Botosani: Constantin Contac poate candida, dar nu poate fi ales

constantin contac

Chiar daca a fost arestat, Biroul Electoral Judetean Botosani a hotarat ca independentul Constantin Contac poate candida. In eventualitatea ca va castiga, Senatul va trebuie sa valideze sau sa invalideze mandatul lui Contac.

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Botosani a hotarat ca independentul Constantin Contac poate candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Presedintele BEJ Lacramioara Axinte a declarat ca nu poate interveni in respingerea dosarului de candidatura fiindca, asa cum spune legea, nimeni nu a facut contestatie. Joi, cand acesta a ajuns in arestul Inspectoratului de Politie Judetean pentru a-si ispasi pedeapsa de trei ani inchisoare, termenul de depunere a contestatiilor a expirat, astfel incat candidatura sa a ramas valabila si definitiva.
„Au mai existat situatii cand un deputat a intrat in cursa electorala din inchisoare si cand un pretendent pentru primarie figura pe listele electorale, desi decedase cu ceva timp in urma”, a explicat Lacramioara Axinte.
Desi situatia pare ciudata, dar legea ii interzice doar dreptul de a fi ales, in schimb dreptul de a candida este acceptat. In aceste conditii, numele independentului Constantin Contac va aparea pe buletinele de vot.
Chiar daca nu are dreptul de a fi ales, lui Constantin Contac nu i se poate interzice candidatura in momentul de fata intrucat o asemenea situatie, de a fi condamnat la inchisoare dupa ce s-a acceptat dosarul si a expirat perioada de contestatie, nu este prevazuta de lege. Astfel, numele candidatului independent se va afla pe buletinele de vot iar electoratul il va putea alege.
„Inalta Curte de Casatie si Justitie a interzis inculpatului Constantin Contac, pe perioada executarii pedepsei, urmatoarele drepturi: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si cel de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat”, se arata in comunicatul DNA si care „nu bate” cu decizia BEJ Botosani.
Daca fostul presedinte de Consiliu Judetean, Constantin Contac ar castiga Colegiul 3 Senat si ar primi certificat in aceasta privinta de la BEJ,  exista posibilitatea sa nu fie validat de Senat, etapa finala a intrarii efective in Parlament, deoarece s-ar afla in imposibilitatea de a-si exercita mandatul.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.