BOMBA DNA: Un fost baron PNL retinut pentru trafic de influenta

florin turcanu

Dupa patru ore de audieri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a fostului baron PNL.

Dupa patru ore de audieri, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul teritorial Suceava au decis sa il retina pe fostul baron PNL, Florin Turcanu pentu 24 de ore pentru trafic de influenta. Prin Ordonanta din data de 22.03.2016, s-a dispus punerea in mişcare a actiunii penale fata de inculpatul Turcanu Florin sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul BIRSAN VASILE MARCEL, administrator al mai multor societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In perioada iunie 2013 – septembrie 2014, inculpatul Turcanu Florin, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, a pretins si primit de la inculpatul Birsan Vasile Marcel sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentand contravaloarea unor lucrari de constructie si amenajare executate la un imobil ce apartinea unei rude a primului.

Cheltuielilor respective, in cuantum de 272.906,16 lei, li se adauga si cele privind achizitionarea unor aparate si bunuri de uz casnic.

In schimbul executiei lucrarilor respective, inculpatul Turcanu Florin i-a promis omului de afaceri ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine, pentru a interveni asupra unor functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani si din cadrul a doua primarii de comuna de pe raza aceluiasi judet, in scopul de a-i determina sa faciliteze atribuirea, prin incredintare directa, a 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri, in valoare de peste 600.000 lei, catre firmele administrate de inculpatul Birsan Vasile Marcel, lucru care s-a si intamplat ulterior.

In acelasi context, inculpatul Turcanu Florin i-a mai promis inculpatului Birsan Vasile Marcel ca are influenta si ca va interveni asupra membrilor comisiilor de licitatie, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani, cu atributii in materia achizitiilor publice, pentru a-i determina pe acestia sa favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru castigarea unor licitatii publice privind contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 23 martie 2016, inculpatul Turcanu Florin urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Birsan Vasile Marcel este administrator in drept sau in fapt al firmelor SC Cornell s Floor SRL, SC Omniutil SRL si SC Tino Unitrans SRL din Botosani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.