BUGET 2013: Parlamentarii romani vor bani pentru biserici, parcuri si camine culturale

Dezbaterile pe marginea bugetului pe anul 2013 au inceput, insa nemultumirile unor parlamentari raman. Din proiectul de buget prezentat de premierul Ponta reiese ca cele 138 de miliarde de euro, cat este Produsul Intern Brut al Romaniei, reprezinta doar jumatate din investitiile pe care parlamentarii ar dori sa le faca in colegiile in care au fost alesi. In topul parlamentarilor cu cele mai multe amendamente se afla deputatul ARD Cristian Roman si deputatul PPDD Liliana Minca. Primul demnitar are pregatite nu mai putin de 265 de amendamente, mare majoritate fiind cele ale USL din perioada cand faceau parte din opozitie. Si colega de partid al lui Dan Diaconescu are depuse aproximativ 82 de amendamente.

Deputatii si senatorii din ambele tabere au pregatit mii de amendamente la Bugetul pe 2013 si cer bani pentru diverse lucrari, cum ar fi: construirea si modernizarea de biserici, camine culturale, parcuri si drumuri comunale. Aceste demersuri ale parlamentarilor reprezinta ca o plata morala fata de primarii care i-au ajutat in campania electorala. Insa premierul Victor Ponta le-a „taiata macaroana” spunandu-le ca nu sunt bani pentru astfel de cereri. Mai mult chiar, a cerut tuturor parlamentarilor USL sa nu depuna niciun amendament la buget.
Cu toate acestea, deputatul PSD Anghel Stanciu a cerut 100 milioane de lei pentru trei primarii din judetul Iasi. Acesti bani ar urma sa fie cheltuiti pentru restaurarea bisericilor din sat, construirea de blocuri ANL si a retelelor de canalizare, reabilitarea de sedii de primarii si de politie si, bineinteles, a unor drumuri comunale. Deputatul PSD a declarat ca toate aceste amendamente reprezinta promisiunile facute de el in perioada campaniei electorale.
Insa, cele mai multe amendamente vin din partea parlamentarilor din tabara opozitiei. In topul celor cu cele mai multe amendamente se afla deputatul PFC de Botosani, Cristian Roman. Acesta a depus nu mai putin de 265 de amendamente la Bugetul de stat pe anul 2013.
Deputatul din partea Partidului Forta Civica, Cristian Roman, face apel la toti colegii parlamentari din judetul Botosani sa sustina amendamentele sale la Bugetul de stat de 2013. Asta cu atat mai mult cu cat, mare parte dintre ele au fost acceptate deja in comisiile de specialitate.
„Pot sa inteleg situatia celor din USL care au primit dispozitie pe linie de partid sa nu faca amendamente. Anticipam ca asa se va intampla. Ei pot in schimb sa sustina amendamentele propuse de mine si trecute de comisiile de specialitate. Mai ales ca ele vizeaza si obiective din colegiile lor. Eu nu le ofer decat sansa de a-si respecta promisiunile facute inainte de alegeri”, sustine parlamentarul botosanean.
Amendamentele depuse de Cristian Roman privesc alocarea de fonduri pentru infrastructura rutiera de interes national, judetean sau local, pentru invatamant si administratie sau pentru institutii de cult. In toate cazurile e vorba de investitii, avand ca efect atat crearea de locuri de munca, cat si imbunatatirea calitatii vietii din comunitatile respective.
„Amendamentele formulate de mine reprezinta, fara nici un fel de exagerare, o radiografie a nevoilor acestui judet. Ele au fost formulate pe baza solicitarilor institutiilor administratiei judetene si locale. Sunt convins ca nu pot fi acceptate toate, pentru ca posibilitatile de sustinere bugetara sunt limitate, insa macar o parte dintre proiectele propuse pot fi prinse in buget”, a precizat deputatul FC.
Cristian Roman a mai declarat ca USL trebuie sa recunoasca faptul ca foloseste limbaj dublu si ca a mintit cetatenii. „Cand erau in opozitie, USL-stii spuneau ca ar fi bani suficienti pentru proiecte daca nu ar fi furati de cei de la putere. Nu inteleg cine fura banii acum, daca tot nu ajung la proiecte? Stiu ca intrebarea suna retoric, dar ea scoate in evidenta minciuna servita poporului roman de catre politicieni Uniunii Social-Liberale”, a adaugat deputatul.
Si deputatul PPDD Liliana Minca a depus 82 de amendamente la Legea bugetului pentru 2013. Amendamentele au fost formulate dupa discutiile purtate cu primarii din judet, carora le-a solicitat situatia reala a proiectelor pe care le au in derulare sau pe care vor sa le implementeze in localitatile botosanene.
„Daca unor voci li s-a parut o joaca de a legifera solicitarea deputatului Liliana Minca de majorare a bugetului pentru unele ministere, va comunicam ca joi, 31 ianuarie, la dezbaterea legii in Comisia de buget finante, s-a aprobat pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice majorarea bugetului pentru 2013, fata de ceea ce s-a propus initial prin proiectul de buget. Mai mult decat atat, avand in vedere experienta mea anterioara, pregatirea profesionala si implicarea sa totala in dezbaterile parlamentare, am acceptat s-o inlocuiesc pe doamna Monica  Maria Iacob Ridzi in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, unde, in aceste zile, inca se dezbate legea bugetului si au loc audieri ale ministrilor”, a declarat colega de partid al lui Dan Diaconescu.
Printre amendamentele propuse de deputatul Liliana Minca se afla si majorarea pensiei sociale minime garantate, de la 350 lei la 450 lei. Propunerea nu a fost aprobata. Reprezentantii USL au propus o procedura rapida, legala, prin care sa fie respinse toate amendamentele, fara a mai fi citite si analizate.
„Vom sustine in plen toate amendamentele propuse, sperand ca vom obtine votul USL pe anumite proiecte din teritoriu. Botosaniul are prioritate, dar aceasta nu inseamna ca nu ma intereseaza si ce se intampla in tara. In ce priveste majorarea pensiei sociale, asa cum am propus, aceasta nu a fost acceptata de catre Ministerul de Finante. Am obtinut, insa, promisiunea ca acest amendament va fi luat in calcul la prima rectificare bugetara din acest an”, a declarat deputatul PP-DD Liliana Minca.
Si fostul ministru Valerian Vreme, deputat PDL de Bacau, a fost generos la scrisul amendamentelor, doar-doar va primi ceva pentru primarii care i-au facut campanie electorala. Parlamentarul a cerut 5 milioane de lei pentru a reabilita sau pentru a construi de la zero 15 camine culturale si inca 300.000 de lei pentru a construi trei terenuri de sport la tara.
Nici romanii din diaspora nu au fost uitati. Astfel, deputatul PPDD Mihai Aurelian a cerut milioane de lei pentru romanii de pretutindeni, iar pentru cei din Spania, 200.000 de lei, sa finanteze revista saptamanala „Noi in Spania”.
Toate aceste amendamente vor fi dezbatute in aceasta saptamana in plenul Parlamentului, dar premierul Victor Ponta le-a transmis tuturor parlamentarilor ca apreciaza bunele intentii, dar sacul este gol.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.