BOTOSANI: Deputatul Roman i-a scris primarului Portariuc o scrisoare

cristian roman - deputat forta civica

Cristian Roman, deputat PFC, a prezentat o scrisoare deschisa catre primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, in care ii cere sa revoce Hotararea de Consiliu Local prin care au fost majorate taxele si impozitele locale

Mai jos va prezentam integral scrisoarea deschisa redactata de deputatul Cristian Roman catre primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc.

„Stimate domnule primar

Prin prezenta scrisoare fac un apel catre dumneavoastra de a va alatura oricarui demers ce ar putea avea ca rezultat revocarea hotararii Consiliului Local Municipal Botosani nr. 6, din 29 ianuarie 2013, privind majorarea taxelor si impozitelor locale.

In cele ce urmeaza va voi prezenta argumentele, altele decat cele strict juridice (acestea au fost prezentate in plangerea prealabila, dar Consiliul Local nu a tinut cont de ele) pentru care ar trebui sa faceti ceea ce cu respect va solicit.

In primul rand, a invoca imposibilitatea mentinerii taxelor la nivelul anului 2012 nu e suficient, intrucat primari cu mai multa experienta au reusit asta, chiar si in conditile aparitiei actelor normative emise de Guvern (exemplu Arad). Poate fi invocata cel mult o lipsa de experienta in slujirea binelui public.

Va pot pune la dispozitie totodata suficiente argumente pentru atacarea Hotararii de Guvern privind majorarea taxelor si impozitelor. Desigur, un astfel de act va aduce suparare unui om (Victor Ponta), dar  si o mare bucurie celor 100.000 de botosaneni, as indrazni sa spun – chiar celor aproximativ 20 de milioane de romani, prin efectul obtinut. Notorietatea dumneavoastra insa va creste vertiginos.

Nu vreau sa suspectez echipa pe care o coordonati de incompetenta. Dar atunci ce mai ramane? Reaua vointa, sau lipsa de curaj.

Va dau exemplul meu intr-o situatie oarecum asemanatoare, cand Guvernul, prin ministri sai, spunea sa nu dam la profesori banii castigati prin hotarari judecatoresti definitive, pentru ca nu exista acoperire in buget. Le-am dat banii, convins fiind ca se vor gasi pana la finele anului resurse pentru completarea sumelor. Au existat discutii privitoare la schimbarea mea din functie din acest motiv. Si totusi eu am respectat legea, iar acesta nu era un motiv de demitere, chiar daca au fost ministri foarte suparati. Ulterior a aparut acea ordonata privind esalonarea pe mai multi ani a platii unor drepturi castigate prin hotarari judecatoresti. Profesorii din Botosani insa deja isi primisera banii. Acum ma intalnesc cu oamenii si ii privesc in ochi fara nici o retinere. Puteti incerca si dumneavoastra o astfel de experienta.

Vreau sa va intreb daca macar v-ati gandit la posibilitatea de a indrepta greseala facuta prin majorarea taxelor si impozitelor, asta dupa ce ati promis contrariul (a se vedea declaratiile dumneavoastra, aparute in presa)?

Cat despre represalii pe linie de partid, nu cred ca e cazul, pentru ca un primar de municipiu resedinta de judet e mult prea important pentru orice lider  politic national, daca aveti o ingrijorare din punctul acesta de vedere.
Aveti de ales, intre cei care v-au ales primar si seful politic. Trebuie sa hotarati de partea cui va situati. Decizia e a dumneavoastra, dar ar fi cinic sa alegeti in detrimentul celor multi, doar pentru a va asigura linistea in partid. Ar insemna sa primeze interesul propriu celui public si asta ar fi profund dezamagitor pentru cetatenii municipiului Botosani. Voturile primite in 2012 va obliga, ele v-au facut slujitorul botosanenilor nu seful lor.

Vine vremea in viata unui barbat cand trebuie sa ia decizii importante si asta il diferentiaza de cei care nu reusesc sa treaca de un astfel de test. Puteti dovedi ca nimeni si nimic nu va poate face sa actionati impotriva propriilor parinti, rude, prieteni si colegi, impotriva oamenilor alaturi de care ati copilarit sau a celor care v-au invatat literele alfabetului. Nu va vindeti sufletul, desi asta e principala ispita a politicii. E momentul dumneavoastra de demnitate si curaj, cand va puteti lua in propriile maini soarta politica. In caz contrar, mai exista o  iesire din aceasta situatie delicata: demisia. Chiar si aceasta v-ar putea consacra statutul de politician matur, dupa care stiu sigur ca tanjiti. Ar fi un act suprem de onoare, aratand astfel ca va respectati cuvantul dat catre cetateni si ca nimeni, prieten sau dusman, nu va poate obliga sa-l calcati, sa luati o masura impotriva propriilor semeni.

Nu are rost sa va incapatanati sa mergeti pe un drum gresit, care nu duce nicaieri, in mod sigur nu acolo unde vreti dumneavoastra sa ajungeti.

Cu respectul cuvenit,
Cristian Constantin Roman
cetatean al municipiului Botosani
si
deputat in Parlamentul Romaniei”

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.