Candidații de la PSD și AUR au semnat Pactul pentru continuitatea proiectelor cu finanțare europeană. Candidatul PNL a refuzat public să-l semneze.

Până în prezent candidații de la PSD și AUR sunt singurii dintre cei înscriși în cursa pentru conducerea Consiliului Județean care au semnat „Pactul pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”. Cu excepția candidatului PNL, care a refuzat public să semneze documentul, ceilalți candidați nu au dat încă un răspuns la invitația președintelui în exercițiu, Doina Federovici.

Motivul invocat de candidatul PNL a fost că semnarea unui astfel de pact nu ar avea nicio valoare juridică și că ar fi doar un angajament de bună-credință, „în condițiile în care buna credință este o obligație legală a alesului local”. În replică, Doina Federovici spune că dacă ar fi avut bună credință „nu-l durea mâna să semneze” ca să îi convingă pe botoșăneni că va continua proiectele pentru care s-au obținut deja banii europeni. Pe de altă parte, cu câteva zile în urmă, candidatul PNL critica chiar unul dintre proiectele incluse în pact, respectiv Drumul Botoșani-Suceava, pentru care se alocă 200 de milioane de euro, dar pe care îl eticheta ironic că ar fi un fel de „autostradă suspendată”, care e doar „în planșe și hârtii” și că nu ar fi o prioritate pentru botoșăneni.

„Acest mod de a lua în râs proiectele pentru care noi ne-am străduit să aducem bani europeni denotă un soi de imaturitate administrativă. Tocmai acest comportament imatur m-a determinat să propun acel Pact, ca să atrag atenția că sunt lucruri serioase, iar botoșănenii să aibă garanția că aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit, indiferent cine va câștiga alegerile”, a explicat Doina Federovici.

Pactul propus candidaților de către președintele în exercițiu al Consiliului Județean conține 10 proiecte, care sunt în desfășurare în județul Botoșani și care totalizează nu mai puțin de 334 de milioane de euro.

„Dacă proiectele ar fi abandonate sau întârziate, din nepricepere sau din rea-voință, atunci Botoșaniul ar pierde acești bani europeni obținuți cu multă muncă. De aceea, am spus mereu că nu ne permitem începători în administrație și că cel care va veni după mine trebuie să aibă experiență administrativă pentru a menține ritmul de implementare al proiectelor”, a explicat Dona Federovici.

Trufin: „Din păcate, candidatul PNL a fost orbit de furie!”

De cealaltă parte, candidatul PSD, Lucian Trufin, care a semnat Pactul, spune că reprezentantul PNL ar fi trebuit să dea dovadă de maturitate politică și să depășească orgoliile politice, mai ales că PSD și PNL sunt în alianță la nivel național.

„Adevărul e că domnul Iftime a refuzat semnarea pactului pentru că doamna Federovici nu a dorit să intre în dispute electorale cu dânsul. Și pe bună dreptate! De ce să intre într-o dispută electorală, din moment ce dânsa nu candidează pentru un nou mandat? Din păcate, candidatul PNL nu a înțeles. A fost orbit de furie și a refuzat semnarea pactului. Cred însă că ar fi trebuit să fie mai echilibrat, să dea dovadă de maturitate și să îl semneze.  Nu îl semna pentru doamna Federovici – îl semna pentru botoșăneni”, a arătat Lucian Trufin.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.