptica, senator PNL Botosani

Mai jos puteti citi intreaga declaratie a senatorului liberal Costel Soptica:

„Ceea ce se intampla in acest inceput de legislatura in Parlamentul Romaniei depaseste orice imaginatie! Consider ca adoptarea de catre Legislativ a unei Declaratii politice initiate de majoritatea parlamentara dupa bunul plac al liderilor coalitiei, prin care parlamentarii au fost pusi sa voteze aiureala conform careia presedintele Romaniei este acuzat de abuz, iar Parlamentul este singura institutie intangibila, aduce o atingere flagranta Constitutiei Romaniei.

In opinia mea, presedintii PSD si ALDE confunda Parlamentul cu propria lor mosie, extrapolandu-si functiile detinute in conducerea celor doua formatiuni la cele doua camere parlamentare, postura din care isi permit aproape orice! Asistam la un comportament politic de tip feudal, in care scena politica este impartita in boieri si slugi, un fapt inadmisibil intr-o democratie europeana asa cum se pretinde a exista in Romania anului 2017!

Cand inca nici nu s-a linistit vacarmul strazii, la aproape doua luni dupa scandalul adoptarii OUG 13, domnii Dragnea si Tariceanu au dovedit prin initierea Declaratiei respective ca nu au inteles absolut nimic din mesajul explicit al romanilor! Romanii sunt inca zilnic in strada pentru a solicita respect fata de lege si aplicarea ei, institutii corecte si independente, neamestecul intre puterile statului, si, indeosebi, functionarea statului cu o cat mai mica doza de politizare clientelara!

In acest timp, presedintii PSD si ALDE, uzand de functiile de sefi ai Camerei Deputatilor si Senatului, vin cu o declaratie acuzatoare la adresa Presedintelui tarii, in mod cu totul si cu totul deplasat si nejustificat!
Nu in ultimul rand, Declaratia impusa de coalitia de guvernamant incalca articolul 80 din Constitutia Romaniei, care prevede urmatoarele: „(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. (2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”.

Mai direct spus, presedintele poate avea orice fel de interventie in exercitarea prerogativei sale de mediator si de factor de echilibru intre puterile statului.

„Calitatea legilor creste ori de cate ori Parlamentul este lasat sa delibereze, fara a fi supus la presiuni exterioare. Prin aceasta Declaratie, Parlamentul isi reafirma suprematia politica fata de toate celelalte institutii publice si se arata decis sa-si exercite cele trei functii fundamentale ce ii revin prin Constitutie: functia reprezentativa, functia legislativa, precum si functia de alegere si control a Executivului”.

Acest paragraf din Declaratia adoptata de Parlament, in ciuda opozitiei manifestate de parlamentarii liberali, vine intr-o flagranta contradictie cu politica dezbaterilor nesfarsite a Ordonantelor de Urgenta emise de Guvern, ce a ocupat majoritatea absoluta a dezbaterilor parlamentare din acest inceput de sesiune.

In plus, aceeasi Declaratie mai noteaza ca Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a tarii”, fapt de asemenea contrazis la vedere de ceea ce se intampla realmente in forul legislativ! De asemenea, ideea potrivit careia CSM si Presedintele Romaniei nu pot avea opinii pertinente in diferite cazuri care impun emiterea unor puncte de vedere, este eronata, raportat la ideea de „suprematie politica” universala a Parlamentului!

Cu toata consideratia, ii indemn la ratiune si profesionalism politic pe cei doi presedinti ai camerelor parlamentare! Aruncarea in ochii opiniei publice a tezei conform careia doar Parlamentul reprezinta societatea romaneasca, asa cum se mentioneaza in document, este extrem de paguboasa in conditiile increderii extrem de reduse a romanilor in Legislativ! Le recomand domnilor Tariceanu si Dragnea sa mai reciteasca pasajul constitutional conform caruia „Nimeni nu este mai presus de lege”, iar daca tot doresc sa acorde un prestigiu de neegalat Parlamentului Romaniei sa treaca la fapte concrete in acest sens, nu prin declaratii de intentii nepuse in aplicare!”

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.